IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Vándor

/ #341 A születés

2012-01-10 20:02

Mindannyiunk számára és egész életünket tekintve kivételesen nagy jelentősége van annak, hogyan születünk. A születés, akárcsak a szeretkezés, egy intim történés, vagyis bensőséges helyzet. Egy mélyen bensőséges viszony átalakulása, melyben a lelki-érzelmi igénybevétel óriási, különösen az olyannyira féltett baba számára. A baba életében először és egyszersmind örökre ki kell jöjjön az anya hasából, a biztonságos kuckóból, a lágy-meleg fészekből. Az anya számára búcsú és találkozás egyszerre. - Érzelem. Ésszel, racionálisan felfoghatatlan mélységű érzelmek.

Kinek jutna eszébe úgy tekinteni a szülésre, mint egy lényegében testi-fizikai folyamatra, avagy (orvos)technikai műveletre? - Senki ember fiának.

Jó-jó, igaz, van köztünk, akinek veszélyeztetett a "látása". Ám ha van módja megállni és magába nézni, akkor minden bizonnyal ő sem ilyen korlátozottan látja. Ő sem, akinek nem adatott meg, hogy a születése ne csak megrendítő, de bensőséges élménnyé is legyen. Ő sem, akinek életében ritkán adatik meg, hogy bensőséges érzelmeket közvetlenül és nyíltan megéljen, és fontosként vállaljon. E megrövidített és úgy maradt társaink nagyobb részt férfiak, hiszen tőlük el is várták, hogy ne foglalkozzanak érzelmeikkel, és nekik még az a lehetőség sem adatott, hogy a születés élményét újra átélhessék - a másik oldalról. (Bár a segítő jelenlét is csodálatos élmény lehet, nekem az volt.)

Fontos, hogy a szerencsésebbek ne feledkezzenek meg arról sem, hogy a megrövidítetteket milyen hihetetlenül nehéz feladat elé állítja a születés természetének megpillantása. Miközben épp a fentiekből kirajzolódó ördögi kör mutatja meg, milyen mérhetetlenül nagy a jelentősége, hogy a gyengéd és háborítatlan szülés természetes jogunk és társadalmilag támogatott emberi érték legyen.

Az otthonszülés megvalósítói és támogatói ezt a jogot és értéket képviselik. Nem kérdés, hogy az otthon bensőségesebb hely, mint a kórház. Az adatokból is, a régi és az ősi tapasztalatokból is tudjuk, hogy a kórház technikai lehetőségeire csak nagyon ritkán van szükség. A gyengéd szülés pedig maga is csökkenti egyes komplikációk bekövetkeztének valószínűségét, mert csökkenti a stresszt és segíti a szülés szelíd kibontakozását. Dolgozzunk tehát azon, hogy megteremtsük az otthonszülés elérhető legnagyobb biztonságát, és a kórházi szülés körülményei között megvalósítható legtöbb bensőségességet! És támogassunk minden Szülőt a döntéshez szükséges felkészülésben, hogy szabadon és megalapozottan tudjon választani!

Tóth Vándor Zoltán (egy a kevésbé szerencsések közül)