A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

egynemfészekhorgász

/ #24

2011-12-11 16:16

Tisztelt Olti Miklós!
Egyetértek abban,hogy a fórum keretei nem adnak lehetőséget ezt a kérdést részletesen megvitatni!
Elismerem harcsahorgászat terén messze nem rendelkezem olyan tapasztalattal mint Ön,kiváltképp igaz ez a fészekhorgászatra!
DE! Attól,hogy valamit nem csinál az ember még lehet róla némi fogalma. A kettő ugyanis nem zárja ki egymást!
Amíg van egy darab hal is a természetes vizekben addig lesz orvhalászat is! Ez tény! De az hogy ívásidőben,fészekről fogják a harcsát,nem fogja ezt visszaszorítani,tehát NEM megoldás erre! Egy szóval nem állítottam,hogy ez a szabálymódosítás teljes mértékben beváltaná a hozzáfűzött reményeket,de midenképp előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez képest! Egy kis lépés is több a semminél!
Ne próbáljuk már azt sugallni,hogy a fészekhorgászat még jót is tesz a harcsapopulációnak azáltal,hogy visszatartó ereje van az orvhalászattal szemben! Nem hinném,hogy ez lenne az egyedüli üdvözítő megoldás!
Az a gondolkodásmód is idejét múlt miszerint,"ha nem viszem el én,akkor majd elviszi más",jelen esetben orvhalász/orvhorgász!Ilyen ideológiák mögé bújva próbálnak szembe menni egy olyan kezdeményezéssel ami inkább szolgálja a természet érdekeit,mint a fészekhorgászat! Ezt a gondolkodásmódot sajnos sokan még a mai napig a magukénak érzik!
Ami pedig a november-decemberi tapasztalatait illeti,nagyon sajnálatos és az is igaz,hogy sokkal nagyobb károkat okoz,mint a tilalomban harcsázás,de nem hinném,hogy sok köze lenne a jelen témához,ugyanis gereblyések vannak/lesznek ettől függetlenül is! Az ilyen embereket eddig sem érdekelték a szabályok és ezután sem fogja!
Pont az lenne a lényeg,hogy legalább mi tisztességes horgászok tegyünk valamit a jövő érdekében!

Maradok tisztelettel: Kovács Gábor