Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #974 Re: Re: Akác - az igazság

2014-02-09 08:22

#956: akác rajongó - Re: Akác - az igazság

Kedves akác rajongó!

 

Nyugodt hangnemet ütöttél meg és példákat hoztál fel mondandód alátámasztására. Ez az a ritkaság, amit hiányoltam. Megtisztelsz vele és köszönöm szépen! :)

Én a nyugodt hangnemet és a példákat az eredeti, de általam csak bemásolt írásban jelenítettem meg. Ahol le van írva az is, hogy az EU - legalább is jelenleg - nem akarja kiírtani az akácot, csak a kéretlen terjedését akarja visszaszorítani és nem, nem csak Magyarországon, hanem bárhol az EU területén. Ráadásul nem önkényesen akarja ezt megtenni, hanem a magyarok javaslatait várja, hogy figyelembe vehesse azokat. Mindeközben nem kevés pénzt juttatva az országnak, az itt élő gazdáknak stb. Ezt persze nekem nem kell elhinni, hiszen csak azért, mert én mondom, még nem lesz igaz! De az ellenkezője sem lesz igaz, csak azért, mert pl nem szeretjük az Uniót (én sem szeretem, de ez itt és most lényegtelen!) vagy egyszerűen csak azért, mert a hasunkra ütve mondunk valamit! (Elhinni semmit nem kell, ez nem hit alapú párbeszéd kellene, hogy legyen!) Mindezeknek utána lehet járni.

Másrészt nem is lehetne kiírtani az akácot, hiszen annyira elterjedt és sok helyen - szerintem is! - teljes létjogosultságban létező növényről van szó! Gazdasági haszonnövényről. De ez is le van írva az eredeti szövegben!

Mivel azonban a természet, az őshonos életközösségek még mindig nem nagyon tudtak mit kezdeni az akáccal (ez tény, ki kell menni egy akácosba és egy tölgyesbe és kész!), ezért azokon a helyeken, ahol pedig nem kívánatos az akác jelenléte, lehetne - és kell is -  őshonos alternatívákban gondolkodni. Ám ez is benne van a bemásolt szövegben.

Hosszasan lehetne még az érveket sorolni, de az eredeti, bemásolt szöveggel ezt én megtettem. Az összes többi felesleges szóváltás csak értelmetlen hőbörgés volt.

Hiszem, hogy az erdészet, a vadászat és a természetvédelem egyazon nagy kép részleteit alkotják és helyesen gyakorolva őket, a közös jó elérése a cél!

A hozzászólásom eredeti címe, az "olvasni is megtanult", annak szólt, hogy korábban ezt a szöveget és másfélét is, mások is bemásolták ide, ám a kommentek azt tükrözték, hogy a legtöbben vagy el sem olvasták, vagy elolvasták, de élből ignorálták a benne foglaltakat. Márpedig egy, a dolgokat előrébb vivő párbeszéd nem arról szól, hogy én csak a magam igazságát szajkózom és nem vagyok hajlandó meghallgatni a másikat. (Illetve de, a valóság így működik, ezért égették meg régen azt, aki azt merte mondani, hogy a Föld gömbölyű és gyakran ezért törtek/törnek ki a háborúk - elég naív lennék, ha ezt nem látnám be. Viszont akkor ne lepődjünk meg, ha ezt valaki számonkéri rajtunk!) A provokatívabb címadás tehát azért volt, mert reméltem, hogy néhány embert mégiscsak rávesz arra, hogy elgondolkojon azon, hogy vajon minden információval rendelkezik-e egy felelősségteljes döntés meghozatalához. A válaszok tartalma és stílusa azonban azt sugallja, hogy szándékom nem érte el a célját. Mivel azonban a korábbi, kedves hangvételű "ellenzéki" hozzászólások sem váltottak ki érdemi párbeszédet, fölmerül a kérdés, hogy vajon tényleg hibáztam-e ezzel a címadással? :)

Akkor hát mi a megoldás, hogy izomból "politizálunk" és kész? Remélem, hogy nem!

Maradok tisztelettel: az, aki hajlandó figyelembe venni mások érvelését is (ezen pedig megint lesz, aki meg fog sértődni és nem azt nézi, hogy mit írtam) :)

U.I.:

- nekem is van a kertemben akác, ott pont jó helyen is van

- az akác terjedőképességéről érdemes lenne megkérdezni azokat a gazdákat, akik nem szerették volna, hogy megjelenjen a földükön

- a növények megfelelő körülmények között tényleg jól tudnak teremni, a kritikus pont itt a "megfelelő körülmény" kitétel és bizony egy konkurens/kompetitív faj megléte is körülmény (Ezen megint lehetne vitatkozni, de felesleges. Számomra lenyűgöző az a jelenség, hogy többféle szakma évszázados ismereteit sokan hajlamosak a számítógép elől, a kanapéról, vagy csak azért, mert ők mást láttak, elvetni. Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy most kinézve az ablakon, látom, hogy süt a nap, ergo nincs is olyan, hogy hó, meg tél! Remélem, hogy nem vagyok annyira arrogáns, hogy idejussak!)

- nincsen pollenallergiám, de akáctól az nehezen is alakulna ki :)

- a családomban vannak méhészek és erdészek is, ám őket elsősorban nem a zsebük, hanem a szakma szeretete motiválja és érdekes módon, velük nem is vitázunk semmiről :D

- figyeld meg, hogy bár most nyugodt hangvételt ütöttem meg és próbáltam racionális alapokra helyezni a beszélgetést, továbbra is lesznek, akik hőbörögni fognak ... és ez már nem engem minősít ;) (de ezt nekem megint csak nem kell elhinni, hanem próbáld meg objektíven szemlélni a hozzászólások állításait és stílusát - kérlek) :)

- részemről ennyi volt az "okoskodás", remélem, hogy nem mi, laikus hozzászólok döntjük el a dolog sorsát, hanem a szakemberek