Magyar művészek a Városliget beépítése ellen

iMgNeGn

/ #20

2016-07-26 11:49

 

Azt hiszem, hogy ha nem is elhanyagolva a Liget ügyét és fáit, most a Várral a Nemzeti Galériával is komolyan foglalkozni kellene. Mert "fejétől bűzlik a hal" (dakota közmondás) és a Kormány továbbra sem adna egy kanyi vasat sem a Városliget fenntartására (nemhogy fejlesztésére!), ha vezetője agyából nem pattan ki, hogy kormányát az 1930-as évek szellemében átszervezze, 'par exellence' a Várba. Az feleslegessé váló intézményeknek pedig helyet kellett keresni, ezért kerülne a Galéria a Városligetbe. Vagyis az ok ott "fent" van,a Liget tönkretétele "csak" következmény. 
Ennek melléktermékként még rombolni is lehet. megszabadulva ezzel néhány ősellenségtől, a fáktól.
Annak az ostoba György Péternek a hatalom vári koncentrációjára utaló javaslata a megfelelő helyre (pöcegödör) került volna, ha a nagy szellemek nem találkoznak. 
De találkoztak . . .
Olyan most az MNG, mint a süllyedő Titanic. Miközben lent a városban folyik a "harc" a városligeti Múzeum negyed építése és a fák kivágása ellen, fent a Várban,  a Magyar Nemzeti Galériában  -még a Szépművészeti Múzeum feladataiból is átvéve-  csodálatosnál-csodálatosabb kiállításokat rendeznek. Élmény az ottlét ebben a nemes épületben, mozogni fantasztikus termeiben. Különös hangulatot és óriási művészeti-, kulturális és történelmi tudást nyújtanak az állandó és kiállítások is.
Úgy tűnik, minden rendben van, boldog, átszellemült emberek mozognak a terekben és élvezik, amit ez az épület és belső gazdagsága nyújt. Sokan nem tudják, hogy a tervek szerint a Magyar Nemzeti Galéria ideje hamarosan kitelik. Új épületet kap majd a Városligetben, ezt az épületet pedig a Kormány kapja meg, reprezentációs célokra. A termek, a kertek elnéptelenednek és a turisták, a tudásra, művészeti élményre szomjazók helyett a tér az elité, a VIP meghívottaké lesz. Amennyiben a tervek beteljesülnek! Nem kellene, hogy ez megtörténjen. Mert az MNG, a művészet és nemes kultúra helye fent van a Parnasszuson, a Várban.
Ezt kellene tudatosítani az emberekben, akiknek sokat jelent a Vár és a Nemzeti Galéria, mozgósítva őket, hogy minden lehetséges módon fejezzék ki nemtetszésüket az MNG tervezett kitelepítése miatt.