VÍZ-HANG – Nyílt levél a Magyar Országgyűlés tagjaihoz


Vendég

#1

2013-04-08 18:38

Spóroljunk a vízzel, mert pótolhatatlan!

Vendég

#2

2013-04-09 11:46

A petíció nincs közérthetően megfogalmazva. Vidó
Kőhegyi Szikla

#3

2013-04-10 06:52

Szerintem sem közérthető. Nem világos, mi a gyakorlat, mi a nem kívánatos tervezet, és mi a kívánatos gyakorlat. Ezt a hármat markánsan, röviden, összehasonlíthatóan kéne felvázolni, hiszen a szakma ha aláírást gyűjt, számít a laikusokra is, érintettségünkkel érvel. De a törvényhozók számára sem meggyőző így. Kérem még öt mondatba fektessenek energiát!
Szeretném aláírni.
LAKSZ

#4 lakszcsoport@gmail.com

2013-04-10 07:13

Egyetértünk, valóban nem közérthető.
Mind az érthetőség, mind a szóhasználat kifogásolható. A "szakmai alkalmatlanság" szóhasználat pedig (finoman szólva)nem szerencsés. Nem "az egészségturizmus hosszú távú stratégiai céljainak" akadályoztatása a megfelelő indok a törvény módosításának elutasítására, hanem a felszín alatti vízbázis megóvása (vagyis a természeti érték védelme).
Az sem kellően indokolt, hogy miért is kellene a "kizárólag energetikai célra használt termálvíz" esetében a visszasajtolási kötelezettséget feloldani, ha a feloldás esetében "súlyos környezeti kockázat prognosztizálható nemcsak a termálvizekre, hanem a használt vizeket befogadó felszíni vizekre is", ami egyébként igaz, a termálvíz ugyanis jelentős károkat tud okozni a felszíni élővizekre, ill. azok élővilágára.
Szeretnénk aláírni.
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
Hidrogeológós

#5 közérthető magagyarázat

2013-04-10 10:54

A termálvízben három "kincs" egyesül: víz + hő + ásványi anyag tartalom (sótartalom). A környezet szempontjából természetesen az a legjobb, ha mindent ott hagyunk ahol eredetileg volt. Ha már hasznosítani akarunk valamilyen természeti kincset, akkor azzal jól kell gazdálkodni: hatékonyság, takarékosság, stb. A termálvizet Magyarországos sok mindenre használunk: ivóvízként isszuk és egyéb házi vízellátás, palackos ásványvízként megisszuk, termálfürdőkben (gyógyászat és wellness) és végül fűtünk vele (melegházak, lakosság, korház, ipari üzem, stb.).
A különböző felhasználásoknál a három első mondatban írt kincs közül különböző mértékű a hasznosítás. A legkomplexebb hasznosítás a fürdő, mert ott a vízre, a sóra és a hőre is szükség van. A palackozott és közműves ivóvízellátásnál a vízre és a sóra szükség van (ivóvíz, ásványvíz előírásoknak megfelelő határértékek szerint),de a magas hőmérséklet itt már egyáltalán nem előnyös. És végül az energetikai hasznosításnál csak a hőt nyerjük ki, a víz és a só is hulladék. Ezzel a hulladékkal kell valamit kezdeni, mert a felszíni vizekbe engedve környezeti kárt okoznak. A petíciót írók szakmai véleménye szerint ennek a lehült és sós víznek a jelentős részét - annyit amennyit csak lehet - vissza kell vezetni ugyanoda ahonnan kivették. A földhő hatására a mélyben ismét felmelegszik és akkor ismét ki lehet termelni, megint visszatáplálni és így tovább...pont úgy mint a "cirko" fűtés a házakban, csak nagyban. Továbbá úgy gondoljuk, hogy ahol komoly műszaki nehézségek miatt nagyon drága lenne az összes víz visszatáplálása ott sem szabad eldobni az "elhasznált termálvizet", hanem azt is hasznosítani kell. Erre vannak már most is Magyarországon példák, "geotermális kaszkád rendszer"-nek hívják őket: Mórahalom, Makó, Szeged.
Tekintettel arra, hogy a legolcsóbb csak kitermelni a termálvizet és utána eldobbni a hulladékot, olyan törvényi szabályozás szükséges, amely biztosítja az értékes vízkészlet megörzését és maximálisan hatékony hasznosítását.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2013-04-10 10:57



Vendég

#7

2013-04-11 10:49

Egyetértek vizeink megóvásával, a Földünk védelmezésével. Mindenki Maga körül tegyen meg mindent, amit lehetősége, ereje enged. Csak így élhetnek majd az unokáink is ezen a Földön.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2013-04-13 03:46



Vendég

#9

2013-04-13 03:59

Elolvasva a tv.javaslatot, teljesen ledöbbentem. Mégis milyen lehetősége van a geotermikus energia kinyerése után a víznek? Eladják? Hol? Vízbörzén vagy hol? És szerintem kizárt, hogy az a mennyiség ne hiányozna később. A bányajogi tv, az ezzel kapcsolatos rendeletek, a bányajáradék (2%, ha jól tudom) alóli esetleges mentesség, a környezeti ártalmak részben a befolyt bányajáradékból való rendezése, a visszapótlás alóli mentességek - 2014,2015,2020-ig, sok stb. és egyáltalán a vízvagyonról és annak haszonhúzóiról való sumákolás egészen elképesztő. A tv.javaslat indoklása meg egyszerűen nélkülöz minden konkrétumot, ami a népesség érdekét, a környezet védelmét illeti, tulajdonképpen csak a geotermikus energiát kinyerő hasznát védi szemérmetlenül. ( Hogy kik ők és milyen haszonnal dolgoznak, mikor a 4 év kutatásból is már 8 év lett, az persze nem tudott. Pedig 8 év az nagy idő!)

Vendég

#10

2013-04-13 14:56

Használják a kihűlt termálvizet, kéregrepesztéses olajkitermelésre.

Vendég

#11

2013-04-15 19:31

A dunántúli szénbányászat és a bauxitbányászat hatására a Hévízi tó, a tapolcai tavas barlang, valamint a budai hévizek hozama is jelentősen csökkent. Nagyegyháza, Mány 300 m mélységben folyt a széntermelés. Kincsesbányán, Nyirád, Halimba, Fenyőfő bauxitbányászet 250-350 méter mélyen. A nagyobb mélységek egyensúlyának megzavarása, még nagyobb környezeti kárral járhat, csak később fogjuk észleni. A vízkészletek kirablása tektonikai zavarokat okoz hosszútávon, földmozgások, rengések!!!

Vendég

#12

2013-04-27 18:23


NAGYOBB FIGYELEM FORDÍTANDÓ MAGYARORSZÁG VÍZKÉSZLETÉNEK MEGÓVÁSÁRA ! FENNMARADÁSUNK EGYIK
LEGFONTOSABB FELTÉTELE, S RÖVIDESEN AZ OLAJNÁL
IS DRÁGÁBB KINCS LEHET ! AZ ISTENADTA TERMÉSZET ÁLDÁSAIT NEM SZABAD ELHERDÁLNUNK !
Bp. 2013.ápr.27.
sze



Bp.1