Megvedjuk_Rudas_furdo_noi_nap/Defending_RudasBath_womenonly_day


Vendég

#1

2014-04-17 15:03

Annak idején feminista kollégám, Borbíró Fanni esélyegyenlőségre való hivatkozású tiltakozása vezetett Demszkynél ahhoz, hogy a felújított Rudast-néhány napon-a nők számára is elérhetővé tegyék. Nagyon szomorú lenne, ha ez (is) visszarendeződne a nemek egyenlősége terén. Juhász Borbála, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Vendég

#2 Re:

2014-04-17 21:28

#1: -

Támogatom a petíciót, de ez a megfogalmazás így hamis értelmet sugall. Azt sugallja, mintha ezek után kirekesztenék a fürdőből a nőket, ez pedig nem igaz.

Ugyanezt fordítottan, férfi oldalról is, azonos módon meg lehetne fogalmazni. A csakis a nők érdekeire való hivatkozás, a ferfiak ugyanazon, párhuzamos érdeksérelmének meg sem említése viszont sérti az egyenlőség elvét. Nem szép és szexista módon kirekesztő gondolkodásra vall, csakis az egyik nem érdekeire hivatkozni, pont egy olyan petícióban, amely az egyenlő bánásmódot követeli.

A fürdő használata ezután is elérhető marad a nők számára is, az összes napon, egyenlően a férfiakkal. A nemekre tehát továbbra is az egyenlő bánásmód érvényesül a fürdőben. Nincs szó arról, hogy a férfiakkal szemben kirekesztenék a nőket. Egy bizonyos szolgáltatásból rekesztik ki egyenlő arányban mindkét nemet, tehát a férfiakat is ugyanúgy, mint a nőket.

Azt a megoldást támogatom, legyenek vegyes, csak női és csak férfi napok is.


Vendég

#3 Re: Re:

2014-04-18 06:15

#2: - Re:

Hát erről szól a petíció, miután csak férfi nap van több uszodában is, csak női nap meg egyetlen egy volt, azt is el akarják törölni.


Vendég

#4 Re: Re: Re:

2014-04-18 07:58

#3: - Re: Re:

OK értem én hogy a Rudasban volt a nők számára az egyetlen női nap lehetőség és most ez szűnik meg, ugyanott a férfiak ilyen lehetőségével együtt. Igen, ha már volt, érdemes lenne megtartani. A Rudas nem sért esélyegyenlőséget, "csak" annyit tett, hogy nemektől függetlenül egyformán kitolt mindenkivel, férfival és nővel. Hogy más fürdőkben miért nincs női nap, azt kár a Rudason számonkérni, arról nyilván nem a Rudas tehet. Ezért azoknak a fürdőknek az ajtaját kellene döngetni, ahol csak férfiak számára vannak külön napok.

Nem ismerem az üzemeltetési összefüggéseket, hogy van-e a fürdők fölött álló közös felügyelet. Ha van ilyen, akkor ott kellene kopogtatni. Ha nincs ilyen, akkor úgy gondolom hogy vagy ezt a petíciót kellene a többi fürdőre is kiterjeszteni, vagy indítani egy másikat az esélyegyenlőséget valóban sértő fürdők felé, amiknek, azoknak a más fürdőknek a gyakorlátáról a Rudas viszont semmiképp se tehet.

Éva Gerle
Budapest

#5

2014-04-18 09:27

Szerintem pedig álságos ebben az ügyben az egyenlőségre hivatkozni, és ezt pont megint a csonkított nőknek szegezni. Teljesen más érzés férfiaknak koedukált fürdőben lenni, mint nőknek. Traumatikus tapasztalataik vannak sokaknak, meséljünk? Egészen deklaráltan sokan járnak szemet legeltetni és még direktebben is molesztálni az ilyen helyekre.

Fanni

#6

2014-04-18 09:32

Ha jól tudom minden budapesti fürdőt ugyanaz a főváros által alapított cég üzemeltet, szóval van összefüggés a más fürdők megmaradó csak-férfi napjával.
http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

Vendég

#7 Re:

2014-04-18 09:32

#5: Éva Gerle -

Félreértesz. Kérlek olvasd el mégegyszer amit írtam, az elejétől a végéig. Sehol sem bizonygattam, hogy jól van ez így, hogy megszűntek a női napok a Rudasban. Sőt kitértem arra is, hogy a többi helyen is szorgalmaznám a bevezetését és fel is kellene szólalni ezügyben.


Vendég

#8 Re:

2014-04-18 09:35

#6: Fanni -

AHA..

Na akkor lehet hogy inkább őket kellene "megpetíciózni".

AUSTEN

#9 Re: Re:

2014-04-18 10:31

#8: - Re:

Sziasztok !

A BGYH vezérigazgatója lett petíciózva és ő söpört le mindent április 17-i levelével. A Rudasra azért kell különösen is fókuszálni, mert egyrészt ez az utolsó lehetőség, mint elkülönült női, férfi fürdőzési lehetőség, másrészt aki emlékszik, ez volt az EU- s elnökségünk egyik vezérmondata is, idézem :

"...A török hódoltság másfél évszázada alatt sem indult hanyatlásnak a fürdőkultúra Magyarországon. Ahogy birodalmuk más vidékein is, a törökök Magyarországon - Budán, Pécsen, Szegeden, Esztergomban, Szolnokon és Egerben - is építettek fürdőket. A sajátos stílusjegyeket és igényességet hordozó, egyedi fürdőkultúrát megtestesítő közösségi épületeik közül csupán az egri és néhány budapesti fürdő maradt fenn. Így majd fél évezred múltán megcsodálhatjuk, mi több, kipróbálhatjuk a török fürdőket. A fürdők a kikapcsolódás és relaxáció mellett a társadalmi élet fontos helyszínei voltak a törökök számára. Nők és férfiak egyaránt beléphettek, de vagy külön időpontban, vagy egymástól elkülönült helyiségekben. Ezt a hagyományt néhány budapesti fürdő, amelyek közül talán a budapesti Rudas a leghíresebb, még ma is őrzi..."


Vendég

#10 5

2014-04-18 13:41

Ahogy látom jó ha összejön 200 támogató. De hogyan tovább? (Amugy a Rudasban ha közös lesz minden nap akkor hol alakítják ki a két nem részére a zuhanyt és WC-t. Most is eléggé áldatlan a helyzet hétvégén. Talán ezt is meg lehetne vizsgáltatni....)
Dr. Nemessuri Péter

#11

2014-04-23 06:53

Hölgyeim és uraim!

Azon túlmenően, hogy valótlan az a kijelentés, hogy Budapesten bárhol működne olyan fürdő, amelyben van kizárólagos férfi nap; még a Rudas Fürdőben sem, mivel a hétvége és az éjszakai fürdőzés koedukált, úgy érzem, hogy a petíciót megfogalmazó hölgyek olyan évszázados hagyományt támadtak meg, amely éppen a férfi egyenjogúságot próbálta rendkívül szűk körben megtartani.

Itt jelezném, hogy a Rudas gyógyfürdő részlegében az un. női nap rendkívül veszteséges, folyamatosan gazdaságtalan; így hatással van az összes vendég által fizetendő belépődíjakra és az egész vállalat (Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.) működésére, a fejlesztésekre és a vendégek megfelelő kiszolgálására.
Tűsarok

#12 Re:

2014-04-23 07:48

#11: Dr. Nemessuri Péter -

" URAM ! "

Ez nem a BGYH bérencek , hanem a realitások , tradíciók terepe ... Ön eltévesztette terepét ... találjon vissza a saját otthonába ! Köszönjük !

Peto Andrea

#13 privilégium es közjó

2014-04-23 09:41

Dr Nemessuri Peter hozzászólása két kérdést vet fel: hogyan értékeljük azt a struktúrális hátrányt, amit a nők társadalomban elszenvednek, mert a felmérések szerint lényegesen kevesebb időt töltenek rekreációval, mint a férfiak? Azaz hogyan értékeljük, hogy a nők fizetetlen munkája hozzájárul a férfiak társadalmilag privilégizált időtöltéséhez. Elvárható-e, hogy a struktúrálisan kivételezettől, hogy a saját privilégiumáról lemondjon a közjó érdekében? Másrészt, hogy a keddi napok forgalma (függetlenül attól, hogy ott csak nők vagy csak Marslakók fürdenek) összehasonlítható-e szikár pénzügyi adatok alapján a szombati napok forgalmával (függetlenül attól, hogy kik fürdenek)?

Vendég

#14 Re: privilégium es közjó

2014-04-24 12:13

#13: Peto Andrea - privilégium es közjó

Hát ez meg mi? Mi ez az ős primitív, nemi alapon gyűlölködő szektáns feministaság? Ráadásul már a száz évvel ez előtt se volt igaz állapotokra hivatkozva? Hogy kerül ide szóba egyáltalán ez a primitíven sztereotíp szexista baromság? Miért akarod ezzel elriasztani az ügy mellé álló férfiakat és nőket? Az emberek túlnyomó többségének, akár férfi akár nő, már a könyökén vérzik ki a feministák nemi alapú gyűlölködése, miért akarod ezzel romba dönteni ezt az itteni kezdeményezést Itt ugyanis arról van szó, hogy üzleti érdekből, a több bevétel érdekében született meg egy intézkedés. Teljesen hasonlóan, szinte azonosan ahhoz, amikor egyes helyeken a férfiaknak belépőt kell fizetniük, a nőknek pedig annyira nem, hogy egyes helyeken még ingyen welcome drinket is kapnak ajándékba az ingyen belépés mellé. Ebben az esetben se gondolom, hogy a gonosz matriarchatus elnyomó munkálkodása lenne a háttérben. Mi köze ezeknek a dolgoknak a nemekhez? Semmi, ezek tisztán üzleti érdekeken alapulnak. Erre te meg idejössz és belefosol a petícióba a nemi alapú gyűlölködéseddel. Ugye tudod hogy az ilyesmit még a törvény is büntetni rendeli, mert hogy van olyan ami szerint a faji, felekezeti, nemi és stb hovatartozás szerinti gyűlöletkeltés büntetendő. Rasszista is vagy, vagy csak nemi alapon műveled a gyűlöletbeszédet?

Mi itt azért gyűltünk össze már nem is kevesen, hogy a cég üzleti érdekei ellenére hátha mégis sikerül valamilyen kedvező megoldást elérnünk. Légyszíves, ne zavard ezt, ne riaszd el a potenciális támogatókat a harsány primitívségeddel!

Peto Andrea

#15 #14

2014-04-24 19:26

Kedves #14, sajnálom, hogy nem vállalja a nézeteit névvel. Ebből következik, hogy nem tudom, hogy megállapodtunk volna abban, hogy tegeződünk. Két kérdést fogalmaztam meg, amelyekre különböző válaszok lehetségesek. De a kérdés felvetést elutasítása a válaszadás szükségességét nem helyettesíti. Még egy állítást teszek: nincsen olyan, hogy "tisztán üzleti érdek", egy közpénzből felújított épületnél főleg nem. Üdvözlettel.

Vendég

#16 Re:

2014-04-29 08:13

#1: -

kjizgzub


Vendég

#17 Re: Gyógyfürdő Zrt.

2014-04-29 08:32

#15: Peto Andrea - #14

abcdef

Komment nélkül megküldöm Önöknek Szőke László vezérigazgató úr levelét, mely a Rudas Gyógyfürdőben lett kihelyezve. Kérem, hogy a levél tartalmát olvassák el, mivel a keddi női nap megszüntetésére vonatkozó információt az nem tartalmaz. Ezért az itt folytatott levelezésük okafogyott és nem is volt indoka.

Tisztelettel


Kovács László

 

üzemeltetési igazgató

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

 

Válasz a Rudas fürdő női napjait látogató vendégek részére

Tisztelt Levélírók!

 

Kaptam Önöktől egy 117 aláírással ellátott petíciót, valamint egy alá nem írt 4 oldalas kísérőlevelet, 2013. március 26-i dátummal. Válaszolni csak az aláírt anyagra áll módomban.

 

A petíciójuk címe a „vendégek közös kérése”, ugyanakkor az anyag felszólító módon fogalmaz, két alkalommal is használva a „követeljük” kifejezést.

 

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata közvetett tulajdonában álló Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egy piaci alapon gazdálkodó szervezet, amely sem állami, sem önkormányzati rendszeres támogatást nem kap (2007 óta). Ez azt jelenti, hogy saját bevételeinkből gazdálkodunk, ebből fedezzük a kisebb nagyobb felújításokat, karbantartásokat is. A cég 2010. évtől nyereségesen gazdálkodik, a nyereségünket a tulajdonos jóváhagyásával visszaforgatjuk a különböző fejlesztésekbe. Ebben az évben például a Rudas bővítésére.

 

A keddi női napok jegyár bevétele a fürdő más hétköznapi bevételeinek 40-50%-a. Ebből következik, hogy ezeken a napokon átlagosan 2-400.000.-Ft bevételtől esünk el. Ezt a számot megszorozva az évi 52 nappal, már jelentős kieső bevételt jelent. Ez az oka annak, hogy több, a felújítások miatt szükséges üzemszüneti napot erre a napra tesszük. Ezen ok miatt (pénzügyi) nem támogatom egy újabb női nap (csütörtök) bevezetését. Ugyancsak nem támogatom az ünnepnapokra eső (vegyes nap) keddi napok helyett egy másik női nap kijelölését sem. Ez számunkra nem a női egyenjogúság kérdése, hanem tisztán gazdasági megfontolás.

 

Valóban volt egy nap március elején, amikor a Juventus szárnyból a szigetelés ragasztó szaga bejutott a török fürdő légterébe, amiért elnézést kérek.

 

A fürdőt éves szinten jelenleg 52 napon át kizárólag nők, 208 napon át kizárólag férfiak, 104 napon keresztül viszont a nők és a férfiak együttesen használhatják. Számomra teljesen érthető, hogy mind a nők, mind a férfiak sérelmezik, hogy a másik nem számára fenntartott napon nem tudják a fürdőt igénybe venni. Az új szárny elkészültével (várható befejezés 2014. augusztus vége), a Rudas vizét minden látogatónk az év minden napján igénybe veheti. Úgy gondolom, az Önök problémájára is ez a bővítés fogja a megoldást jelenteni.

 

Amennyiben válaszom nem kielégítő az Önök számára, szívesen rendelkezésükre állok egy személyes megbeszélésre.

 

Budapest, 2014. április 10.

 

 

Szőke László

vezérigazgató

 

Manka

#18 Ungi Mariann

2014-04-29 20:26

#17: - Re: Gyógyfürdő Zrt.

Tisztelt Kovács László!

A vezérigazgató levelét behatóan elolvastuk. Köszönjük, hogy közzétette.

'Az új szárny elkészültével (várható befejezés 2014. augusztus vége), a Rudas vizét minden látogatónk az év minden napján igénybe veheti.'

Azaz minden nap koedukált lesz - se férfi nap, se női nap, csak vegyes.

Vagy nem ezt jelenti a mondat?

Várjuk egyértelmű válaszukat.

Üdvözlettel,

 

Ungi Mariann

 



Vendég

#19 Re: Ungi Mariann

2014-04-30 09:15

#18: Manka - Ungi Mariann

Tisztelt Ungi Mariann !

Az idézett részt rosszul értelmezi, az a jelenleg épülő új volt "palackozó" részre vonatkozik nem érinti a gőzfürdőt. Ezen új fürdőrész  lesz koedukált.

Maradok tisztelettel:

Kovács László

Üzemeltetési Igazgató

Peto Andrea

#20 "tisztán gazdasági megfontolás" tárgyában Kovács Lászlónak

2014-04-30 16:27

Tisztelt Kovács László!
Nagyon köszönöm, hogy segített értelmezni Szőke László levelét. Fontos az ígérete, noha ez az állítás az eredeti levélben nem szerepel, hogy a keddi női napok rendszerén nem kívánnak változtatni. A "tisztán gazdasági megfontolás" érve azonban két szempontból nem állja meg a helyét. Egyrészt az egyes napok forgalma még hétköznap sem összehasonlítható, másrészt, ami lényegesebb, az EU irányelveknek megfelelően minden közpénzt a "társadalmi nemek egyenlőségére érzékenyen" kellene elkölteni. Ez azt jelenti, hogy az EU-s adófizetők pénzéből felújított intézmény esetében, az egyenlőség jegyében nem lehet háromszor több lehetősége a férfiaknak igénybe venni egy szolgáltatást, mint a nőknek. E témában itt tud tájékozódni: http://noierdek.miria.hu/wp-content/uploads/2014/03/notlen-evek1.pdf Szekeres Valeria irását (93-97 oldal)ajánlom tisztelettel figyelmébe.
Remélem a jövőben mind a fürdő menedzsmentje a fogyasztókkal konzultálva fogja meghozni a döntéseit, melyeket egyértelműen kommunikál majd. Higgye el, én is szívesebben töltöm az időmet közös, szeretett fürdőnkben, mint a számítógép előtt.
Üdvözlettel:
Peto Andrea
a.w

#21 Re:

2014-05-08 02:17

#5: Éva Gerle -

Elég nehéz elképzelni, hogy téged molesztálni akarna valaki.


Vendég

#22 Re: #14

2014-05-08 02:31

#15: Peto Andrea - #14

Emlékszem rád.  Egyszer egy tv műsorban mentegeted a nőket erőszakoló szovjet katonákat, elég gyalázatos volt.

Peto Andrea

#23 Magyar Narancs cikke a helyzetrol

2014-05-12 05:36

Peto Andrea

#24 targyalas Szoke Laszloval-

2014-06-03 15:10

Ma negytagu delegacio targyalt Szőke László BGYH vezérigazgatónál. A KEDD mint női nap MARAD, célunk elértük. A tárgyalás részét képezte, hogy a félreérthető április 10 - n kelt válaszlevelét a vezérigazgató a pénztárnál eltávolítja. (Valóban letezik 330 ferfi vendeg aláírása, melyben a noi nap eltorleset keri.) Abban maradt a negy targyalo a helyszínt elhagyva, hogy tovább küzd, ha kell, ezért elméleti és gyakorlati síkon is kapcsolatban marad. Ha bármilyen probléma adódik " újra élednek ", de remélik erre nem lesz szükség. Most mindenki elvezze a jogos sikert es a Rudas noi napjat.