Mondj nemet a Klubrádió megszüntetésére


Vendég

/ #1892

2011-06-13 15:15

Lehet azt mondani, hogy nálunk legfőbb érték az ember és az ő alkotásai. Lehet azt mondani, hogy nálunk minden az emberek érdekében történik. Lehet azt is mondani, nálunk akkora a demokrácia, amilyen sehol a világon. Lehet azzal is dicsekeni, hogy sajtó-és szólásszabadság van. Ettől még nem biztos, hogy mindez meg is állja a helyét. Nem kell künönösebben vakargatni a kérdések mélységét. A felszín alatt ott lappang mindennek az ellenkezője.
Tegyél csak olyat, amilyen nem tetszik a hatalomnak. Rögtön megoldják a kérdést azzal, hogy többet fel sem lehessen tenni azt.
Régen nem volt nálunk ilyen.
Még a kádári rendszerben sem.
Sok rosszat mondanak róla, de a történelem igazolni fogja annak mélységes humanizmusát, emberközpontúságát, társadalmi elfogadottságát, és amit ma érezhetnek azok, akiknek fejük felől veszik el otthonukat, mert nem tudnak fizetni, mert nincs miből, mert nincs munka, mert olyan mértkű az embe-ember általi kizsákmányolása, amilyenről csak a történelem legsötétebb lapjairól hallottunk valamikor.
Ha az ember a legcsekélyebb vétséget követi el rabláncra fűzve mutogatják ország-világ előtt meghurcoltatását. Aztán kutakodnak évekig, míg kiderül, nem találják azt, amiért megalázták, amiért meghurcolták, amiért éveket ült vizsgálati fogságban. Majd kiengedik és évekig sem tudják bizonyítani azt, ami most már a presztizs okán is bizonyítani illenék. Marad az emberen a folt.
Ilyen "foltosnak" tartott oka lehet a Klubrádiónak is, hiszen oknyomozott, realitásokra épülő műsorokkal jelentkezett. Nagytudású vezetői vannak, akik nem tetszenek a hatalomnak.
Most megsemmisítik. "Törvényes" eszközökkel. Olyat pályázatot írnak ki, amely pályázatnak - tudják - a jelenlegi nem fog, és tud megfeleleni. De tudják, s talán már meg is van a kiszemelt pályázó, aki tovább erősíti azt a birodalmat, amit orbanizmusnak fog a jövő emlegetni.