A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

Olti Miklós

/ #18 Re:

2011-12-11 14:13

#15: egynemfészekhorgász -

Kedves hozzászólók! Érveitekből és hangvételetekből egyértelműen megállapítható, hogy akik ezeket a hozzászólásokat írták valójában nem ismerik a fészekhorgászatot, csak hallomásból és azt a képzetet társítják hozzá, hogy ez a módszer ezeknek a nemes halaknak a féktelen és etikátlan írtása! Azért az elgondolkodtató, hogy a halakat és a módszereket jól ismerő szakemberek mindeddig miért gondolták azt, hogy ezt nem tíltják! Ha ez nem is érv, azért elgondolkodásra érdemes!

Ez a fórum nem elég terjedelmes, hogy leírjam mindazt, ami miatt ez nem így van. Itt csak álltalánosságban tudom azt javasolni, hogy kategórikus kijelentéseket olyan témában megalapozott tenni, amit az ember alaposan ismer!

Én a Balaton környéki körülményeket ismerem és nem tudok, nem akarok hozzászólni ahhoz, hogy egy ilyen szabály milyen következményekkel járna más vizeken. Nem tartom lehetetlennek, hogy sok helyen jól és eredményesen alkalmazható és betartható lehetne! Azt viszont biztosan tudom, hogy a Balaton és vízrendszerén nem működne és nem hozná meg a kívánt hatást a jelenlegi körülmények között. A Balatonon pontytilalom sincs hosszú évek óta. Bizonyára az illetékes szakemberek alaposan mérlegelték, hogy hol van az a kényes határ, ami a horgászok szórakozása és a halak kellő védelme között van, mielött ezt a szabájt is meghozták.

Mégegyszer hangsúlyozni szeretném, hogy nem a kezdeményezés kitűzött céljával nem értek egyet, hanem a gyakorlati megvalósításának eredményességét kérdőjelezem meg.

"Egynemfészekhorgász" bevallottan olyasmit minősít, amit nem ismer. És nem gondol arra ami a gyakorlati tény, hogy azokat halakat, amiket ő megmenthetőnek gondol a horgászat megtíltásával a valóságban hálóval és egyébb erre alkalmas ezközökkel teljesen illegális módon amúgy is megfogják, hiszen itt nem a Balatonról, hanem inkább keskeny csatornákba feljövő halakról beszélünk, akik nem tudnak menekülni a hálók elöl, amikbe így is, hogy sok horgász járja a vizeket gyakran beleakadni!

Milyen zavartalan lenne a halászat ezeken a részeken, ha még a horgászok sem zavarnák őket?

A halőrzésnek pedig nincs megfelelő ezköztára, hogy ezt hatásosan megakadályozza! (Sajnos!)

Én szívesen lemondanék a fészekhorgászat, amúgy semmihez sem foghatóan izgalmas és nehéz és rendkivűl nagy igénybevételt kívánó módszeréről, ha reményt látnék arra, hogy azok a halak, amiket én nem fogok ki, azok benn is maradnának a víben!

De biztosan tudom, mert évtizedek óta látom ( Nem elméletileg gondolom, hanem tapasztalom!), hogy amely halakat a horgászok nem fognak ki (a csatornákban), azok az orvahalászok zsákmányát erősítik! Ezért nem mondanék le jószívvel erről a módszerről, hogy lemondásom árán gazdagodjanak a rabsicok!

A valósághoz hozzátartozik az a tény is, hogy a balatoni harcsapopulációnak csak kis hányada ívik olyan helyeken, ahol ez a horgászok számára megközelíthető és ezen az időszakon kívűl csak nagyon kis számban és vagy véletlenszerűen, vagy drága(csónakos) felszereltséggel lehet harcsát fogni a nyílt vizen. Ezért a harcsapopuláció fennmaradása sokkal kevésbé veszélyeztetett a fészekhorgászok által, mint pl. a hálózás, a téli vermelőhelyeken való gerebjézés útján!

És sajnos ezen jelenségek ellen is csak alkalmilag tudnak fellépni hatásosan. Pl. Fonyód elött járva napokig(nov.-dec-ben) szoktam látni (rendszeresen kocsival járván arra), hogy 10-15 vitorlás, csónak egy kis területere összeszorulva horgonyoz a parttól 4-600 m-re és a "horgászok" állva horgásznak mindeggyik vízijárműből. Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy kitaláljuk, hogy mit csinálnak! És merik és napokig ott vannak! És csak ritkán jön ejnye, ejnye!!! Aki nem veszi tudomásul, hogy sajnos ez a valóság, az utópisztikus következtetésekre jut a megoldásokat keresvén!

Olyan kezdeményezést látnék jószívvel, ami arra is adna megoldást, hogy a meghozott szabályok betartatása, a szabályok céljának elérése hogyan volna többé-kevésbé maradéktalanul megvalósítható!

Sőt!  Csak olyan kezdeményezést tartok jónak és célravezetőnek! Mert a valóságban ez a megoldás egyszerűen úgy működne, hogy a szabálykövető lemondana a szórakozásáról, hogy a nem szabálykövető mélyebben meríthessen!