Nyílt levél Balog Zoltán miniszterhez a tankönyvrendelés ügyében

hogyul

/ #12 Virágozzék 2 virág?

2014-04-18 12:37

A KLIK irányítása alatt álló iskolák csak egy szűk tankönyvlistából választhatnak, amiből kimaradt például a Műszaki Kiadó vagy a Mozaik Kiadó tankönyveinek a többsége. Akik eddig ezeket használták, azoknak most nem könnyű másikat választani, különösen úgy, hogy a listán lévő tankönyvek egy része még nem jelent meg, a szerzőn és a címen kívül semmilyen egyéb információ nem érhető el a tankönyvrendelési határidőig. Ezért nem értem "hoi" (#8) állítását, illetve csak azt tudom elfogadni, hogy akik eddig is az új, szűkített lista szerinti könyveket használták, azoknak nem okoz gondot a tankönyvkínálat szűkítése.

Több mint 25 éve vagyok tankönyvszerző, dolgoztam a Nat természettudományi tartalmi megújításán, továbbá a természettudományi A-változatú kerettanterven is, társszerző vagyok egy régóta folyamatosan változó B kerettantervi könyvsorozatban, illetve egy másik csapatban jelenleg is dolgozunk az A változatú könyvsorozat második kötetén. Most sem a hagyományos könyveim nincsenek a szűkített listán, sem az új szemléletű könyv, pedig az tavaly az utolsó pillanatban felkerült a tankönyvlistára.

Biztos vagyok abban, hogy a "virágozzék száz virág..." elv alapján nem lenne helyes, ha egyszerre száz könyv közül lehetne választani, de azt sem tartom ésszerűnek, hogy a szabályozás 2, azaz kettő könyvre szűkíti le a választékot. Azt sem hiszem, hogy pontos számot lehetne meghatározni, hogy ennyiféle könyv lehet, se több, se kevesebb nem.

Ez a tankönyvrendelet olyan káros, hogy biztosak lehetünk benne, hogy meg fogják változtatni. Minél hamarabb, annál jobb. Minél később, annál több kárt okoz!