Az Oktatói Hálózat petíciója

p.pista

/ #96 "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé"

2015-12-03 08:58

Igen dícséretes lenne , ha a kormánypártoló társaim is aláírnák e petíciót, függetlenül attól, hogy ki van még a listán. Igen sokan hallgatnak, most a középiskolai tanárok közül is.

Az egyetemi oktatói bérezés mellett hasonló a tudományos kutatóintézetekben dolgozók bérezésének hihetetlen alacsony volta. Tudományos segédmunkás (segédmunkatárs), tudományos munkatárs, stb. Jelenléti ívet kell vezetni, de ha többet írok be a napi 8 óránál, akkor megbüntetik az intézetet, mert a túlórát nem fizeti ki senki. Ki az aki kutatóként nem éjszakázott át hétvégéket  - és nem a kísérletek miatt- pályázatírás miatt? Egy-egy pályázatba fektetett munkaórák száma messze nem arányos a pályázati irodákban ülő alkalmazottak megkívánt hozzáértésével, akik helyett a kutatástól és oktatástól elvett időben kell a legapróbb részletekig egy pályázatot összeállítani!

Mondják, hogy a kutatási pályázatokból úgyis kiegészítik a kutatók a fizetésüket, igen, de ehhez ellentétben a középiskolával, mégegyszerannyit kell dolgozni is! Örömmel teszi az ember, hisz ezért választotta ezt a pályát, de amikor összehasonlítja az ember a hasonszőrű külföldi kollégákkal (és itt nem csak nyugatra, hanem India, Kína kutatóintézeteire is lehet gondolni) az itteni helyzetet, akkor bizony elkeseredik. Külföldön volt olyan, hogy nem mertem bevallani, hogy 450 euro a bruttó bérem...kérem, egy bevándorló többet kap segélyként, a takarítói állásról már nem is beszélve...

A közoktatás nagyon fontos, de vegyék észre a tisztelt jelenlegi és jövőbeni miniszterek, hogy közoktatás nincs jó felsőoktatás nélkül! Jó általános és középiskolás tanárok, mérnökök, orvosok, jogászok, bölcsészek, kutatók  nincsenek kiváló egyetemi oktatók, kutató mesterek nélkül!  

Hol vannak az évfolyamtársaim már? Akinek egy kis szerencséje volt, az nem jött vissza sajnos Magyarországra...Talált magának olyan helyet a világban, ahol szellemi munkáját megbecsülik, elismerik.   A Lendület Program és társai jók, de mi lesz aztán? És mi lesz átláthatatlan bürokráciával ami megkeseríti a pályázatok lehívását? Hányszor fordult elő az utóbbi években, hogy már egy éve megnyertünk egy pályázatot és még 1 fillért nem láttunk a pénzből, úgy, hogy már jelentéseket kellett írni a megvalósított kísérletekből!

Talán ez a fórum is csak egy szelep, amin le lehet ereszteni az évek óta elfojtott feszültséget, talán lesz aki elolvassa. Én még remélek, és a hallgatóimnak is ezt mondom, tartsanak ki, menjenek külföldre, de jöjjenek haza.  Kérdés, lesz-e még hova, lesz-e még kiért?