Mondj nemet a sorkötelezettség visszaállítására!


Vendég

/ #626 Re: Egy volt honvéd

2012-02-22 16:33

#625: Honvéd - Egy volt honvéd

Nem is muszáj osztani az én véleményemet! Ugyan, dehogy! Azért vélemény...:)

 

Azért reflektálnék az Ön által írottakra:

Igen, voltak olyan fiatalok, akik 18 éves korukra szakmával és munkahellyel is rendelkeztek.Némelyik még jogosítvánnyal is..(ált. "0" km-essel).Csak legtöbbje szakmai gyakorlattal nem rendelkezett! Én egy olyan alakulatnál szolgáltam, ahol a szakképzettségük szerint vonultatták be a katonákat, és elsődlegesen a szakmai tudásukat vették igénybe vagy használták fel a speciális katonai feladatok végrehajtásához való képesség kialakításához..A legtöbb bevonult fiatal épp hogy kikerült az iskolából, gyakorlata még alig -alig volt,( némelyiknek szakmai tudása sem), akadtak szép számmal, akiknek affinitásuk sem...Igen, akadtak igazi "zsenigyerekek" is, akik önálló munkára voltak képesek  már 18 -19 évesen is....ezt nem lehet tagadni! De a zöme nem ilyen volt!Nálunk nagyon sok hasznos (szakmailag és emberileg) tapasztalatot tudtak szerezni...aminek később hasznát látták!

Például nagyon sokszor kellett (a civil vállalatokrészére) igazolást kiállítani egykori katonáknak arról, hogy mennyi kilómétert vezetett a katonaság alatt! A civil cégek ugyanis elfogadták teljesítménynek a hadseregben levezetett km-t. sokaknak ez sokat számított, hogy jó munkahelyet találjanak a leszerelés után!

Sokan szereztek például(ingyen!!!!) olyan képesítést, aminek civilben is komoly hasznát látták! Pld: targoncavezetői képzés, különféle gépkezelői képzés, darukzelői képesítést, nehézgépkezelői, heggesztői, buszvezetői vagy egyéb nagyobb kategóriáju jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt...stb. hosszan sorolhatnám...

Vagy említhetném a sok sportban elért kiemelkedő erdményt!Mert az is volt! Volt sok olyan sportoló, aki bevonulva mást sem kellett, hogy csináljon, csak a sportot! Minden (vagy majdnem minden) más alól mentesítették, hogy ne következzen be törés a sportolói karrierében!

Ha Ön pontosan a katonaság alatt veszítette el a Tsz-ben a munkáját, az nem a katonaság hibája!!! Ugyanis törvény garantálta akkoriban, hogy aki ahonnan bevonult, azt oda vissza is kell venni!!!Ez tény!!! Ha Önt mégsem vették vissza, akkor az a tsz. bizony vastagon törvényt szegett...de ezért nem a hadsereg a felelős...Ami pedig a rendszerváltás környéki osztozkodást illeti, abból nagyon sok olyan ember is bőven kimaradt, akik nem voltak akkortájt sorkatonák!!! Ez is tény!

Tehát véleményem szerint Ön nem a haza védelme, hanem a piszkos módon végrehajtott rendszerváltás miatt veszítette el amit elveszített!

 

Ami pedig ezt az atomháborús mizériát illeti:

Hagyjuk már  ezt a gyerekes nézetet!!!!! Ha atomháború lenne, akkor a világ bármelyik, legjobban felkészült hadserege sem lenne képes megmaradni!!! Sőt! Senki a világon! Kivéve azt a néhány kormánytagot az érintett hatalmaknál , akik kirobbantották az egészet, és még idejekorán behúzódtak a jól felkészített bunkereikbe!Az atomháborút nem lehet túlélni!!! Lényegében nem!!! Mert ha túl is éli valaki, az utána következő időszakban a Föld gyakorlatilag alkalmatlan lesz az életre...Tehát gyermeteg gondolat azt hinni, hogy el lehet menekülni az atomkatasztrófa elől!! Nincs menekvés!Hiába ugrik kocsiba!!! Legfeljebb azzal együtt párolog el!!! Csak egy esély van a "túlélésre": ha ki sem tör!

Ha mégis, akkor totál mindegy , van-e sorállomány, vagy csak hivatásos...

Teljesen mindegy ...mindenki pusztulni fog! Nincs győztes!!!

A katonaságnál történő nevelésnek pedig nem helyettesíteni kellene az összes időrendben korábbi nevelést, hanem "megfejelni" egy utolsó adag tapasztalattal a felnőtté válás előtt..Mást ugyanis rövid idő alatt nem lehet elvégezni!!! Nem fő nevelési szervezetnek kell elképzelni a katonaságot, hanem a nevelés korábbi eredményeit összefogó, tömörítő, végleges formába öntő eszköznek! Ha úgy tetszik, a gyerekkor végleges lezárásának is felfogható lenne!