MAGYAR NŐK KÉRÉSE AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BIZTOSÍTÁSÁÉRT


Vendég

/ #45

2013-05-23 12:03

Angliában nem csak amiatt van több komplikáció, anya-és csecsemőhalál, mert ambuláns szülés van. Persze ez is csak rátesz egy lapáttal a rizikóra. Angliában 9 hónap alatt kb. 3-szor (!) kell összesen ellenőrzésre mennie a várandós kismamának. Egy vérnyomásmérés, egy vérvétel, 1-2 UH, pár jótanács az elkövetkezendő időkre, és csókolom. Nem is szűrik ki szinte egyik cukros-vérnyomásos anyukát sem, ami azért elég nagy kockázat várandósan, sem a fejlődési rendellenességeket és fel sem tudnak készülni a komplikációkra. Több esetben hallottam, hogy szülés közben, az anyuka fölött fogták okos fejüket az orvosok.
Nem mondom, hogy a magyar rendszer tökéletes, néha túlaggódottnak érzem a terhesgondozást, de valamiért csak kialakult ez a protokoll... Néhány külföldön élő ismerősöm, aki ott lett anya (Anglia, Németo.) inkább járna havonta-kéthetente terhesgondozásra, minthogy bármi baja is legyen szülés előtt, közben, után (mert egyiküknek lett is, ami kiszűrhető lett volna). Szóval még van, ahol a magyar rendszert is irigylik.
Szorosan a témához: Egyetértek #36-al, a jog most is megvan. Lehet vele élni. Lehet találni igényeinknek megfelelő orvost is, aki hazaenged, ha nem muszáj a kórházban feleslegesen dekkolni.