VÍZ-HANG – Nyílt levél a Magyar Országgyűlés tagjaihoz

Hidrogeológós

/ #5 közérthető magagyarázat

2013-04-10 10:54

A termálvízben három "kincs" egyesül: víz + hő + ásványi anyag tartalom (sótartalom). A környezet szempontjából természetesen az a legjobb, ha mindent ott hagyunk ahol eredetileg volt. Ha már hasznosítani akarunk valamilyen természeti kincset, akkor azzal jól kell gazdálkodni: hatékonyság, takarékosság, stb. A termálvizet Magyarországos sok mindenre használunk: ivóvízként isszuk és egyéb házi vízellátás, palackos ásványvízként megisszuk, termálfürdőkben (gyógyászat és wellness) és végül fűtünk vele (melegházak, lakosság, korház, ipari üzem, stb.).
A különböző felhasználásoknál a három első mondatban írt kincs közül különböző mértékű a hasznosítás. A legkomplexebb hasznosítás a fürdő, mert ott a vízre, a sóra és a hőre is szükség van. A palackozott és közműves ivóvízellátásnál a vízre és a sóra szükség van (ivóvíz, ásványvíz előírásoknak megfelelő határértékek szerint),de a magas hőmérséklet itt már egyáltalán nem előnyös. És végül az energetikai hasznosításnál csak a hőt nyerjük ki, a víz és a só is hulladék. Ezzel a hulladékkal kell valamit kezdeni, mert a felszíni vizekbe engedve környezeti kárt okoznak. A petíciót írók szakmai véleménye szerint ennek a lehült és sós víznek a jelentős részét - annyit amennyit csak lehet - vissza kell vezetni ugyanoda ahonnan kivették. A földhő hatására a mélyben ismét felmelegszik és akkor ismét ki lehet termelni, megint visszatáplálni és így tovább...pont úgy mint a "cirko" fűtés a házakban, csak nagyban. Továbbá úgy gondoljuk, hogy ahol komoly műszaki nehézségek miatt nagyon drága lenne az összes víz visszatáplálása ott sem szabad eldobni az "elhasznált termálvizet", hanem azt is hasznosítani kell. Erre vannak már most is Magyarországon példák, "geotermális kaszkád rendszer"-nek hívják őket: Mórahalom, Makó, Szeged.
Tekintettel arra, hogy a legolcsóbb csak kitermelni a termálvizet és utána eldobbni a hulladékot, olyan törvényi szabályozás szükséges, amely biztosítja az értékes vízkészlet megörzését és maximálisan hatékony hasznosítását.