Tégy a szexista reklámok ellen

Nem tibi

/ #40 Jó tudni

2014-04-02 12:03

Nos, mielőtt, vagy miután valaki aláírja ezt a petíciót, nem árt tudni az alábbiakat:

-A Magyar Reklámszövetség etikai bizottsága, röviden Reklámetikai Bizottság, akiknek a petíció címezve van, NEM szakhatóság, a döntései NEM vonatkozhak olyan cégekre, amelyek nem tagjai a szövetségnek, NINCS hatásköre. Az általuk megalkotott reklámetikai kódex egy AJÁNLÁS, csak a tagok fogadják el maguk számára kötelezőnek. Az MRSZ etikai bizottsága NEM állapíthat meg szankciókat, NEM büntethet, maximum állást foglalhat az ügyben. (ahogyan a petíció is kéri)

-Mivel a hivatkozott reklám nem ütközik a reklámokról szóló törvénybe ( http://www.gvh.hu//data/cms998603/jogihatter_jogszab_gyujt_Grtv_2013_m%C3%B3d_07_01.pdf ) és a reklámtörvény magasabb szintű jogszabály, mint egy etikai kódex, így a hírdető nyugodtan alhat.
-A petícióban hivatkozott egyenlő bánásmódról szóló törvényt (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300125.TV )reklámetikai kérdésekben NEM alkalmazhatja a bizottság.

Szóval, figyelembe véve a petíció következetlenségét, a jogalap teljes hiányát, erőltetettségét, egy biztos dolog megállapítható: A petíció szerzője egy olyan szervezethez fordul panaszával, amely nem illetékes, amely nem tud semmit tenni a reklámozó ellen. (ugyanis nem tagja a szervezetnek)
Szerintem az MRSZ, miután befejezik a röhögést, a petíció kézhezvétele után, esetleg jó fejek lesznek és küldenek egy "nem vagyunk illetékesek" levelet :)))

Vihar a biliben, szellentés a szélben, pisálás az óceánban. Néhány hisztis, önmagát értelmiséginek gondoló, agyatlan liba kreálmánya.