Nem akarunk Pécs Kertvárosában hulladéklerakót!

Árpádvárosi szülő

/ #33 Idézet a bama.hu cikkének egyik hozzászólójától:

2013-05-31 16:18

37. lakos0012013. május 31. 15:27
"1. Hulladékudvar elnevezésű objektum épül. Ezt az 5/2002 (X.29) KVVM rendelet szabályozza. Ezen rendelet 4.§-a írja elő a lakosság tájékoztatását. Itt 6 pontban sorolja mit kellene (kellett volna nekünk elmondjanak). Nos ez tegnap sem sikerült. Kedves Biokim tulajdonos nagyon kedvesen mosolyogva nem mondott semmit. Amiket kérdeztünk az nem lehet titok, és az az indok sem elfogadható, hogy nincs kompetenciája. A jogszabály az önkormányzat és az üzemeltető KÖTELESSÉGÉVÉ teszi a tájékoztatást, ehhez képest az önkormányzat nem ért rá, aki meg jött az nem ért hozzá.

2. A tervezett hulladékudvar közvetlen szomszédságában (20 méterre!!!) van a környék ívóviz tározója!!!!!! Ebből iszik Szellemváros, Postavölgy és Kertváros jó része!!

3. az az út ahonnan leágazik nem alkalmas tehergépkocsik közlekedésére, súlykorlát is van kinn. Például egy 5 köbös betontörmeléket szállító tehergépkocsit nem bír el az útfelület, ahogy sajnos bizonyította is (Tesco építkezés). Akkor sem ha levetetik a táblát. Ezen az úton jönnek haza gyermekeink ha lekésíik az óránként járó buszt!!! Itt megy a Tescoba teljes Szellemváros, babakocsistól gyerekestől. Hiszen járdát sem a Harkányi úton, sem a Posztavölgyi úton nem jutott eszükbe építeni!! Az hogy a beszállításra reggel és munkaidő végén fognak ráérni a polgárok, az természetes, de pont akkor kellene mindenkinek sietni munkába, haza épp ezen útvonalon. A bejárat rossz helyen van, azt a trafóház felől, ahol most állnak a munkagépek, kell legyen. Ez önmagában megoldana pár problémát.

4. Titokban folyt itt minden. A tervezés, az engedélyezés, az állítólagos bejelentés is (melyről egyetlen konkrtét médiát, és időpontot sem tunak megnevezni...) és legvégül az építkezés is. Előbb azt hittük szélesítik az utat, amikor a bozótot kiírtoták, majd azt hittük a villanyvezetékek a világítást fogják szolgálni, hogy aki pl. télen sötétben gyalogol haza lásson valamit, esetleg őt is lássák. Már alapoztak amikor a tábla (semmitmondó tartalommal) kikerült. Azóta hírzárlat, hazudozás, titokra hivatkozás (!!!!!).

5. erőszakos kérésre konkrétan elhangzott, hogy autógumi, akkumulátorok, elemek lesznek többek között tárolva. Az információk szerint a városból összegyűjtött UFÓ-k (szelektív gyűjtők) kerülnek itt leürítésre, nem pedig a nekünk hazudott saját szemetünk. Ahogy az eperfásban sem az ott lakók szemete van!!! Ha viszont szállítani kell akkor miért nem szállítják kicsit tovább, mondjuk abba az ipari parkba, mely kong az ürességtől....

Ez az udvar maximum 5 embernek ad munkát és nem 100-nak mint valaki idehazudta. Fenti jogszabályban van milyen feltételekkel (személyi, teknikai) kell rendelkezzen.

Úgy hiszem egy jogállamban természetes, hogy vannak jogok és kötelességek is. Csak annyit kérünk, hogy teljesítsék a kötelességüket, és ne lepődjenek meg ha mi a jogainkat gyakoroljuk. Nagyon fontos, hogy nekik nincs joguk, csak abban ami nekünk kötelességünk. Márpedig nem kötelességünk tűrni a félrevezetést, semmibe vevést.

Nem akarunk a hulladéktelep mögött élni, és igenis csökken a házak értéke. Amikor valahol utat építenek kifizettetik az értéknövekedést a lakókkal. Nálunk, hogy lesz? Minimum építményadó elengedés kellene legyen."
Ezekkel a sorokkal teljesen egyet értek, mert ez az igazság.