Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #4506 ez most csak vicc ugye?

2014-03-17 22:01

Hmm... A hazai akácosok és az alföldfásítás története röviden:

Kezdetben volt az Alföld, melyet hatalmas erdőségek borítottak, ártéri és pusztai is, tele élettel és sokszínűséggel. Aztán betelepültek az Emberek, és megörültek a bőségének. Örömükben irtani kezdték a fákat, az állataik kitaposták a puszták növényzetét, a folyókat szabályozták, hogy ne jusson víz a medren kívülre. Termeltek is minden földi jót, a vad, barbár vidéken már búza virított, hatalmas csordák legeltek mindenfelé szerte a pusztában. Örültek neki igencsak.

Ám egyszer csak látják az atyafiak, hogy kezd sivatagosodni a vidék. Hinnye, mondták, ez nem lesz így jó, hát fák meg víz nélkül itten csak homok lesz. Nosza ültessünk hát megint fákat. No de milyet? Olyat ami eredetileg volt itt? Tölgyet? Gyertyánt? Szileket? Nyárfát? No hát ezek biztosan nem jók, hát hagyták magukat kivágni meg kitaposni, mostmár ne akarjanak itten semmit! Ültessünk akácot, az gyorsan nő, szép virága van, tüskés is! Uccu neki, ültettek is mindenfelé évszázadokig, volt nagy öröm, boldogság. Aztán kezdték ám látni, hogy ez sem lesz így jó, mert az akácnak biza nem akaródzik a sejhaján nyugton maradni. Vándorol az mindenfelé, kinő úton-útfélen, védett területen, gazdasági területen, má még a szomszéd 60 éves tölgyese is lassan akácos lesz! Nosza atyafiak, találjunk ki gyorsan valamit mert nem lesz ez így jó. No de mit csináljunk vele? Próbáljuk kontrollálni, hogy ne nőjön mindenhol, csak ott, ahol mi akarjuk? Ültessünk a helyére olyat ami itt volt eleve, hátha az nem ilyen komisz fajta? Hisz az hagyta magát irtani, akkor nagy bajt nem okozhat.

Telik múlik az idő, csak nem akarnak dűlőre jutni az atyafiak az akáccal, bármit csinálnak, nő az mindenhol, meg se kottyan neki. Hinnye, ehhöz azé' több péz köllene. Még jó, hogy csatlakoztunk az EU-hoz, az pont most akar adni rá, még össze is hangolhatnánk a szomszédokkal a dolgot, hátha akkor jobb lenne.

Hogy még, hogy az EU?! Hogy az akar nekünk segíteni, sőt pénzzel támogatni azt, amit egyébként is csinálunk?! Azoktól nem köll, azok randa kapzsi uzsorások, biztosan tönkre akarnak tenni minket itt a sok pénzzel. A múltkor is mit is csináltak...? No most nem jut eszembe, de az uborkával volt valami. No azt mán nem! Még hogy, majd még pénzt adnak rá? Pfuj! Juszt se, akkor inkább nőjön mindenhol akác, oszt fulladjunk bele mind. Akkor inkább legyen hungarikum. XD