MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012

Balassa Zoltán

/ #94

2012-01-24 12:57

Tisztelt Uram!
A Memorandum arról szól, hogy a szlovákiai magyar politikusoknak milyen követelményeket kellene fölvállalniuk. Más megoldást nem látunk mint azt, hogy a felsorolt követeléseket következetes politikai képviseletünk napirendre tűzi. Ez a civil kezdeményezés elsősorban a felvidéki magyar politikusokat kívánja tehát tájéjkoztatni és egyben segíteni, milyen feltételek mellett fogjuk őket támogatni a választásokon. Ha nem vállalják következetesen mindezen ügyek képviseletét, akkor most nem tudjuk őket támogatni. Kivárni leszünk kénytelenek.
Ez ebben a formában csak másodlagosan szól a kormánynak. Egyelőre saját sorainkban kell tiszta vizet önteni a pohárba. Egyben teszt is, milyen mértékben élvez támogatást elsősorban a felvidékiek részéről a következetes politizálás. Vagyis mennyire erős a felvidéki magyar politikai közvélemény tisztánlátása. De arról is, hogy a más országokban élő magyarok mennyire tudnak szolidárisak lenni velünk. Az arányokat nézve, ez utóbbi vonatkozásban nem állunk rosszul. Neves személyiségek is aláírták a Memorandumot. Viszont ennek a felhívásnak az is a feladata, hogy gondolkodásra késztesse - elsősorban - a felvidéki magyarokat, mi a megmaradás és fejlődés föltétele.
Nálunk - igaz, másutt sem - nem folyt elvi poitizálás. Erre végre rá kellene szoknunk. Ez "csupán" intellektus, szív és bátorság kérdése.
Minimálisan 10.000 aláírást kell szereznünk, hogy azt mondhassuk, van olyan komoly társadalmi igény, mely nem mellőzhető, tessék ennek az elvárásnak eleget tenni! Csak ezután léphetünk majd föl komolyan politikusainkkal szemben. Ez tehát az első lépés. A második lépésben - kellő társadalmi támogatottság esetén - a kormány irányában is meg kell nyilvánulnunk. De a szlovák társadalmat is meg kívánjuk szólítani. Tehát semmi esetre sem ér véget mindez azzal, hogy az interneten aláírjuk és utána semmit sem kívánunk lépni. Feladat van elég. Hosszú menet lesz! Nem áltatjuk magunkat.
De ez most már nem rajtam múlik. Én csak szavakba öntöttem mindazt, amit rendezni kellene úgy, hogy ez a szlovákok számára is előremutató perspektívát adna és tiszta játékszabályokat lehetne alkotni mindkét fél számára. Tehát olyan "játszmát" indítottunk útjára, amely mindkét fél számára nyerő lehet. A másik fél hangadói ezt egyelőre nem így látják. Ez a fő nehézség. De nem leküzdhetetlen. Vannak ügyek, amelyekről egyszerűen nem mondhatunk le! A gond az, hogy sokszor csak a gyerekek merik kimondani: a demokrácia "meztelen".
Ha az Történelem Ura ad hozzá bölcsességet, akkor sikerül. De nekünk is tennünk kell érte valamit. Dél-Tirolban is évtizedekig tartott. Most "csak" annyit kell tenni, hogy minél többen írják alá a Memorandumot és másokat is erre buzdítanak!
Köszönöm, hogy hozzászólt kezdeményezésünkhöz!
Szeretettel:
BZ