Próbáljuk meg együtt fellendíteni az animés piacot!

Lengabor

/ #17

2012-07-31 21:05

Üdv mindenkinek! Aláírtam a petíciót én is, noha ebben a formában sajnos nem tartom megvalósíthatónak. Kedves NANA. Örülök, hogy írtál nekem emailt, természetesen szívesen olvastam. :) Reagálnék is rá, aztán pár gondolatot hozzátennék magához a petícióhoz.
Először: RTL2 az lesz, ez teljesen biztos, ami kérdéses, hogy animét akarnak-e vetíteni, és főleg, hogy mikor. Én ezt annyira nem tartom valószínűnek. Egy jó tíz évvel ezelőtt Németország egyik csatornája, a szintén RTL2 nevet viselő adó minden hétköznap délután vetített különféle animéket az úgynevezett Pokito blokkban. Aztán az idő során valahogy kikopott a divatból, bár a mai napig is létezik, csak éppen hétvégente reggel 6-tól, és nem is tart túl sokáig. Ezt csak azért mondtam, mert ha egy olyan országban is "kitolnak" a rajongókkal, ahol ennek anno nagy piaca volt, akkor nálunk mit várjunk?
Az Animaxról alkotott véleményemet és tényeket pár oldalon már kifejtettem. Itthon nem pumpálnak bele elég pénzt, ezért a csatorna vegetál, vagy épp haldoklik. Érdemben nem lehet rájuk számítani. Sok külföldi országban viszont pl. a VIVA, MTV vagy valamelyik AXN adó is vett animéket. Ez a helyzet nálunk is segíthetne, de nem erre tendálnak a dolgok.
Én magam az A+ csatorna idején szerettem meg az animéket. Aztán ahogy telt az idő, úgy lettem inkább a sorozatok kedvelője. Megismertem, megtanultam a legfontosabb összefüggéseket, folyamatokat, csatornákat, műsorkínálatot, szinkront, azt, hogy mindez mi pénzbe kerül, de azért megmaradt az anime iránti szeretetem is. Egyik barátom vett rá pár éve, hogy nézzem meg a Soul Eatert, mert tök jó. És igaza lett! Aztán az Animax premierjeinek nagy részét is megnéztem, bár volt, ami nem érdekelt. Igazából én mindig is az InuYasha befejezése miatt kardoskodtam, és mivel nem rég befejeztem angolul az alapsorozatot, így úgy döntöttem, hogy ismét belevetem magam kicsit az animés témába (nyáron úgy is több időm van erre).

A DVD kiadásról is írtam már egy másik petícióban, röviden az a lényeg, hogy a DVD piac is haldoklik nálunk, és nem csak anime tekintetben. Mióta válság van, egyre drágább az üzemanyag, az alapvető élelmiszerek stb., az átlagember egyre kevésbé engedheti meg magának, hogy ilyen dolgokba beruházzon. Épp ezért a legsikeresebb amerikai sorozatok kiadása is félbemarad, vagy épp ki sem adják. Ez ugyanúgy érinti a csatornákat is, mindegyikük próbál költségcsökkentő módon gazdálkodni. Ez egy RTL-nek könnyebb, de egy Animax esetén a tőrdöféssel egyenlő.
Amit sokan nem fognak fel, hogy itt milliárd forintokról beszélünk. Egy átlagembernek ez elképzelhetetlenül sok. Drága a sorozatok megvétele, a szinkron elkészítése. Ha nincs mögötted multinacionális konszern, ami támogatja az elképzelésedet, lehetnél te akármilyen jó programigazgató, a terveid, álmaid azonnal csődbe mennek. Annak, aki csak torrentről lekapja a friss (szinkronos) részt, annak mindegy, mert nem gondol mindebbe bele. A magyarokra meg amúgy is jellemző sajnos "ha nekem nem jó, dögöljön meg a szomszéd tehene elv".
Pontosan itt "bukik el" a petíció, hogy mindez nem más, mint okoskodás. Az egyik South Park részben volt olyan figura, hogy Megmondókapitány, vagy valami ilyesmi. Ő mindig a bajok, katasztrófák után bukkant fel, és elmondta a nyilvánvalót, hogy ki, mit, hogyan rontott el. És ezért éljenezték... Kicsit itt is olyan a szitu. Látjuk a hibákat, még tán azt is tudjuk, hogy valahol mi is hibásak vagyunk, de csak ötletelésre telik. A politikával is ez a baj. 10 millió megmondó ember országa vagyunk, ahol mindenki jobban tud mindent a másiknál (sok esetben tényleg), de ha áldozathozatalra vagy anyagi segítségre van szükség, akkor visszatáncolás vagy felháborodás van.
Itt is háborgunk (jogosan), hogy alig van anime. Tanulmányoztam jó pár ország csatornáinak animekínálatát. Sok olyan van, amiről életemben nem hallottam, mert vagy minisorozat, vagy kevésbé népszerű. De legalább színes és változatos.
Egy szó, mint száz: elméleti ötleteket bárhol, bármikor adok én is, de ha itt mindnyájan összedobnánk egy kis pénzt a segítségre, az távolról sem lenne elég a csodára.