Mondj nemet a sorkötelezettség visszaállítására!


Vendég

#601

2012-01-19 11:27

Van egy 26 éves fiam, szeretem, nem szeretném, hogy "hősi halott" legyen!!!!
56

#602 56

2012-01-20 10:05

Apám 1956-ban a magyar szabadságért és hazáért állt ki! Hősi halott lett, de pár hónap múlva a hatalom kiforgatta a sírját! Azóta se tudjuk hová lett eltemetve.
Én, hogy biztonságban tudja a családot kénytelen volt belépni a pártba, különben se rendes munka se tanulási lehetőségem nem lett volna. Most ezért vagyok megbélyegzett!
Ilyen hazát hiba védeni és szolgálni mert nem az emberek állnak a középpontban, hanem a mindenkori hatalom, amit köteles vagy szolgálni ha jót akarsz, de ha bukik te is buksz vele!
Hányan és hányan szolgálták és védték ezt a hazát az elmúlt 100 évben. És mi lett velük!? Mivel mindig rossz oldalra álltunk csak szenvedés lett a sorsuk, hiába szerették a hazájukat mert nálunk csak a kis ember bűnhődik!

Vendég

#603 Hü de hazug csibészek vagytok, - minden szavatok több mint "csúsztatás"

2012-01-26 10:26

Manipulatívan keveritek a fogalmakat, hazug kínotokban újat is teremtetek. Olyan fogalom, hogy "sorkötelezettség" egyszerüen nem létezik. Sorkatonai szolgálat volt, aminek a visszaállitásáról szó sincs. A hadkötelezettség pedig soha nem szünt meg, az utóbbi években is folymatosan megvolt, így visszaállitani nem is lehetett, a szabályai kerültek pontosításra. Vagy nagyon buták vagytok, vagy jó nagy szemetek.
1945

#604 Re: Hü de hazug csibészek vagytok, - minden szavatok több mint "csúsztatás"

2012-01-26 14:30

#603: - Hü de hazug csibészek vagytok, - minden szavatok több mint "csúsztatás"

1920- ban Trianon után 1945- ben a háború után már eltörölték a sorkötelezettséget!

1945-ben én fiatal gimnazista voltam. És akkor is visszaállították méghozzá háború nélkül idegen hatalmak és érdekek kiszolgálására!

Lehet, hogy hülye vagyok, de vak nem! Én a mostani intézkedés mögött nem ezt látom! Ez a kormány csupa ellentmondás. Anno Ők kezdeményezték az szdszel a sorkötelezettség megszűntetését. Mikor először kormányra kerültek nem törölték el. Mikor eltörölték ők ellene szavaztak. 5 éve ők kezdeményeztek népszavazást a tandíj ellen, most más formában, de ők vezetik be! 2 éve azzal kampányoltak, hogy nem vesznek fel több hitelt, most ezt intézik az IMF-nél!

Úgyhogy nekem te ne mond, hogy minden rendben van és nem lesz sorozás! 1945-ben nekem egyszer már megigérte az akkori kormány, hogy nem kell fegyvert fognom ha nem akarok. 3 év múlva a Jugoszláv határon ástam a lövész árkot mert Szálin apánknak problémája volt Titó elvtársal!


Vendég

#605 Re: Re: Hü de hazug csibészek vagytok, - minden szavatok több mint "csúsztatás"

2012-01-31 20:32

1945

#606 Re: Re: Re: Hü de hazug csibészek vagytok, - minden szavatok több mint "csúsztatás"

2012-02-01 11:08

#605: - Re: Re: Hü de hazug csibészek vagytok, - minden szavatok több mint "csúsztatás"

1930-ban születtem. Számold ki!

Te mennyi vagy?

-biztos, hogy nem ennyi. Én sajnos megéltem azt a világot amikor szó szerint bort ittak és vizet prédikáltak. Most is ez megy!


Vendég

#607

2012-02-04 18:57

Nagyon helyes, rendet és fegyelmet kell tanulnia minden 18. életévét betöltött magyar állampolgárnak, még a nőknek sem ártana, örülök a hadkötelezettségnek, mert ismét lesznek emberek akik tudják majd a dolgukat ha bármiféle hadi állapot beállhatna, ez meg ugyebár a mai világban nem is olyan elképzelhetetlen.
Amennyiben valaki azt gondolná, hogy nem fenyegeti ezt az országot semmi veszély, annak javaslom nyissa nagyobbra a szemét és a fülét is!
1945

#608 Re:

2012-02-06 13:45

#607: -

A rendet és fegyelmet nem 18 évesen a katonaságnál kell megtanulni, hanem még 8 évesen az iskolában illetve otthon!

Abban igazad van, hogy az országot most is fenyegeti-fenyegetheti háborús veszély, viszont ha az a háború kitör az már olyan lesz, ami ellen behívott tömeg hadsereggel nem lehet védekezni- mondom ezt úgy, hogy én még a Horthy rendszer szülötte és a Rákosi rendszer neveltje vagyok.

Ha az oroszok, arabok, irániak, kínaiak megindulnak-mert csak az Ő részükről van reális esélye egy háború kirobbantására- nem katonákkal és tankokkal fognak támadni, de még csak nem is repülőgépekkel, hanem rakétákkal és az internetek neresztül. Az ellen meg csak egy jól képzett technikai alakulat tud csak hatékonyan védekezni!

Ha meg terroristákat küldenek az ellen még a hivatásos állomány is sokszor tehetetlen példa erre szeptember 11.

Az kétségtelen, hogy sok fiatalra rá férne a nevelés, de nem mindenkire. Az meg egy elég drága mulatság lenne, hogy pusztán fegyelmezési és nevelési céllal besorozni a fiatalokat a hadseregbe. Akit egyszer kiképeznek azt előbb vagy utóbb be is kívának vetnei.

Sok jóravaló fiatal van ebben az országban akiket nem kéne a vágóhídra vinni. Aki meg alapból fegyelmezettlen azt kiképezhetik akármire rákényszeríthetik akármire, éles helyzetben futni fog amerre tud!

Ezt volt szerencsém 56-ban megtapasztalni.

Azt tudnám támogatni, hogy akik kisebb rendű bűncselekményeket követnek el azok a börtönbüntetést kiválthassák katonai szolgálattal. Ez külföldön is jól működik, de azzal nem, hogy a fiatalokat rá kényszerítsék a fegyver fogásra. Van éppen elég erőszak nem kell hogy mindenti megtanulja hogyan kell a másikat szakszerűen megölni. Internetes és rakéta támadás ellen meg nem sokat fog tudni tenni az egyszerű sorkatona tenni. Rakétatechnikusokat és informatikai szakembereket meg nem lehet parancsra képezni.

Volt tiszt.

#609 Hivatásos katzonaság

2012-02-06 13:52

Én szakmai szemszögből vizsgáltam a vitát. Bár jómagam katona vagyok és sok sorkatona szolgált az alakulatomnál és sokan nálam váltak férfivá mégis azt mondom, hogy a sorkatonaság ideje lejárt.
Eleve az ország olyan kicsi, hogy még az önálló légierő fenntartása is felesleges. Az ország eleve olyan földrajzi és nifrastruktúrális háttérrel rendelkezik, hogy néhány ballisztikus rakétával térdre kényszeríthető, amiket elég egy tengeralattjáróról kilőni. Elég csak Paksot és Százhalombattát kilőni és az ország energia és üzemanyag nélkül marad. Paks olyan helyen van ahonnan a sugárzás hamar és könnyen szétterül. Az összes főútvonalunk és vasútvonalunk Budapesten fut össze és kormányzati központ is csak ott van. Magyarországnak eleve a szomszédaival kellene szorosabban együtt működni és egy jól szervezett felderítő, rakétaelhárító és informatikai rendszert kéne kiépítenie és nem 18-20 éves frissen érettségizett fiatalok kezébe puskát nyomni, ahogy az a korábbi háborúkban is történt.

Vendég

#610

2012-02-08 21:44

Aki volt sorkatona, az nagyon jól tudja, hogy 11 (vagy 6, 12, 24, akárhány) hónap alatt senkit nem tanítottak meg valóban pontosan lőni, harci technikát jól kezelni, terepen tájékozódni, elsősegélyt nyújtani, stb. - de gyakorlatilag mindenki megtanult sunnyogni, feladat alól kibújni és alkoholizálni.
EZT mégegyszer? NEM!
NEM

#611 NEM

2012-02-09 17:27

még 1-2 éves kiképzés is kevés, főleg úgy, hogy valaki kényszer hatására csinálja. Ami hatékony lehetne az az izraeli modell, de az már egy katona állam lenne, és az ilyen országok a történelemben soha semmi jóra nem számíthattak.
Nem katonákat, hanem kulturált empatikus diplomatákat és társadalmat kéne nevelni, de nem csak itt, hanem mindenhol és akkor nem lesz szükség fegyverekre.
Vendég

#612

2012-02-09 17:55

A Fidesz kormány megmondta, hogy nem állítja vissza a sorkötelezettséget! Csak kihirdetett rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején lenne kötelező sorkötelezettség; az állampolgárokat sem adatszolgáltatási kötelezettség, sem sorozás nem terhelné békeidőszakban! A hadkötelesek katonai kiképzésére csak rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején kerül sor a katonai szakmai követelmények alapján, békeidőben kizárólag az önkéntes tartalékosi szolgálatot vállalók kiképzése folyik.

Az önkéntes tartalékos rendszer békeidejű működtetése nem jelenti a hadkötelezettség visszaállítását, az önkéntes tartalékos ugyanis - mint az elnevezés jelzi - önkéntes alapon vállal katonai szolgálatot, annak teljesítésére senki nem kényszeríthető!

Tehát, a sorkötelezettség visszaállítása HAZUGSÁG!
Egy katona

#613 Re:

2012-02-14 17:58

#612: Vendég -

1. Az a baj, hogy 2/3 van!

2. Orbán az elmúlt 10 évben sokmindent mondott és ígérgetett, pl, hogy nem lesz fizetős az oktatás és, hogy nem lesznek megszorítások!
Ehhez képest az ellenkezője megy. legutóbb már EU ellenes kirohanásai voltak.

Apám átélte az 1945-50 közötti időszakot és sok párhuzamot vont a mai korral.

Akkor a demokráciáról és a békéről papoltak Rákosiék és mi lett belőle!

Én nem hiszek Orbánnak, főleg az intézkedései után.


Vendég

#614

2012-02-14 19:17

Csak azért támogatom, mert meg szünt.
Személyszerint a hadkötelezettség kötelezővé tétele jó lenne,DE!!! nem 1 vagy 2 év Hanem 5 év! Indoklásom a következő, és ahogyan elképzelem!!!A sok degenerált 1 hónapon belül mehet vissza anyucihoz, nemjó semmire, még gátnak sem.1 évután dönthet marad vagy haza, ott már ember kezdemény.Aki marad az végig marad nincs kecmec. De! Szakmát kap( testör, biztonsági őr, objektum őrzése, védése, iskola védelmező, falú járőr és lehet válogatni,jogsi kocsira, mocira)Meg tanulná igaz múltunkat. Persze ehhez igaz lelkű tisztek kellenek, akik élőlelkűek. A rendőrséget tudnák segiteni, nem tartanák retesgésben acigányok a vidéki magyarságot, sőt még a cigók rá is kapnának mert ebben megbecsülésük lenne, mert most nincs, ezért is olyanok ami miatt olyanok amilyenek. A jellem, az önfegyelem, az erkölcs nevelése. Háborút már csúcs modszerekkel vívják.ÍTermészeti csapások esetén... de mind ezekhez olyan vezetőség is kell. Elnyomó háborúben nem részt venni. stb...stb...Szóval jó lenne... fe meg szünt...é s akkor még a gárdát is cseszegetik?.... Akkor inkább gárda. csak a katona tisztek is félnek, mert tudják, ha igaz természetünk felébred, és igaz múltunk napvilágra kerül szeldni fog a sötétség előlünk. Akkor inkább Gárda....!
Egy volt katonatiszt

#615 Re:

2012-02-15 12:57

#614: -

Ezzel csak az a probléma, hogy aki 18-20 évesen degenerált az utána is az marad. A katonaság nem sokat fog rajta változtatni, csak pénzkidobás és a hivatásosok idejét fogja rabolni. Az oktatást és az otthoni neveltetést kéne előtérbe helyezni, és akkor nem lenne a fiatalokkal probléma. Tapasztalatból tudom.

Volt rokonom aki nem volt katona mert alkalmatlan volt rá, de amit a katonaságnál kelett volna megtanulnia arra megtanította az élet és az otthoni családi környezet. Egy olyan erőszakos világban mint a mai szerintem, hiba lenne mindenkinek katonai kiképzést adni. Lehet, hogy a katonaság régen sokakból férfit faragott, de eszet nem sokat adott! Akinek meg nincs elég esze annak a kezében a megszerzett tudás inkább hátrány mint előny. A dél-szláv háború kitörése után sok volt kiskatona átment Jugoszláviába zsoldosnak. Ki a szerbek, ki a horvátok, ki az albánok oldalára állt. Én nem hiszem, hogy ezzel túl sok hasznot hoztak az országnak-mondjuk a zsoldból amit odaát kaptak még ma is kényelmesen megélnek!


Vendég

#616 IDEJE EGY KICSIT SORBAÁLLNI A MAI IFJÚSÁGNAK IS!

2012-02-17 17:07

Milyen ország az, amelyben a fiatal férfiak nem tudják megvédeni a saját anyáikat, testvéreiket, mert azt sem tudják, hogy kell egy fegyvert kézbe venni?

Nagyon is ráférne a mai 18-huszonévesekre egy kis ráncba szedés, elképesztő, milyen semmitérő, trehány, lusta disznó banda. (Tisztelet a kivételnek, de sajnos az olyan, mint a fehér holló.)

Attól, hogy visszaállítják a sorkatonai szolgálatot, még nem kell őket harcba küldeni, mivel nincs ilyenről szó se.
Tudtommal a legutolsó háborúnak több, mint 60 éve vége van, mit kell sopánkodni, ha egy kicsit móresre tanítják a sok málészájú nyikhajt? Kapnak egy alapszintű kiképzést, és megtanulnak engedelmeskedni végre.

Cukorka

#617

2012-02-18 10:32

Magyarországon nincs egyetlen olyan párt sem, aki a saját megélhetésük helyett a népet helyezné előtérbe. Ettől függetlenül a sorkatonai szolgálat visszaállítását jónak találom, mert itt lettek a fiúkból férfiak. Miért kell egyből a negatív dolgokat nézni? Hogy sok volt katonának nincs esze? Meg hogy csak hátrány, ha ilyen embereket képeznek ki? Ilyen erővel akkor aki meg lassabban tanul, minek jár iskolába.
Azért meg lehetne nézni a mai huszonéveseket. Az uram is teljesítette a kötelezőt, utána szeretett is volna visszamenni hivatásosnak, de hatalmas túljelentkezés volt. Öcsém, aki nem egy buta ember - ő is azt mondta, hogy jó lenne ha visszaállítanák, pedig ő nem volt katona.

Lányok, nők és asszonyok: Vajon hányan tudnátok ellátni egy sebesültet, amíg nem érkezik segítség? Sajnos manapság már az is gondot okoz egyeseknek, ha az alapvető háztartási dolgokat kellene csak ellátnia.
Egy volt katona.

#618 Re: IDEJE EGY KICSIT SORBAÁLLNI A MAI IFJÚSÁGNAK IS!

2012-02-20 14:28

#616: - IDEJE EGY KICSIT SORBAÁLLNI A MAI IFJÚSÁGNAK IS!

Igen megtanulnak engedelmeskedni-magyarán Bólogató Jánost faragnak belőle. Akit kiképeznek azzal előbb vagy utóbb, de az is a terv, hogy bevetik. Az elég drága mulattság lenne azért megtanítani a fiataloknak a fegyver használatot, csak fegyelmet tanuljanak!
Ami a család védelmét illeti ahhoz nem kell feltétlen katonai kiképzés. 1001-féle önvédelmi sport létezik a világon. Magam is űzök jónéhányat. Itt a csapatban ugyanúgy tanulunk fegyelmet és csapatmunkát mint a katonaságnál. És az az érdekes, hogy elég nagy igény van az eféle sportokra csak sajnos sokba kerülnek. Talán támogatni kéne, be kéne a Nemzeti Alaptantervbe is építeni. Kicsit fellendíteni a cserkészetet, és már is nem lesz annyi probléma a fiatalokkal.

Ami a haza védelmét illeti arra már nem elég a gépfegyveres tömeg hadsereg. Jól képzett emberekre van szükség akik 5-10 évi szolgálatokat vállalnak hivatás tudatból vállalva a folyamatos tanulást és kiképzést. 
Az a fajta hadsereg ami a múltban volt egy globális háború első percében párává vállt volna!
Kétségtelen, hogy sok baj van a fiatalokkal, de nem ez a megoldás. Sajnos a katonaság megöli az egyéniséget és kiöli a kreativitást az emberekből. Mindenféle mérlegelés nélküli engedelmes kutyákat nevel. Nem hiszem, hogy ennek az országnak erre lenne szüksége!

Egy volt katona.

#619 Re:

2012-02-20 14:35

#617: Cukorka -

Érdekes. Katona létemre én elég sok emberrel találkoztam akik nem voltak katonák mégis jobb férfit nevelt belőlük az élet mint belőlem.
Az élet több mindenre megtanít pl önnálóan gondolkodni és döntéseket hozni. A katonaságnál erre max a tiszteket tanítják meg a többieket csak engedelmeskedni.

Az embereknek otthon a családi környezetben és az iskolában kellene illemet és fegyelemt tanulni és nem 18-20 évessen a katonaságnál!

Ja, hogy vannak akik csak szülik a gyerekeket és a gyerek egész nap óvodában, iskolában napköziban, kulcsak a nyakában a placcon, a szülő meg kocsmázik!

-ez az egész, hogy a mai fiatalok ilyenek és olyanok és ez meg az kéne nekik csak a felelősség és a probléma áthárítása!

A fiatalokért elsősorban a család a felelős, aztán a közösség ami körbe veszi és utána az oktatás. Ezeknek a közösségeknek kell megnevelni és férfit, nőt faragni a fiatalokból. Van rá 18 év és nem 18 évesen elküldeni katonának, hogy azt amit a környezete és az oktatás elfelejtett 18 év alatt megadni nekik azt majd a katonaság adja meg 1-2 év alatt.


Vendég

#620 Re: Re: IDEJE EGY KICSIT SORBAÁLLNI A MAI IFJÚSÁGNAK IS!

2012-02-20 15:18

#618: Egy volt katona. - Re: IDEJE EGY KICSIT SORBAÁLLNI A MAI IFJÚSÁGNAK IS!

"Sajnos a katonaság megöli az egyéniséget és kiöli a kreativitást az emberekből. Mindenféle mérlegelés nélküli engedelmes kutyákat nevel."

Már ne is haragudj, de ez oltári baromság!!!!Szerintem egy darab katonát sem ismersz személyesen...!Elcsodálkoznál, ha tudnád, hogy a magyar katona a legeslegkreatívabb a világon...akárcsak a magyar emberek általában.

Pontosan a nyomor , az állandó pénztelenség, a könnyű problémamegoldás lehetőségének a hiánya tette ilyenné a katonáinkat!!! És jól figyelj! EZT A TÉNYT A KÜLFÖLDI HADSEREGEK KATONÁI IS ELISMERIK.!!!!!Ez nem duma, vagy szokásos nemzetközi udvariasság!!!Tapasztalatból tudom!Bármilyen nemzetközi gyakorlaton, vagy feladatvégrehajtás során csodájára járnak a magyar katonák képességeinek!! Képzeld, ha még elegendő pénz is rendelkezésre állna, akkor milyen szinten lennének???!!!(Bár nem tartozik szorosan a témához, csak egy példa: Váry Gyula, a világ legjobb vadászrepülője volt, ha jól tudom, többször is.Ha ehhez hozzáveszem, hogy voltak évek, amikor a magyar pilóták évi 24 órát tudtak repülni átlagban, szemben az amerikai pilóták 450-500 esetleg még több órájával, akkor azt hiszem érthető , hogy miről beszélek...

Kreativitás és talpraesettség (józan paraszti ész) nélkül egy napig sem tudnál életben maradni adott helyzetben


Vendég

#621 Re: Re:

2012-02-20 15:49

#619: Egy volt katona. - Re:

"Érdekes. Katona létemre én elég sok emberrel találkoztam akik nem voltak katonák mégis jobb férfit nevelt belőlük az élet mint belőlem."

 

És mindez igaz fordítva is!!! Ismertem nem egy olyan sorkatonát, akit "képletesen szólva" a hadsereg emelt ki a szarból...a közegből, ahol addig élt, a családi fertőből, amiben addig tengődött!!!Sok olyan volt katonát ismerek, akik saját bevallásuk szerint is a seregben váltak magaukat valamire tartó emberré!!!

Egy példa: Volt pld. olyan katona , aki  a bevonulásáig soha nem látott angol WC-t...szó szerint, felállt az ülőkére, amikor própálta használni....

Sokan, sokmindent igenis a hadseregben tanultak meg, vagy próbáltak ki...(és itt nem a piálásra gondolok, amit illik érvként  hangosan szajkózni úton-útfélen, és ami semmivel sem öltött nagyobb méreteket, mint a civil életben))

Nincs mindenkinek rossz élménye a hadseregről...

"Az embereknek otthon a családi környezetben és az iskolában kellene illemet és fegyelemt tanulni és nem 18-20 évessen a katonaságnál!"

 

Látod? Pontosan ez hiányzik!A sok csonka családban felnőtt gyerek, akik előtt jó példa sosem volt...vagy a tanárra kezet emelő agyament suhanc!Pontosan ezeken a helyeken nem zajlik a gyerekek fegyelemre, illemre, engedelmességre, felelősségvállalásra, tiszteletre nevelése...és manapság ez már krónikus méreteket öltött!!!Fiatal emberek gyakorlatilag fejletlen, vagy torz fejlődésű személyiséggel, értékrend nélkül, egyre korábban kezdődő bűnözéssel, a nehézségekre való teljesen felkészületlen lélekkel néznek szembe az élet kihívásaival...Persze vannak kivételek is...

Abban igazad van, hogy a katonaság nem tud megnevelni! De legalább némi alapot adna, amire esetleg építeni lehetne...

Egy másik  példa : Soha nem felejtem el azt a katonát, aki az ágy szélén ülve csak nézett nagy szemekkel... nem tudta befűzni a bakancsát!!! Tudod mit mondott???? Nekik szobalányuk volt, ő fűzte be a cipőjét!!!!!

 

Én nem állítom, hogy a sereg az örömök tárháza, (mert azért a kupleráj sokkal kellemesebb), de hogy nem haszon nélkül való szervezet, az biztos!!Maximum sokaknak nem tetszik!!De hova jutna ez a világ, ha csupa olyan dolgot csinálnánk csak, amihez kedvünk van??? Például ki dolgozna akkor???:):):)

 

EU

#622 Európa

2012-02-21 16:15

Csak úgy megjegyezném, hogy Európa -főleg EU és NATO országok nagy részében már rég nincs sorozás! Sőt korábban mikor volt akkor is már a 60-as évek óta 1001 féle lehetőség volt a polgári szolgálatra. A hadseregnek -katonaságnak, nem nevelő testületként, hanem hivatásként-szakmaként kéne funkcionálni!
Ne visszafelé fejlődjünk.
Azoktól akik itt felszólalnak a sorkatonaság mellett megkérdezném, Ők hányast kaptak anno történelemből?
Volt az elmúlt évszázadban jó néhány nagy háború, ahol fiatalok tömegét vetették be sorkatonaként!
Elég csak a két világháborúra és Vietnámra gondolni!
Azok mennyire neveltek férfit a fiatalokból? Aki otthagyta a fogát, vagy örök életére rokkant maradt abból vajon milyen férfi lett!
Nekem több rokonom is eltűnt a Donnál, és volt 2 nagybátyám aki rokkantként tért vissza. Kétségtelen, hogy férfit faragtak belőle, de vajon megérte?
A két rokkant nagybátyám a kutyának nem kellett, se munkájuk, se családjuk se megbecsülésük soha az életben nem volt! Pedig teljesítették a kötelességüket-védték a hazát a vörösöktől! Megérte!
A mai fiatalok problémáját nem így kell megoldani. Értelmes és tartalmas oktatást kell szervezni.
Vissza kell adni az iskolának és a tanároknak a jogköröket amiket a nagy liberalizáció elvett! Támogatni kellene a sportolást és a cserkész mozgalmat. Vissza kell állítani a szülői munkaközösséget és egy széles jogkörrel felruházott ifjúság védelmet.
Ugyanakkor a fiatalokat se kéne lenézni, lebecsülni és elítélni csak azért mert punk vagy emós!
Nem vagyok mai gyerek, de ahol lakom élnek jó páran. Lehet, hogy isznak és néha fetrengenek, de a többség normálisan tanul és dolgozik és ahol tud segíti a lakó környezetét!
A fiatalokat nem csak segíteni, támogatni és ösztönözni kell, de megismerni is! Semmi baj nincs azzal, ha valaki lilára festi a haját és bakancsot húz, amíg együtt tud élni a környezetével és elfogadják olyannak amilyen.
Nagyné!

#623 Re: Re: Re:

2012-02-21 16:30

#621: - Re: Re:

Kedves sorkatona párti polgár!

1944-ben  a vörös hadsereg, pont ilyen torz fejlődésű fertőből sorozott fiatalokkal vonult be kis hazánkba!

Eredmény: kifosztott felgyújtott házak, több ezer megerőszakolt nő! Ezt az akciójukat 1956-ban megismételték, de akkor már az itt állomásozó katonáikkal akik hasonlóak voltak.

1941-ben mi is hasonló lelkületű és szellemiségű katonákkal támadtunk rá a Szovjetunióra! Horty nagyszerű katonái végig fosztogatták a sztyeppét és több ezer orosz nőt megrontottak. Tudom mert a bátyám is köztük volt, a 44/45-ös ostromot és 56-ot testközelből éltem át!

Ilyen embereknek lehet nem kéne még laktanya közelébe se menni nem, hogy nevelés szempontjából besorozni. Kétségtelen, hogy vannak kivételek, de aki 18 éves koráig nem szocializálódik és degenerált az utána is az marad!

Azokat akik meg normális nevelést kaptak, esetlegessen már 18 éves korukra van szakmájuk, hívatásuk, munkájuk és családjuk nem kéne olyanokkal összezárni akik a WC ülőkére állva végzik a dolgukat.

A nevelésre, szocializációra megvannak az intézmények és közösségek! Nem kell 18 után még plussz egy átnevelő táborba zárni a fiatalokat, hogy aki degenerált az talán ott megváltozik, aki meg normális az lehet ott lesz egy kicsit degenerált!


Vendég

#624

2012-02-22 11:08

Tisztelt Nagyné!

Azt hiszem, nem értett meg igazán...!?
Nem a háborúról beszéltem, és nem is szeretném, ha bármiféle fegyveres konfliktusban kellene bárkinek is részt venni...!!!Valami nagy ember mondta valamikor: "A háborúkat mindig az öreg politikusok robbantják ki , de a fiatalok halnak meg bennük."

A háború szörnyű dolog..Szenvedést hoz győztesre és legyőzöttre egyaránt!
Amiről Ön írt, azzal nem vitatkozom, mert valóban így történt! Pro és kontra is történtek elfogadhatatlan és ép ésszel megmagyarázhatatalan tettek! De ennek pontosan a háború gyilkos "mámora" az oka!(az emberi gyarlóság és jellemtelenség mellett) Háborúban, (bár elvileg vannak szabályok) megszűnnek de legalábbis jelentősen átdimenzionálódnak az addig általánosan elfogadott társadalmi és viselkedési normák!(hosszabban ezt nem ecsetelném, ezeket a érzéseket meg kell tapasztalni, hogy megérthessük őket, és én ezt nem szeretném)
Az, hogy ezek az esetek bekövetkeznek a zűrzavar közepette, nem azt jelentik, hogy a hadseregekbe tartozó fiatalok mind velejéig romlott, gonosz , kegyetlen disznók!! A háború teszi azzá azokat, akiknek gyengébb a pszichikuma, vagy valami rejtett hajlama eredetileg is volt arra, hogy embertelenségeket kövessen el!Az ilyen emberek sajnos nem minden esetben ismerhetők fel idejekorán!
Ez nem az adott hadsereg kizárólagos hibája!!!
Viszont ez a peticiós oldal nem arról szól, hogy akarunk -e háborúzni, vagy meghalni küldeni a fiainkat!!! Arra egyértelmű választ lehetne adni! NEM!! SOHA!
Én egy békeidőben fenntartott hadseregről beszélek! Hála istennek, jelenleg nem kell tartanunk elhatalmasodó konfliktusoktól, amelyek totális háborúhoz vezethetnek!
Igaza van(egyben nekem is)amikor azt írja, hogy nem a hadsereg feladata az alapvető nevelés!
Viszont tapasztalatból tudom, mekkora jelentősége volt a hadseregnek az alapvető szocializációban, a közösségi nevelésben, a devianciák kiköszörülésében!!
Igenis, sok-sok fiatal ember ott döbbent rá, hogy addig csak tengett-lengett a világban, elvégezve az iskoláit(ha elvégezte egyáltalán?!).Korábban anyuka megvédte mindentől, mindent elvégzett helyette, etette, itatta, mosott, takarított rá, rendet rakott utána,megtörülte még az orrát is, még a széltől is óvta....stb.
Miért lenne baj az, hogy olyan fiatalok, akik soha nem voltak (jó értelembe véve ) rákényszerítve arra, hogy kicsit önállósodjanak, egy kicsit tudjanak valamit önállóan is eldönteni, vagy képesek legyenek felelősséggel mérlegelni a tetteiket, adott esetben komoly következményeket is vállalva azokért...Miért baj az, ha egy fiatalember megtapasztal olyan dolgokat, amiket az addigi közegében soha nem tapasztalhatna meg??? Miért baj az, ha lát máshonnan, más körülmények közül jött embereket, akikért felelősséggel tartozik(akár az élete árán is), és akik ugyanúgy felelősséggel tartoznak őérte?!Hatalmas probléma manapság (nemcsak a fiatalok között) a nemtörődömség és az önzés...a rasszizmusról nem is beszélve!A hadseregben nincs ilyen! Ez egy kisebb csoda, de így van! Az ilyen emberek a saját bőrükön tapasztalják meg a zárt közösségen belül, hogy ezekkel a tulajdonságokkal kizárják magukat a közösségből és kivívják a társaik megvetését!
Mindezzel nem azt szeretném kiemelni, hogy a hadsereg valamiféle nevelőintézet lenne, vagy próbálna aszerint tevékenykedni, de a speciális körülményei, szigorú szabályai révén megteremthet valamiféle általános viselkedési, emberi , erkölcsi normát , amivel sok olyan fiatalembernek nyújthat pozitív tapasztalatot vagy későbbiekben használható tudást, felvértezhet olyan tulajdonságokkal, amiket adott pillanatban nyűgnek él meg a delikvens, de a későbbi élete során bevallva-bevallatlanul a hasznára válik!
Igen, sok intézmény létezik a nevelésre és a szocializációra...Ilyen-olyan eredménnyel működnek is, bár leginkább hatástalanul! Az iskolákban eluralkodott viszonyokról azt hiszem nem kell különösebben értekeznem...??!A különféle körök, szakkörök, klubok, egyesületek pedig messze nem fedik le a fiatalság egészét...legtöbbjük pénzbe kerül...nem is kevésbe!!!Nem áll mindenki rendelkezésére.
18 évesen pedig nem hinném, hogy a fiatalok túlnyomó többsége már szakmával, még kevésbé hivatással rendelkezne!Pontosan ez az a kor,amikor már rendelkeznek alapvető tudással, de amikor a személyiségük még formálható valamelyest, amikor még nincsenek igazán elköteleződve ...nem jellemző, hogy saját családjuk lenne már, sokat a szakmájukban sem dolgozhattak még(ha egyáltalán volt szakmájuk)...sajnos a legtöbbjüknek esélye sincs munkahelyet találni ebben a korban...(példa erre szomszédom fia, aki 25 éves, pénzügyi ügyintézőnek tanult, de az iskola elvégzése óta egyetlen percet sem tudott a szakmájának megfelelően dolgozni, sőt! Sehogy sem dolgozott a néhány hónapos alkalmi munkáitól eltekintve!)
Azt a nézetét pedig, hogy a hadseregből kikerülve degeneráltabb lenne valaki, mint annak előtte volt, sajnos nem tudom osztani!
Azt hiszem egy RENDESEN működő hadseregben eltöltött fél-egyéves kiképzés sok pluszt adhatna minden fiatalnak!Aztán tehetne azt , amit a kedve diktál!
Viszont én továbbra is azt vallom, hogy a haza védelme(adott esetben)minden állampolgárnak kötelessége!
Mindettől függetlenül nem kívánom, hogy állítsák vissza a sorkötelezettséget (ami ugye nem azonos a hadkötelezettséggel), de ha ilyen döntés születne, meg tudnám érteni...ha nem valami torz ideológiai keretek között akarnák működtetni...

Tisztelettel


Honvéd

#625 Egy volt honvéd

2012-02-22 12:33

#624: -

Én nem osztom az Ön véleményét!

A régi rendszerben amikor még volt 3 éves szkmunkás bizony voltak fiatalok akik 18 éves korukra szakmával és munkahellyel is rendelkeztek. Többek között én is!  Engem pont családalapítás előtt a munkahelyemről rángattak be katonának! Mire leszereltem megtörtént a rendszerváltás. Megszűnt a TSZ ahol dolgoztam. Mivel nem voltam ott a nagy osztoszkodásnál így gyakorlatilag földönfutóként kezdtem. Mindent a 0-ról kellet elkezdenem, gyakorlatilag a híd alól. Nekem ne mondja azt, hogy ez egy szükséges rossz volt!

Volt munkám, házam szakmám, a nagy haza védelme következtében mind elvesztettem.

Abban igaza van, hogy a haza védelme mindenkinek kötelessége, de megkérdezném, hogy egy atom támadás ellen, hogy tudna az egyszerű ember védekezni?

Megmondom: Kocsiba és menekülni. Vagy az iskolában a matek és történelem óra közé rakétatechnikusi órát beiktatni.

A fiatalsággal kapcsolatban is igaza van. A jelenlegi oktatási rendszer  valóban nem megfelelő a nevelésre és szocializációra, de nem az a megoldás, hogy akkor 18 éves koráig hagyjuk a fiatalokat nőni mint a bolondgomba, utána meg besorozzuk a hadseregbe és kezdjenek velük valamit!
Az oktatást kellene fejleszteni. Támogatni a sportot. Őszintén megvallva az egy elég drága mulattség lenne csak azért egy-fél évre pusztán nevelési és szocializációs céllal besorozni a fiatalokat, hogy kapjanak egy kis nevelést utána pedig soha az életben nem bevetni őket!
Persze sokan azért támogatják ezt, mert ez a megoldás még mindig olcsóbb mintha az oktatásra költenének, arról nem is beszélve, hogy a sorkatonának még csak fizetést sem kell adni.

Nekem az a másfél éve katonaság semmi pluszt nem adott, sőt inkább elvett!