Quaestor károsultak megmentéséért

cicus

/ #69 Re:

2015-03-15 09:27

#68: -  

 Egy másik helyen olvastam. Valaki utána tud nézni, hogy igaz-e?

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy Magyarország az MNB-n keresztül nem tett eleget a 2004/39/EK irányelvben (sem a jegybank törvényben) meghatározott befektetésvédelmi kötelezettségének, ezért az Állam kártérítési felelőssége (ha a Quaestor nem fizeti vissza a kötvények ellenértékét) megállapítható.

1. A 2004/39/EK irányelv szerint az MNB nem adhatja meg az engedélyt a pénzügyi tevékenység végzésére mindaddig, amíg teljes mértékben meg nem győződik arról, hogy a kérelmező az irányelv alapján elfogadott rendelkezésekben foglalt valamennyi követelménynek eleget tesz.

2. Az MNB szintén köteles biztosítani, hogy az illetékes hatóságok csak akkor adják meg az engedélyt, ha a befektetési vállalkozás a 93/6/EGK irányelv követelményeivel összhangban az adott befektetési szolgáltatás vagy tevékenység jellegére tekintettel elegendő indulótőkével rendelkezik.
A kötvénykibocsátó jegyzett tőkéje a cégnyilvántartás szerint 2007/02/09 óta 10.000.000,- Ft !
Az összes tagállam köteles megkövetelni, hogy a befektetési szolgáltatások rendes üzleti tevékenységként, szakmai alapon történő nyújtása, illetve e tevékenységek végzése előzetes engedélyezéshez legyen kötött.