IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!


Vendég

/ #309

2012-01-03 14:55

Eü. reformer
Sajnos azt kell mondanom, alapos a gyanúm, a szülészorvosok érdeke, hogy a fiziológiás szülést tartsák a kórházak falai között. Teszik ezt azért, mert ennél könnyebb pénzkeresetet nem találhatnak. A szülésznő levezeti a szülést (majd erről is beszélek),ő pedig a végén odasétál és "elegánsan" összevarrja a gátat. Amire az esetek jelentős részében nem lenne szükség, ha megengednék, hogy a folyamat a maga ütemében haladjon. Merem ezt mondani, mert szülésznő rokonom és képzett dula ismerősöm egymástól függetlenül ezt állítja. Sajnos befolyásolhatja még a szülés hosszát(rövidségét) a biológiai adottságokon kívül a műszak és/vagy ügyelet ideje, az adott, ill. várható paraszolvencia nagysága, ezzel arányosan a szülő nő kívánsága, társadalmi helyzete, al-rasszhoz való tartozása (pénz és/vagy félelem tőlük). Az alá-fölé rendelt helyzet fönntartása is érdek, ennek eszközei a medikalizálás (oxitocin, burokrepesztés), latin szavak használata. Forrásaim véleménye az is, hogy a mai nemzedék jelentős részének nincs türelme a folyamathoz, nem készült fel a "fájás"=méhtevékenység elviselésére. Mintha már a megtermékenyítést se tudnák kivárni, a "gyerekcsináláshoz" is orvosi segítség kell! Anyai nagynéném, (4 gyereket szült), falusi bába volt a háború előtt és után, fennmaradt naplójából tudjuk, hogy kb.30 évi működése alatt nem volt halálesete. A szülésznőkre visszatérve: nem helyeslem, de értem, hogy egyesek arra vetemednek, hogy ráutaló magatartással kikényszerítik a paraszolvenciát a szülő nőtől (ideje lenne már ezt az eufemisztikus kifejezést felülvizsgálni)!
Minden esetre különbséget érzek a szülésznő, a bába és a dula szó jelentése között az utóbbiak javára.Tovább már nem megyek ebben a témában.
Szerintem Geréb Ágnes ismeri a jelenleg elfogadott szülés körüli rendszer írott-és íratlan szabályait, látja a visszásságokat, a haladás csöppet sem szimpatikus irányát és "fogja" a természetes emberi (anyai, apai, magzati) igényeket. Feltételezem, hogy a lényeget látó orvosi, szülésznői, anyai, női, gyermeki, emberi mivolta indította arra az útra, hogy fölvállalja az otthonszülés segítését hazánkban. Elhivatottsága tiszteletre méltó, meg is lesz az eredménye, hiszen egy olyan dolgot képvisel, ami megkérdőjelezhetetlen Európa közepén. Nehéz dolga van napjainkban, amikor (nem csak ezen a téren) nem a szakmaiság, nem a legjobb megoldás keresése, hanem aránylag kicsi, de intellektusánál fogva erős érdekérvényesítéssel rendelkező csoportok védik pozíciójukat. Ezt ő belülről ismeri, nem is támad, tisztában van az erőviszonyokkal, de annak az erejével is, amit képvisel. Biztos vagyok benne, hogy elérik az erősítő információk és eljön az idő, amikor láthatja az eredményt. Nincs egyedül! A magam területén (eü. szintén) megteszem a magamét, a bőrömön érzem a nehézségeket, de soha nem adnám fel!
Az eü-ben 28 évet eltöltött 3 gyermekes anya vagyok, látom amit látok, tudom mit beszélek.