A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása


Vendég

/ #161 Re: Re: Re: peticíó újragondolása

2011-12-27 22:31

#158: "rutinos" balatoni horgász - Re: Re: peticíó újragondolása

Tisztelt "rutinos "balatoni horgász !

Természetesen rutinos,nagy tapasztalattal rendelkező orvost válasszon ! Aki ért a szívműtéthez, mert foglalkozása alapján szívsebész. Ne válasszon urologust, mert nem ott fogja keresni a baj okát, ahol kéne....

Tehát a baj ott kezdődik, hogy itt mindenki orvos....

Sajnos természetes vizeink nemeshal állománya nagy mértékben lecsökkent. Köszönhető ez az intenzív halászatnak, és horgásztársadalmunk sajnos negatív hatású fejlődésének. Értem ezalatt, a létszámnövekedést, a technikai fejlődést, mely segíti vizeink kirablását, - bojlis technikák fejlődése, az eddig ismert pergető módszerek továbbfejlesztése, radarral való kombinálása. ( Pl :akadókon történő plasztikcsalis süllőzés) És nem utolsó sorban, a harcsázó felszerelések korszerűsödése !

Nem is kell messzire visszatekinteni. Úgy két évtizeddel ezelőtt, a rekordlistákon elenyésző számú, nagy egyedsúlyú harcsa szerepelt. Aztán jött a fejlődés, megjelentek a korszerű fonott zsinórok, melyek lehetővé tették, a nagyméretű harcsák megfogását.  Horgászaink" okosítását" pedig különböző szakkönyvek, és a horgászportálokon nézhető videoanyagok tették még tökéletesebbé. Így aztán, nagyon sokan kezdték ismerni a harcsafogás trükkjeit, és elméletben megszületett a hozzáértők tábora. De megszületett  egy másféle tábor is, aki nem csak beszélte az okosságot, de keményen horgászta is szerencsétlen halakat. És ami a fő : mértékletességet nem ismerve, "kegyelmet" nem adva, számolatlanul vették ki a halakat a vízből.   (én is kivettem párat, de tudtam hol a határ)

De az is tény, hogy a harcsák számát erősen csökkentő horgásztársadalom, nemcsak fészekhorgászokból áll, (a közhiedelemmel ellentétben ) hanem  beletartoznak a kuttyogató, és a pergető horgászok is.

Persze tisztább lenne az egész halvédelmi koncepció, ha nem csak egyes fajokat ( ponty, süllő, harcsa) védenénk, hanem a természetes vizeinkben előforduló összes fajt, kivétel nélkül.

Sokan hivatkoznak arra, hogy azért nem tartják be a mennyiségi, és darabszám korlátozást, pl :süllő esetén, mert sokszor nem fognak egy darabot sem, ha pedig igen, akkor csak úgynevezett : hálószökevényeket.

Na már most : ahhoz hogy megfelelő  méretű süllőkkel népesedjen be a víz, horgászati-halászati tilalmat kell bevezetni.

Ennek egyenes következményeként várható, hogy megnő az egyedsúly, felnő egy újra szaporodni képes generáció, és ismételten lesz süllő vizeinkben. És akkor nem lehet majd arra hivatkozni, hogy csak kicsik vannak, és kevés.......

Vonatkozik ez a harcsára, de még a sügérre is.

Pár év múlva, lesz harcsa természetes vizeinkben, így a peticiót létrehozók-aláírók, sőt unokáik is sportszerűen kergethetik őket.

Ennek pedig csak egy módja létezik, a legalább 3-évig történő teljes horgászati- halászati tilalom.

A "csak" a harcsát védő  petició tovább bővítése mindenképpen szükséges.

A petició sikeres bővítésének megtörténte után, én is nagy örömmel fogom aláírni, vállalva, hogy 3 évig nem horgászom természetes vizen.

Borbáth Balázs