Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Még egy érettségiző

/ #271 Pár dolog tisztázása

2014-05-15 12:55

1. Nem ez a legfontosabb, viszont elég nevetséges, hogy egyesek emögött is "kormányellenes" forradalmat látnak, szerintem elég egyértelműen közöltük, hogy politikailag független az egész, nem a kormánnyal, hanem az oktatási hivatallal és az érettségi feladatsorral van problémánk...

2. @Tigris: nem volt gond se a CD-n lévő fájlokkal, se a másolással, se a szállítással, és különösebb baj nem volt a hanganyag szövegével se. A baj azzal volt, hogy ezen a hanganyagon alapból van egy kis visszhang, és alapból nem teljesen zajmentes a beszéd, amit sikerült azzal kombinálni, hogy a vizsgatermek többségében nem épp minőségi magnókat és cd lejátszókat használtak, max hangerőre feltekerve, ami azt eredményezte, hogy az egész feladat alatt recsegett, rezonált, pláne bizonyos hangoknál (pl megfigyeltem hogy valahányszor a beszélő az 's' hangot ejtette ki, nálunk berecsegett a magnó).
Eleinte terjengtek olyan pletykák, hogy a netre feltöltött felvétel különbözik attól, ami a cd-ken volt, szeretném hangsúlyozni, hogy ez nincs így, és egyébként a csoportnak soha nem is volt ez a hivatalos álláspontja, ezt (ahogy egy csoporttag már interjúban el is mondta) azért gondoltuk, mert másnap meghallgatva eléggé máshogy hatott a szöveg, mint előző nap a vizsgateremben.

Egres Bélának üzenném, hogy igen, magnókon játszották le nálunk ezt is (én Pécsett írtam), majd pénteken a középszintű németet is.

Nemtudom milyen kézzel fogható bizonyítékot kéne felmutatnunk, üljetek be egy osztályterembe, fogjatok egy 15 éves magnót, vágjátok bele a cd-t, tekerjétek maxra a hangerőt, üljetek be a leghátsó sorba és oldjátok meg a feladatot. Have fun with it.

Egyébként csak a tisztánlátás kedvéért, ahogy az a fentiekből biztosan kiderült, én is emelt szinten érettségiztem angolból. A teljes írásbeli feladatsorban vesztettem kb. 5 pontot, ebből 1 pontot ebben az ominózus listening feladatban (az 'alienation' :)). Felsőfokú nyelvvizsgám van, az ott elért eredményem majdnem C2-nek számít (a listeninges eredményem bőven annak számított). Mindezek ellenére azt gondolom, és azt éreztem, hogy a feladat szövegét alig lehet megérteni, és még a szöveg hallgatása közben is arra gondoltam, hogy a többiek ebből biztos egy szót sem értenek, mert egész egyszerűen így egy átlag érettségizőnek érthetetlen volt a feladat.

A JGE mocskolódására, köpködésére, fenyegetőzésére inkább nem reagálok, az egyszerűen csak szánalmas.