IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Borka

/ #348 Re: Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2012-01-13 11:44

#28: Döme - Re: Egy vélemény a racionális oldalról 

 Jó lenne, ha Magyarországon is lehetne választani! Biztos vagyok benne, ha törvényes lenne, többen választanák a kórházon kívüli szülést.

Nem mindegy, milyen emlék él bennünk a gyermekünk születésével kapcsolatban, hogyan alakulnak a gyermek első percei, órái, az édesanya anyai ösztönei tudnak-e érvényesülni, vagy elnyomják a "kórházi rend" betartására való hivatkozással - azaz akkor szopizhat-e a baba, amikor éhes, vagy akkor, amikor az osztály rendje engedi. Elválasztják-e a gyermeket az anyától, vagy kérni kell, hogy együtt lehessenek? Ez nagyon sok családnál meghatározó a baba későbbi táplálása szempontjából, ami anyagilag is kemény kérdés, miután az anyatejért nem kell fizetni, a tápszerért viszont igen!

A szülés utáni depresszió kialakulásának is sok esetben kedvez a személytelen, "államként" viselkedő kórházi gyakorlat, hogy az ember egy olyan élethelyzetben, amikor a leginkább bensőségességre lenne szüksége, egy nyilvános intézménben kell hogy tartózkodjon, és nem határozhatja meg azt sem, ki lehet jelen körülötte és ki nem. Például császármetszésnél az apa nem lehet jelen a műtőben, szülésnél is gyakran kiküldik, de a kórház férfi alkalmazottai jelen lehetnek.

Nagyon erős ma Magyarországon a tápszermarketing és a gyógyszermarketing! Az otthon szülni kívánó személyek mögött nem áll tőke, csupán egy természetes emberi igény.

Én a magam részéről nem szeretnék többet kórházi szülést. A helyszín mindegy, akár lehet kórház is, de kórházi körülményeket a környéken sem akarok. Kórházban is halhat meg baba, tényleg esztelenség azt gondolni, hogy a kórház jelenti a biztonságot, és felelőtlenség intézményen kívül szülni. Ha ez így lenne, már rég kihalt volna az emberiség.

A megoldás az lenne, hogyha lennének kimondott szülőotthonok, mögöttük ott állna a kórházi segítség, de lenne lehetőség választani. Amíg a szülészeti és nőgyógyászati szakma nem ismeri el azt, ami külföldön sok helyütt bevett gyakorlat, addig marad a jelenlegi "kusza" helyzet.

Sokan a kórházi szülés rossz tapasztalatai miatt nem vállalnak második gyermeket - így a jelenlegi szabályozás a gyermekvállalási kedvnek sem tesz jót!

 

A Zsolt 139,4 szerint az ember csodálatosan van megalkotva, azaz úgy jó, ahogy van. Eszerint nem lenne szükség minden esetben "segítségre" egy baba megszületéséhez. Az anyai test és a baba is a szülésre, születésre alkalmasan van megalkotva. A testünk a Szentlélek temploma, ami természeténél fogva szent és tiszta. Egy baba születésének ugyanolyan szentnek és tisztának kellene lennie, mint amilyen a fogantatása volt. Az áldott állapot "terhes"-ként való feltüntetése és a lidokainos rongyok között, szintetikus oxitocin-infúzióval "gyorsított" szülés nekem ebbe nem fér bele. Akinek ez tetszik, szüljön így, de a többieket megilleti az emberi méltósághoz való jog.