IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Válassz egy nicknevet

#26 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 23:33

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Üdv neked, racionalitás,

Minden bizonnyal itt a legkevésbé alkalmas, de: mostanában élvezettel olvasok kommenteket, nincs is 'zeitgeistebb' formája az aktuális érzelmek/vélemények/szemléletek stb.megismerésére. Jó, minden bizonnyal van, de ez mégis, olyan, mint szellemként egy nagy, nagy piacon. Na, de a lényeg: Soha nem állt lehetőségemben ilyen finom ( inkább selyem, mint étel:) kommentet olvasnom, sehol. Szépen megkomponált, van kerete, és az apró túlkapásai abszolút beleférnek az előző kommentek orbitális megmondásaiba. Kíváncsi lennék, hogy mivel foglalkozol, és vajon a vidék honnan nézve vidék.

Hát minden jót, és kösz mégegyszer,

m


Vendég

#27

2011-12-18 23:46

Ebben a perben nem csak Geréb Ágnes szabadsága a tét.
Mindannyiunk szabadságáról szól, de legfőképpen a megszületendő gyermekeink szabadságáról. Vagyis a szebb és szabadabb jövőről. IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!!!
Döme

#28 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 23:59

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Ahhoz, hogy megértsd a problémát, érdemes volna átgondolnod néhány olyan információt, amiket itt tényként kezelsz, holott azok nem tények, hanem propagandaszlogenek, amiket a kórháziszülész-szakma prominensei terjesztenek. Teszik ezt egyrészt tudtalanságból: sosem láttak még otthonszülést, sem kórházi háborítatlan szülést, és nem is igazán tudják, mi fán terem az, mivel másra lettek képezve. Másrészt pedig azért terjesztik ezeket a hamis információkat, mert az otthonszülések létezése súlyosan veszélyezteti az érdekeiket: a komplikációmentes, nem orvosi módszerekkel vezetett otthonszülések száma az összes szüléshez képest nagyon kicsi, de ahhoz éppen elég nagy, hogy nyilvánvalóvá tegye, amit egyébként a nemzetközi tapasztalatok is igazolnak: hogy a szülések döntő többségéhez nincs szükség orvosi beavatkozásokra, sőt, orvosok és kórházi személyzet jelenlétére sem. Vagyis a ma leginkább a szülészeteken jellemző hálapénzek döntő részét a semmiért veszik föl. Ráadásul a bábai szüléskísérési gyakorlat elterjedése idővel a kórházi szülészetet is átformálhatja, és az orvosok kezéből kiveheti a normális lefolyású szülések felügyeletét. Figyelembe véve, hogy mekkora összegek forognak évente a hálapénzbizniszban, nem nagyon nehéz belátni, hogy hova vezetnek az otthonszülések elleni vad és hazugságtól sem visszariadó támadássorozat gyökerei.

Nézzük akkor a tényeket.

Ha egyszer ma Magyarországon nem szabad valamit megtenni, akkor nem szabad.” – Ha azt gondolod, az otthonszülést megtenni nem szabad, vagy eddig nem volt szabad, tévedsz. Semmi sem tiltotta eddig sem, csak nem volt kidolgozva a szükséges jogi szabályozás.

„Gondolom nem nagyon kampányol itt az az anyuka, akinek az egyetlen gyermeke nem élte túl élete második percét! Ha tévedek, szóljatok! Vagy az a család, akinek fogyatékkal született a gyermeke.” – Dr. Geréb Ágnes több mint húszéves otthonszülési gyakorlata alatt (több mint 3500 szülés) három haláleset történt. Az érintettek közül egy szülőpár fordult ellene, a másik kettő továbbra is támogatta (a bíróságon is), sőt, az egyik érintett anyuka azóta újabb gyermekeket szült otthon, az orvos-bába segítségével.

Kórházi szülésekben évente meghal kb. hatszáz kisbaba, és több anya is (tervezett otthonszülésben soha egyetlen anya sem halt meg az elmúlt két évtizedben). Az ő hozzátartozóik vajon miért kampányolnak? És vajon milyen következtetés vonható le ez alapján a kórházi szülés biztonságosságáról?

Szerintem semmilyen, de éppígy nem lehet önmagában következtetéseket levonni abból, hogy otthonszülésben is történtek tragédiák. A kisbabának, aki a szülés közben meghalt, elakadt a válla a szülőcsatornában. Ez egy nagyon ritka, de nagyon súlyos komplikáció, évente több baba belehal vagy súlyos károsodással születik ilyen esetben a kórházban is, mivel ha ez a helyzet kialakul, alig néhány perc van a cselekvésre, utána már nincs mit tenni. Minden szóbajöhető műfogás elvégezhető otthoni körülmények között is. Ha azt a babát meg lehetett volna menteni, akkor Geréb Ágnes a helyszínen is meg tudta volna menteni, mint ahogy más babákat is megmentett már hasonló helyzetben. Bármilyen nehéz, el kell fogadni, hogy történnek balesetek, ahogy az élet minden területén, és van olyan helyzet, amikor nem lehet mit tenni, nem segít sem a technika, sem a szaktudás.

„Talán egyetlen érv szól az otthonszülés ellen, hogy nem biztosított a komplikáció esetén történő szakszerű ellátás!” – Miért nem? A tervezett otthonszüléseket szakképzett bábák kísérik (dr. Geréb Ágnes pedig több mint 30 éve praktizáló szülész-nőgyógyász szakorvos, aki 17 évet klinikán dolgozott, és az otthonszülések idején is rendszeresen járt kórházi gyakorlatra). Az otthonszüléseket kísérő bábákat többek között arra készítik föl a képzésük során, hogy időben észleljenek minden olyan komplikációt, veszélyes helyzetet, aminek az ellátásához kórházi környezetre van szükség, és ilyenkor azonnal gondoskodjanak a kórházba szállításról.

A szülészszakma nem nagyon szokta emlegetni, de számos kórházban sincs infrastruktúra és szakember az újszülöttek intenzív ellátásához. A Cerny Alapítvány és más újszülöttmentő-szolgálatok munkájának része, hogy az ilyen helyeken bajba kerülő csecsemőket hívásra ellássák a helyszínen, vagy átszállítsák másik kórházba, ahol perinatális intenzív centrum (PIC) működik. Ezeket a kórházakat is be kellene tiltani?

Van persze egy nagyon fontos különbség: otthonszülésre eleve azok készülnek, akiknek a szülése várhatóan komplikációmentes lesz, tehát koraszülés, beteg babák világrahozatala nem történik otthon, és olyan szülések sem, ahol a kismamának van valamilyen veszélyes betegsége. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az otthonszülés kísérésének módszertana gyökeresen különbözik a hazai kórházak orvosi szülés-levezetésétől.

A legfontosabb különbség a szülő asszonyok teljes figyelemmel történő testi és lelki támogatása, ami a kórházakban sajnos jószerivel ismeretlen fogalom. A szülés biztonságossága szempontjából további fontos különbség, hogy a bábai szüléskísérési modellben semmilyen fölösleges rutinbeavatkozást nem végeznek otthoni körülmények közt, a szülést nem indítják be mesterségesen, nem gyorsítják föl, hanem hagyják a természetes ütemében folyni, a kismamát nem zavarják meg általa nem kívánt személyek tolakodó jelenlétével, nem stresszelik, nem ordítoznak vele, nem kényszerítik olyan kitolási testhelyzetbe, ami számára kényelmetlen stb. Ezek ugyanis mind olyan komplikációforrások, amiktől az otthonszülések teljesen mentesek, ezért van az, hogy elenyésző esetben történnek váratlan és elháríthatatlan vészhelyzetek– csak erről a hazai kórházi szülészek nem szívesen beszélnek. Beszél azonban helyettük az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), aminek a normális szülésre vonatkozó, magyarul is olvasható ajánlásaival a hazai kórházi szülészeti gyakorlat finoman szólva nem kompatibilis – a Geréb Ágnes és bábatársai által alkalmazott szüléskísérési modell azonban igen.

És még egy fontos dolog: amit Geréb Ágnes csinál, az egész Nyugat-Európában, Amerikában, Kanadában, Oroszországban stb. törvényesen választható lehetőség és gyakorlat. Vajon ezeken a helyeken nem tudják, hogy „otthon nem biztosítható az összes körülmény, ami a baba teljes biztonságát szavatolja”? Ezt csak a hazai szülészorvosok „tudják”?

Vagy valami egészen másról szól ez a történet?

 

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2011-12-19 00:00


Ági Szalóki

#30

2011-12-19 00:01

Free free set her free!

Vendég

#31

2011-12-19 00:10

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vendég

#32 Re: Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-19 00:51

#28: Döme - Re: Egy vélemény a racionális oldalról

Kedves Döme!

Köszönet a részletes magyarázatért! Azt pedig majd mindenki eldönti, hogy kinek az írása racionálisabb - remélhetőleg nem a szerző álneve alapján:
Döme vagy Racionalitás.


Vendég

#33

2011-12-19 00:56

Csak semmi izgalom. Nem akarok én racionalitással vitatkozni. Az viszont kikívánkozik belőlem, hogy a demokrácia-felfogás nem állhat meg azon a ponton, hogy az van, amit a többség akar. Nem, ez még nem demokrácia. Ez a demokrácia köntösébe bújtatott diktatúra. A demokrácia tisztelt Racionalitás, az, amikor a kisebbségnek is vannak a többség által is elismert jogai, és a kisebbség is élhet ezen elismert jogaival, ha az hagyja érvényesülni azt, amit a többség óhajt. Ilyen egyszerű. Tisztelt Racionalitás! Kívánok Önnek olyan demokráciát, amely az Ön felfogása szerint működik, és amelyben Ön olykor-olykor kisebbsége szorul.

Vendég

#34

2011-12-19 01:42

Nemrégiben 2 ismerősöm is szörnyű hírt mondott: meghalt a lányuk szülés alatt, és így 2 kisbaba is anyuka nélkül maradt... Írt róla a média? Persze, hogy nem! És mi a legrosszabb? 2 csak az én ismerőseim közül. A dolog egyszerű, ha arányaiban megnéznénk a szüléseket otthon és kórház között, érdekes dolgok jönnének ki...

Vendég

#35

2011-12-19 01:51

Valamiért és nem valami ellen!
Ráció

#36 A racionalitás feltétele a tudás

2011-12-19 02:07

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Kedves Racionális! Kár volt ilyen hosszú hozzászólást írnod. Fogalmad sincs sem a demokráciáról, sem az otthonszülésről, sem Geréb Ágnes történetéről. Egyszerűen tárgyi tévedésektől hemzseg az írásod. Olvass, tájékozódj, ne csak újságból. Műveltséget, tudást szerezni, önálló gondolkodást kialakítani, félművelt, buta okoskodással (ezt ne keverd a racionalítással) nem lehet. Szégyent hoztál a vidékiekre. Szerencsére tudom, hogy veled szemben azért vannak vidéken okos, értelmes emberek is.

neduttki

#37 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-19 03:55

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Voltak ugye, olyan rossz törvények, hogy időben el kell indítani a vonatokat. Akkor is, ha tudjuk, hogy a halálba küldünk ártatlan emberek ezreit, akik a marhavagonokba vannak bezsúfolva. Arról már ne is szóljunk, hogy éppen Dr. G.Á. harcolt azért, hogy legyen már törvény. És amiért elítélték, az még akkor történt, amikor még nem is volt törvény az otthonszülésről.

Ami meg megszületett törvény, az olyan, mint amikor a vakok magyarázzák el nekünk a világos- és a sötétkék fogalmát. Ugye éppen őt, (meg akik értenek hozzá...) nem kérdezték meg.

Ennyit a törvényi állásról.

A bizonyítottan veszélyesebb otthonszülésről meg ugye vannak tanulmányok? Konkrétan, melyek? Amiről én tudok, --s amelyek hitelesek-- mint pl. a két Cohrane-vizsgálat, vagy a kanadai tanulmányok, vagy akár az angol, holland kutatások, amelyek MIND, kivétel nélkül azt bizonyítják (csak úgy, pár százezer esetet tekintve...), hogy az otthonszülés bizonyos "kimeneteleket" (perinatális mortalitás, morbiditás, APGAR, lactatio stb., stb.) tekintve jobb, másikakat tekintve szignifikánsan jobb eredményeket produkál.

Igen, vannak tragédiák is. Vannak, akik nem tudnak megszületni. Amit nehéz megérteni, elfogadni, főleg ha az éppen velem esik meg. Odáig mentünk el, hogy mindenféleképpen okozó személyt kell keresnünk, holott az élet maga lehet ilyen. "...az életet a halálra ráadásul kapja..."

Másként szemlélve, pedig éppen erről van szó, hogy más esetben a tragédiának nincs ilyen súlyú következménye, és a jogszolgálat éppenséggel koncepciózus eljárással akarja dr. G.Á.-t elpusztítani.

Könnyű dolog kijelenteni valamit, és aztán visszahúzódni, és azt mondani, hogy "hát énnekem ez a véleményem!". Belerondítani a ventillátorba, és aztán azt mondani, hogy bocs, de én még a következményeknek sem akarom a súlyát magamra venni. De az ítéletre futja, amiben --úgy mellékesen-- azt kéri számon, hogy miért nem vállalja dr. G.Á. a következményeket. Szóval ez még így sem működik!

 


Vendég

#38

2011-12-19 08:02

Ez a szomszéd ablakon megjelenő " Neked befellegzett, bukod a pénzt" hirdetés nekem nagyon gyanús. rákattintottam, és valami "erreor"- t írt ki. Vigyázzatok! üdv. Csidu

Vendég

#39

2011-12-19 08:09

teljes mértékben egyetértek a fent leírtakkal, nagyon várom az ügy korrekt rendezését!

Vendég

#40

2011-12-19 08:14

Azt kérem karácsonyra, hogy megoldódjon ez a méltatlan helyzet.

Vendég

#41

2011-12-19 08:20

Szánalmas ez az eljárás!

Vendég

#42 anya

2011-12-19 08:24

Az én lányomnak pl azért kellett megindított szüléssel megszületni (igaz,már 17 éve)mert nőgyógyászom magánrendelése kezdődött,és ha velünk "babrál",nem ér oda időben.Aztán a szülésközben létrejött gerincsérvet a kórházban nem vették komolyan,szülés után kb.3 évig kínlódtam a következményekkel.
Ha akkor lett volna otthonszülés ,én is azt választom.
Köztük is sok ember műhibák miatt lett beteg,és most ellenük is támadás folyik:
http://www.peticiok.com/rokkantvadaszat

Vendég

#43

2011-12-19 09:29

Ági a barátom. Évekig dolgoztunk együtt. Végtelenül tisztelem, mint embert és mint bábát is. Sok mindent tanultam mellette, vele, általa. Szülni-születni SZÉP és az élet normális része.
Köszönök Neked mindent, Ági.
És nagyon szeretnélek szabadon látni!
Tamás

Vendég

#44

2011-12-19 09:53

Nobel díjat Geréb Ágnesnek!

Vendég

#45

2011-12-19 10:27

KILENCUNOKÁS NAGYMAMAKÉNT /ebből 4 otthon született/ sajnálom és nagyon szégyellem, hogy erre a petícióra szükség van ahhoz, hogy igazságosan és sürgősen tegye a dolgát, akinek/akiknek tennie/tenniük kell.

Nagymami

Vendég

#46

2011-12-19 10:44

Geréb Ágnes meghurcolása a legősibb természeti törvények és a női nem lábbal tiprása, Magyarország szégyene.
Nagyszüleink javarészt még otthon születtek, s azelőtt szinte minden ember a világon. Mégis hogyan gondolják ma a jogalkotók és szaktekintélyek? Ezek után nem lesz több háború vagy gazdasági válság? Az állami egészségügy mindig kifogástalan lesz? Ez agyrém!
Óriási felelőtlenség a mai helyzetben ilyen kaliberű szakembereket elzárni és akadályozni a munkájukban!
Ezeknek az embereknek tanítaniuk kellene. Egyszerűen felfoghatatlan az ilyen mérvű tudatlanság!
Gáspár László

Vendég

#47

2011-12-19 10:45

A petíció önmagáért beszél.
Geréb Ági és hűséges, lelkes munkatársainak többéves munkája, az Ő segítségükkel megszületett gyermekek, önmagáért beszélnek. Aki ennek nem volt a részese, nagyon sajnálhatja. Az élet legszebb pillanataiból maradt ki, és csak az tud ellene fordulni, aki az igaz segítség és szeretetnyújtást a materialitás oltárán áldozza föl.
És ez szomorú.
És szomorú, hogy az önálló, szabad döntés lehetőségét is elveszik emberektől, ma...

Vendég

#48

2011-12-19 10:50

Lehet, hogy még a népesedéspolitikának is jót tenne és szívesebben vállalnának gyermeket a nők, ha hagynák őket háborítatlanul szülni...

Vendég

#49

2011-12-19 11:37

Bárcsak segítene...

Vendég

#50

2011-12-19 11:52

Azt gondolom, hogy a kórházi szülész orvosok nap mint nap elkövetnek vétkeket anya és gyermeke ellen. Tapasztalat. Geréb Ágnes egyszerűen bátor volt, és összességében messze több jót tett, mint amennyit esetleg hibázott. Szemben a kórházi orvosokkal...