Mindent a maga helyén!

őszapó

/ #521

2016-04-23 23:11

A politikai döntések, megfelelő szakmai alapok nélkül egyrészt szánalmasak, nevetségesek, másrészt rendszerint visszaütnek a legközelebbi választásokon. Azok a kontraszelektált döntéshozók, akik a józan paraszti és a szakmai érvekkel szembe döntenek rövid úton szoktak a süllyesztőkbe kerülni.

Olyan körülmények között, amikor a napi korrupciók következtében épülnek be, tűnnek el a zöldterületek például a budai hegyekben is, a Városliget VALÓDI átfogó rekonstrukciójára lenne szükség. Ennek keretében, ha nem is lehet visszaállítani a 18. szi állapotot, de a Felvonulási utat teljes egészében vissza kellene adni a ligetnek, és a valamikori Ipari Vásár pavilonjaitól és hasonló modern épületeitől is meg kellene tisztítani a területet, beleértve a Petőfi Csarnok helyét is. Ezzel együtt is átfogó növényrekonstrukció indokolt, egyes helyein értékes, arborétum jellegű növényekkel, más részein a Rákos-mező eredeti, természetközeli állapotát megelevenítő fa és cserje telepítésekkel.

Azon múzeumok egy részének (Néprajzi Múzeum) amelyet ide terveztek, van elég helye Budapest barna övezeteiben. Ezek ma rohadnak és rohadni fognak 100 év múlva is, tehát azt az irdatlan pénzösszeget, amit a jelenlegi projektre elpocsékolnának, azokra a területekre is be lehetne forgatni, akár konkrét haszonnal is, amennyiben az előkészített barna övezeteket az állam loft lakások vagy intézmények céljára értékesíti.

A Várpalotában a Nemzeti Galéria jól van ott, ahol van, frekventáltabb helyen nem is lehetne. Jól bejáratott hagyományos idegenforgalmi-idegenvezetési útvonalba rondít bele az állam most ha a Várpalota láncszemét ebből az útból kiveszi. Hasonló módon veri kenterbe a várbeli idegenforgalmat is ha majd minisztériumok költöznek oda, azzal a problémával, hogy azok alkalmazottainak a forgalmát nem lehet korlátozni gépkocsi forgalom szempontjából. Ez a forgalom pedig az intézmények alatti mésztufa réteget fogja úgy pusztitani, hogy bamba barmokként fognak rácsodálkozni politikus "nagyjaink" ha alattuk egyik-másik épület ezért omladozni kezd. Talán a vár az egyedüli mintapélda arra, ahol sikeresen valósították meg a foghíjakra történő, a történelmi környezettel harmonizáló modern beépítéseket a szocializmusban. Ennek a tendenciának a folytatása nagyobb értéket teremt a Lovarda és a Testőrségi épület giccsparádék visszaépítésénél. Az Orbán kormány egyszer már lejáratta magát a nemes egyszerűséggel Salátabárnak csúfolt neogiccs Nemzetivel, felesleges, hogy még nagyobbat bukjanak emberileg is.