PETÍCIÓ a 2012 áprilisától hatályos inzulinrendelet ellen!

Vígh Kata

/ #23

2012-07-08 14:15

Rendeletben kellene megadni a jogot a diabetológusnak, hogy ha úgy látja, hogy a betege önhibáján kívül nem tudja produkálni a 8% alatti HbA1c-t, akkor is felírhassa számára az analógot.

Azt el kell ismerni, hogy valóban vannak trehány diabosok, én is azt mondom, hogy ők valóban ne kapják meg a drága kezelést, mert azzal sem tudnak jó anyagcserét elérni, viszont azt a többlet költséget azoktól veszik el, akik mindent megtesznek önmagukért.
A vége nehogy az legyen, hogy továbbra is mindenki megkapja válogatás nélkül a drága analógot, aztán az OEP beint, és azt mondja, hogy megvon egyéb támogatást (pl csökkenti a csík támogatását), mert nincs pénz.
Jó dolog a spórolás, de nem mindenkin, ha már egyszer nem mindenki azonos mértékben viszonyul a saját diabjához.
Aki valóban odafigyel, de rajta kívül álló tényezők vannak, azt ne büntessék a megvonással, és kockáztassák, hogy még rosszabb legyen az eredménye (és így az életvitele is) Aki meg nem figyel magára, annak úgyis mindegy, az nem is foglalkozik az egésszel, csak jó röhög a markába, őt még az esetleges csík támogatás csökkentés is hidegen hagyja, hiszen valószínű azért (is) vacak a cukra, mert nem mér eleget.
(Azt tudom, hogy a diabetológus szakma kérvényezte az OEP-nél, hogy legyen ilyen döntési joguk az orvosoknak, de az OEP elutasította, és mereven ragaszkodik a 8%-os HbA1c határvonalhoz.)