MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012 petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#1

2012-01-12 12:38

a megfogalmazottak a megmaradásunk zálogát képezik,ezért jo programot jelentenek...elérendö célnek tekinthetök,amelyért mihamarabb sikra kell szállni,mig nem lesznek okafogyottá a teljes asszimilácio miatt...a 24.orában vnk.-hajrá a megvalositáshoz....sok sikert,Isten áldásával!

Vendég

#2

2012-01-12 13:03

Mint egy olyan család tagja, mely 750 évig mind a felvidéki mind a magyar nemzeti politikában aktív szerepet játszott, fontosnak tartom, hogy mind a magyar, mind a szlovák (és egyéb etnikum) képviselők az összes Szlovákiáai lakos egyenjogúságát alapvetőnek tartsák.
Ezért kérek mindenkit, hogy az ilyen képviselők megválasztásán fáradozzék, magyarlakta vidéken, magyar, szlovákon pedig olyan szlovák képviselőt támogasson aktívan is, aki nyílvánosan fellép az etnikai gyűlöletet keltők ellen. Aki a népek testvériségét tűzi a zászlójára, aki megigéri, hogy a benesi törvények eltörlését támogatja.
Geönczeöl Attila

#3

2012-01-12 14:32

Egyetértek a memorandummal, alá is írtam, de fontos dolgok maradtak ki belőle, amelyekkel egyik eddigi magyar párt sem foglalkozott. Meg kell teremtenünk, akár van autonómia, akár nincs, a felvidéki magyar gazdasági életet. A vállalkozók, gazdálkodók magukra vannak hagyva. Nincsenek meg a megfelelő szakmai anyagok, törvények fordításai, hiányzik az anyanyelvi felnőttoktatás, magyar szaktanácsadók, szakmai szervezetek, érdekképviseletek. Ugyanígy el kellene végre kezdeni a felvidéki magyar "arculat" megteremtését. Mit értek ez alatt? Az általunk teremtett értékeket: jellegzetes ételeinket-italainkat, hagyományainkat, művészetünket, ünnepeinket, tájainkat, turisztikai lehetőségeinket, vállalkozóink termékeit-szolgáltatásait stb. Mindezek nemcsak lélekben, hanem anyagiakban is megerősítenének bennünket, amire igencsak nagy szükség lenne.

Vendég

#4 Nádasdi István

2012-01-12 14:42

Kissé eltér a témától de szeretném tudni, hogy V. Havel állást foglalt-e
a benesi dekrétumok ügyében, amelyek célja nem volt mas mint ethnocídium, azaz a
holocauste egyik finomított fajtája.



Vendég

#5

2012-01-12 14:58

Kissé "távolabbról" nézve: a szlovákiai magyar pártok - beleértve a Magyar Koalíció Pártját is - azzal veszítték el választóik, nemzettárasasaik bizalmát, mert a magyarság legnagyobb kérdéseit - így az autonómiát - nem vállalták fel.Fontosabb volt számukra a hatalom a nemzet érdekénél. Ennek azállapotnak a felszámolását tűzi célul ez a petíció, ezért üdvözlöm! Kényszerítse a nemzet a politikusait, hgoy vállalják fel valós, igazi képviseletét. Gazda József

Vendég

#6

2012-01-12 15:00

Én többször jártam Felvidéken. Az ottani magyarság a legmegfélemlítettebb és a leginkább elnyomott történelmünk során. Botrányos a nyelvtörvény. Hajrá magyarok, hajrá önrendelkezés!

Vendég

#7

2012-01-12 15:01

A felvidéki helyzet olyan, mint az erdélyi, önrendelkezés szempontából. Osztom az előttem író GJ véleményét.

Vendég

#8

2012-01-12 16:12

Minden felvetés jogos és örülnénk,ha végre megvalósulna.

Vendég

#9

2012-01-12 16:18

Köszönet Balassa Zolinak, hogy van.

Vendég

#10

2012-01-12 16:56

Zoli, gondolataid megfogalmazásával teljes mértékben azonosulok, ezt akár egy az egyben megfogalmazhatta volna az MKP is!

Vendég

#11 Dr.Nagy László

2012-01-12 17:03

Válasz Nádasdi István barátomnak.
Hunci Pétert , Vaclav Hável tanácsadóját megkerestem e mailon , hogy a Benes dekrétumok tekintetében tette-e olyan kijelentést Hável, amely hozzám - más csatornák révén eljutott- hogy " amit a magyarokkal tettek az elfogadhatatlan a számomra ".
Hunci úr még csak válaszra sem méltatott. A válasza már nem is érdekel! --------Vége--------

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2012-01-12 17:04


Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2012-01-12 17:48



Anonymous

#14 Re: Dr.Nagy László

2012-01-12 17:53

Vaclav Havel kezében tartva a dekrétumokat újból kiadó kötetet, azt nyilatkozta, ma ezek nem könnyű olvasmányok, de ezeket a történelmi összefüggések között kell tekinteni és így kell megítélni őket. De az alábbi idézetek is világossá teszik, Havel is kétféle mércét alkalmazott.

„Egyhangúan megerősítette a cseh parlament, hogy érvényben maradnak a második világháború után a csehszlovákiai németeket és magyarokat kollektíve megbélyegző Benes-dekrétumok. (…)A prágai törvényhozás mostani döntését támogatta Václav Havel cseh államfő is.”

http://regi.terasz.hu/main.php3?id=hirvilag&page=cikk1&hir_id=1243

Érinthetetlen Benes-dekrétumok

2002-04-24

„Václav Havel támogatja azt a nyilatkozat-tervezetet, amelyet a II. világháború utáni Beneš-dekrétumokkal kapcsolatban kíván elfogadni a cseh parlament."A nyilatkozat szövege ellen nincs semmiféle kifogásom. Támogatom, mert tükrözi az én véleményemet is" - jelentette ki a cseh államfő kedden délután azt követően, hogy a kérdésről megbeszélést folytatott

A cseh képviselőház várhatóan szerdán tűzi napirendre a kérdést: a Benes-dekrétumokat érintő parlamenti nyilatkozat szövegében a múlt pénteken egyeztek meg a politikai pártok vezetői. A dokumentum Magyarországgal és a magyarokkal nem foglakozik. A nyilatkozat szerint a cseh képviselőház elutasítja a II. világháború befejezésével kapcsolatos kérdések megnyitására irányuló igyekezeteket és megállapítja, hogy a kárpótlások terjedelmét és feltételeit kizárólag a cseh alkotmányos hatóságoknak van joguk eldönteni. Jan Kavan cseh külügyminiszter szerint a parlamenti nyilatkozat célja megnyugtatni a cseh közvéleményt, amely a Beneš-dekrétumok kapcsán kirobbant vita következtében a II. világháború után kialakult helyzet revíziójától tart. Havel ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint nagyon hasznos lenne, ha a Cseh Köztársaság kevésbé kapcsolódna be a múlt démonait felidéző vitákba - adta hírül az MTI.”

Ortutay Gergely| Népszabadság| 2002. április 23.

http://nol.hu/archivum/archiv-59192

 

„Václav Havel cseh köztársasági elnök 2001. évi nyári bécsi látogatásakor azt mondta, hogy a beneši rendeletek képezik a Cseh Köztársaság alapját és azokat nem lehet visszavonni anélkül, hogy ne okoznának komoly kárt az államnak. A cseh republika gyenge alapokon áll, ha gyiklos tettekre alapozták.”

A Human Rights for Minorities in Central Europe – Vancouver Society: Beneš-dekrétumok,

http://www.hunsor.se/dosszie/ahrmcetanulmanyabenesidekretumokrol.pdf

#11: - Dr.Nagy László

 


Vendég

#15

2012-01-12 18:36

Sajnos, hogy legalapvetőbb emberi jogainkért petíció formájában kell megszólalni. Őseink itt születtek, mi itt élünk, anyanyelvünk a kincsünk, emberek akarunk maradni utódainkkal együtt, s ezt petícióval kell megszereznünk? Hogyan magyarázzam az unokáknak, hogy az anyanyelvünk fennmaradásáért a szülőföldünkön aláírásgyűjtéssel kell jogot szereznünk?

Vendég

#16

2012-01-12 19:02

igen

Vendég

#17

2012-01-12 19:28

E követelések jogosak emberjogi, történelmi, vagy egyéb szempontok szerint. Teljesítésüket elvárom a szlovák kormánytól, a szlovák nemzettől, az EÚ-tól s szintén elvárom a fejlett nyugat támogatását e téren. Azonban a világ úgy néz ki, mintha mindeki süte és vak is volna, vagy pedig igaz a mondás, amely szerint mindent csak az érdekek mozgatnak. A mi boldogulásunk érdekeit legjobban a MKP képviseli, ő áll legközelebb a kvitelezhető megoldásokhoz is, én a MKP-t fogom márciusban a szavazatommal támogatni.
Bőhm András, Sóssári út 2 Želovce, bohm.ondrej@mail.t-com.sk
Meg akarunk bocsátani szeretteink hóhérainak
Vendég

#18

2012-01-12 20:19

Éppen a kassai Csermely-kórus újévi koncertje után a szülőfalumban, Debrődön tartott könyvbemutató résztvevői biztattak arra, hogy 67 után végre ki kell beszélnünk fájdalmainkat. Sürgős, hogy megtörjük a hallgatás falát, mert csak igy tudjuk megbocsátani a Beneš-dekrétumok alapján ártatlanul meghurcolt, birósági itéletek nélkül kivégzett, agyondolgoztatott szeretteink halálát, és az etnikai tisztogással okozott felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi károkat. Olyan súlyos bűntények ezek, amiért a károsultak még erkölcsi jóvátételt sem kaptak. Ilyen súlyos teherrel nem lehet élni, és nem lehet együttélni hozzátartozóink hóhérainak, kinzóinak utódaival. Hogy meg tudjunk bocsátani, ahhoz ki kell beszélni a fájdalmainkat, s kőbe kell vésni halottaink, megalázott hozzátartozóink nevét. Tudnunk kell, hol nyugszanak sebtében elhantolt magyarjaink, hogy tudjuk melyik égtáj felé fordulva mondjuk lelkiüdvükért imát. Nem lehet tovább hallgatni, és nem lehet halogatni a II. világháború eme sötét korszakának tisztázását, ezért támogatom a Kassai Memorandumot - Beneš Eduard 1945-ben kassán bejelentett kormányprogramjának ellenpólusaként.


Vendég

#19

2012-01-12 20:56

Témogatom a peticiót, mert a határokat lehet huzogatni, tologatni az ostoba emberi elképzelések szerint, de az össznemzeti jelenlétet a Kárpát medencéből kiiktatni nem lehet.

Aldobolyi E. Judit

Vendég

#20

2012-01-12 21:28

Sok sikert a cél eléréséhez!

Vendég

#21

2012-01-12 22:01

Alairtam, mert emberi kotelesseg segiteni hatarontuli honfitarsainkon. En is kettos allampolgar vagyok,magyar-roman-magyar es roman is,amit megtartottam. Ezt csak megujitott utlevellel lehet bizonyitani. Ebben a tersegben ez lenne a normalis.Sok sikert S.A.

Vendég

#22

2012-01-13 00:14

Ha Canadában kétnyelvű a megengedett nyelvhasználat, Schweitzben tudtommal négy,a finneknél három, akor ha itt születtem miért korlátozza a hatalom , hogy az anyanyelvemet használjam?

Vendég

#23

2012-01-13 01:42

Kíváncsi vagyok, vajon hány politikus, mostani képiselőjelölt vallja magáénak a petíció gondolatait ?


Vendég

#24

2012-01-13 03:56

Szívügyem !!!!
K.King

Vendég

#25

2012-01-13 10:28

Számomra öröm,ilyen kezdeményezést olvasni,és tudni róla.Az Égi és Földi segítőkre és első sorban az Ősök Szellemére bízom eme ügyet.
Bízom a változásban a magyarság helyzetének jobbra fordulásában s,ha odakerül a sor,hogy van Ki mellé állni,az egység ereje megmutatkozik!
Üdvözlettel:
Szilva