Tiltakozás a kutyák számára mindenhol kötelező póráz ellen


Vendég

/ #330

2017-01-04 13:28

Kedves mindenki,

tökéletesen megértem a kutyát nem tartók és a kutyát tartók álláspontját is, viszont lenne egy-két szempont, amit figyelembe kéne venni. 

Nagyon sokan nem kedvtelésből, hanem létszükségből tartanak kutyát. Itt a különböző segítő-és munkakutyákra gondolok. Nekik is fel kell nőni és szocializálódni kell valahogy, hogy később megfelelően tudjanak dolgozni. Sokukon kicsi korukban például nincs igazán jelzés, és így az átlag sétáló hajlamos őket hebrencs kölyköknek tekinteni. Annak a kisgyereknek, akinek pl. a rohamjelző kutyája és mint ilyen, létszükséglet, biztosan nem esne jól  a kioktató hangnem. Nagyon sok területen használunk kutyákat, éppen ezért nem a legjobb általánosítani. Nem feltétlenül látszik valakin, hogy segítő kutyára szorul, vagy épp a vele lévő kutya az segítő kutya.

Ez érvényes a természeti környezetre is, hiszen a segítő-és munkakutya oda is követi a gazdáját, továbbá sokuk kiképzése is részben itt zajlik.

A legtöbb kutyatartó, aki időt és energiát fektet a kutyája nevelésébe, éppen annyira tart a neveletlen kutyáktól, mint a nem kutyás.

A kérdés nem az szerintem, hogy a kutya az élet része-e, hanem az, hogy melyik oldal mit tud tenni a nyugodt együttélésért. 

 

Talán egy kötelező, esetlegesen támogatott szocializációs tanfolyam sokat segíthetne. Nem szeretnék a "harci kutyák" ellen kampányolni, de talán köthetnék a tartását valami nagyon komoly alkalmassági vizsgához, mert lehet, hogy ők nem annyira agresszívek, mint a yorkik, de amíg egy yorki nem képes senkit megölni, addig ők...