Az Oktatói Hálózat petíciója


Vendég

/ #15

2015-11-29 12:00

Legyenek magasabbak a fizetések az oktatás minden területén, mert tarthatatlan a színvonal, de ne csak a végzettség, hanem a ráfordított munka minősége, és befektetett energia alapján.

A felső oktatásban dolgozó oktatónak feleannyi kötelező óraszáma van mint egy középiskolai tanárnak.
Sok adjunktust ismerek akik heti 2-3 nappal letudják a teljes állással járó kötelezettségüket. A fennmaradó időben tudnak mást csinálni, kutatni, alkotói tevékenységet folytatni, amiért lehet pénzt kérni, de csak oktatói tevékenységük egy középiskolai tanáréhoz képest elmarad.

Egy középiskolai tanárnak 5nap a kötelező (22-26óra/hét+6óra, hogy meglegyen a 32)+ néha hétvégi programok, tanítás utáni dolgozat javítások, adminisztráció, stb. stb., ráadásul nem őnnálló felelőséggel rendelkező felnőttekkel dolgoznak mint a felsőoktatásban. Továbbképzésekre kell járniuk, minősítéseket végezniük, vizsgázniuk, önértékelni, kollégát értékelni, szűlőkkel konfrontálódni stb...A teljes személyiségüket be kell vetni a középiskolai nevelő-oktató munka során. Teljes állás mellett nincs lehetőség más kereső tevékenységet folytatni. Több mint 10 éve pályán lévő, P1-ben lévő egyetemet végzett tanárnak 156 000 nettó volt a fizetése tavaly. Aki régebb óta van a pályán annak több, és kevesebb aki nem rég kezdte.

Volt szerencsém állami köz- és felsőoktatásban valamint magánoktatásban is tevékenykedni. A fent leírtakat tapasztalataim eredményzték.

Nézetem szerint egy társadalom mentális állapotát az alap és középfokon lehet igazán fejleszteni ott dől el sok minden, és abba kell sok energiát fektetni.