Az akác legyen hungarikum!

ifjpalyizoltan

/ #4515 Újra (Re: Biztos?)

2014-03-18 09:23

#2281: - Biztos? 

Tisztelt Vendég!

 

Kissé egyoldalú, hogy Molnár V. Attila kizárólag ökológiai szempontú és néhány félremagyarázást tartalmazó blogoldala immár sokadszor is belinkelésre került. Ráadásul nem is a saját gondolatait írta le, hanem Sipos Ferenc ökológustól idéz hosszasan, de elfelejt idézőjelet használni. Jelentem, elolvastam. Sokadszorra már semmi újat nem mond.

Molnár V. Attila blogján Sipos Ferenc cikkében az alábbi mondatával bagatellizálja az akác kiirtásával kapcsolatban táplált, sajnos nagyon is valós veszélyeket: "2. A fehér akác jelenleg egyike azon lehetséges fajoknak, amelyek tagállami javaslat alapján felkerülhetnek a tervezett rendelet ötven tételes listájára, és amelyek kártételei ellen a tagállamoknak védekezniük kell. Lehetőség – se több, se kevesebb."

Én pedig az alábbi cikkről tájékoztatom Önt:

http://forestpress.hu/index.php/hirek/28158-masoknak-is-megvan-a-maguk-akacuegyuek-mti

Amennyiben túl hosszúnak találná végigolvasni, szabadjon kiragadnom egyetlen elgondolkodtató mondatot, csak hogy elüssük Molnár V. Attila lánchivatkozású blogjának bagatellizáló szándékát: "A bizottság által tiltólistára tett fajokat tilos lesz importálni, forgalomba hozni, felhasználni és szabadon engedni a környezetben". Amennyiben az akác felkerül a jegyzékbe, az mindent vagy semmit alapon fog működni. Azaz még az akác faanyag és méz is tiltólistán lesz. Az akác érdekében ez ellen pedig az Európai Unió semmilyen hivatalos írásbeli garanciát nem adott hazánknak, sem egyetlen akáccal gazdálkodó tagállamnak. Ha tévedek, nyugtasson meg, ehelyütt belinkelve a hivatalos garanciákra vonatkozó dokumentumok linkjét vagy honlapját.

Addig is az akác tovább menetel a hungarikummá válás útján, hiszen rengeteg olyan kedvező adottsággal rendelkezik, amely alapján erre méltó. És ez nem ökológiai szempontrendszer akapján dőlik el.

 

Tavaszelői üdvözlettel!

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök