A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása


Vendég

/ #41 Re: Re:

2011-12-12 12:51

#40: Zsolti - Re:

Kedves Zsolti !

Ez akkora böszmeség, hogy ha hiszed,ha nem, megkért egy aláíró, hogy ültessem már le egy sáscsomó elé......Igaz, becsületére legyen mondva, kijelentette, hogy elengedi a halat, "de egyszer végre, érezni szeretné, hogy milyen........

Tényleg nem húshorgász, becsülöm is érte.

Valamikor régen, halbiológusaink megállapították, hogy a kis egyedsúlyú harcsák (10kg-ig) -illetve a kistestű süllők (1kg körüli) szaporodási képessége,  ikra, és ivadékvédő teljesítménye lényegesen jobb, mint a nagytestű példányoké. Ezért hozták a harcsánál a megállapított mérethatárt.

Ne felejtsük el, úgy tíz éve, még a Magyar Horgász rekordlistáján kevés számú nagy pontyot mutogattak .

Ez azonnal megváltozott, miután megjelentek a mesterséges C&R tavak, melyekben több a hal, mint a víz, és így hirtelen megnőtt nagytudású horgászaink száma.

Most kevesen tudnak nagyharcsát fogni, és tény hogy a fokozott védelem megnövelné létszámukat. És akkor bekövetkezhetne, hogy sokkal többen tudnának harcsát fogni, a gumitavak példájához hasonlóan, mert lássuk be, azért ez még mindig misztifikálva van.

Úgy gondolom, hogy elsősorban az ívóhelyeket kéne védeni, a korlátlan kizsákmányolás miatt.

Amúgy a Balatonon hála Istennek, kifogyóban van az invazív angolna, és ébredezik a sügér állomány.

És horgásszák is keményen a felnövekvő állományt, amit szintén védeni kellene, ehelyett, UL módszerrel, pici plasztik csalikkal írtják a fészkét, és ivadékát  őrző sügérpárt. Ez baromi etikus.....

Üdvözlettel : egy böszmeségeket író balatoni horgász