Vass Gabit szeretnénk!


Vendég

/ #61 Re: Re: Re: Re:

2014-07-14 09:11

#52: vendég - Re: Re: Re:

Kedves Veronika!

Köszönöm én is a kedvességet és a pozitív hozzáállást. A cikket pedig már ismertem és nem tagadom, valóban nagyon szimpatikus az ember és a nyilatkozat is, de ettől függetlenül én úgy gondolom, ha újrakezdhetném, továbbra is a Doktornőt és az ő általa teremtett "körülményeket" választanám. De gondolom, ezen nem lepődik meg, hisz nem is az a cél, hogy egymás véleményét megváltoztassuk, hanem, hogy minél több szempontot vessünk fel közösen.

Kedves Szabina!

Önnek igaza van, a jó kritika szerintem is nagyon fontos, és valóban fontos lenne, hogy megtanuljunk okulni ezekből. De az, hogy a Szent Imrében vannak olyan orvosok, akik örülnek annak, ha a kollégájuk betege rosszabbul van, szerintem nem ilyen. Az én szememben ez inkább már rágalom.
Az meg, hogy miért nem egységes az orvosok véleménye bizonyos kérdésekben elismerem, valóban nagyon kétségbeejtő, és egy laikus számára elbizonytalanító, de ez azt gondolom, hogy mindenhol így van. Ez véleményem szerint függhet az orvosok eltérő habitusától, szakmai felkészültségétől, a megszerzett tapasztalataiktól, a munkahelyi körülményektől stb. Ez csak úgy védhető ki szerintem, ha körültekintően választunk orvost és onnantól kezdve megbízunk benne és ahhoz tartjuk magunkat, amit ő mond. Én legalábbis így gondolkozom, de elismerem, hogy ez nehéz, viszont bizalom nélkül nem működik.


Én is kaptam epidurális érzéstelenítést az első gyermekem születésénél, orvosi javaslatra és a baba érdekét szem előtt tartva (bár mondhattam volna nemet is ). Az akkor ügyeletben lévő szülésznő viszont, aki nem tudott rólam semmit, nem egyszer elmarasztaló hangnemben megjegyezte, hogy ez az én hibám, és gyenge vagyok, amiért az epidurálist választottam. Szó szerint emlékszem: ezek a mai fiatalok rögtön megijednek egy kis fájdalomtól. Nagyon rosszul esett, mert ilyen körülmények között az ember legkevésbé arra vágyik, hogy megszidják.
Ugyanakkor nem gondolom azt, hogy ez a szülésznő a legelvetemültebb lenne a világon -  végül is csak a nézetei szerint cselekedett, csak nem körültekintően és nem megfelelő stílusban - és  nem gondolom azt sem, hogy ő mindig ilyen beszólós lenne és hogy mindenki ilyen, aki a természetességben hisz.
Illetve fontosnak tartom még azt is megemlíteni, hogy egyre több helyen találkozik az ember olyan fórumokkal és csoportokkal, például közösségi oldalakon, ahol mintegy érdemnek tekintik, ha valaki természetes körülmények között szült. Én komolyan örülök mindenki örömének, de az már kissé zavar, ha szégyenkeznem kell amiatt, hogy én epidurálissal szültem.


Én hiszek abban, hogy mindig az egészséges aranyközépút a legcélravezetőbb. Sosem lehet az jó megoldás, ami vagy az egyik, vagy a másik tábor szempontjait veszi csak figyelembe. Persze olyan sincs, hogy mindenki elégedett legyen, de törekedni szerintem lehet rá.

A legjobbakat kívánva maradok tisztelettel:


Dóra