A Schmitt Pál doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért


Vendég

#101 Re: Re: Re: #85

2012-01-16 22:57

#95: - Re: Re: #85 

 Kedves Nem-Kollega!

(Ha ugyanis az lenne, akkor tudna, mennyi munkaval-lemondassal jar egy disszertacio elkeszitese... es nem vedene a vedhetetlent.)

 

A "velemenyet" elmondta, haromszor is. Nem fogok vitatkozni Onnel, mert eros a gyanum, hogy valojaban nem meggyozni akar On itt senkit, hanem a valodi celja az itt folyo beszelgetes / vita elterelese, ill. ellehetetlenitese (szep magyar szoval: szetspam-meles). Erre utal tobbek kozott, hogy redundansan hosszu hozzaszolasokat ir kb. ugyanarrol.

Ne ertse felre, ezert nem haragszom Onre. On feltetelezhetoen csak a munkajat vegzi. Onnek is meg kell elnie valamibol (lehet, hogy fizetendo hitele is akad, stb.), nincs ezzel baj. 

De kerem, lassa be - es esetleg kozolje a fonokeivel is, ha megteheti (foloslegesen azert ne kockaztasson) - hogy ez nem az a kozeg, ahol az atlagos forumokon idonkent bevalo, szet-spammelesi taktika mukodne. Raadasul meg ha mukodne is, akkor is csak taktikai sikert tudnak elerni, mikozben a strategiai dilemma (S.P. vallalhatatlanna valt, viszont nincs olyan hasonlokeppen lojalis ember, akit utodjava lehetne tenni) megoldasaban semmilyen szinten nem jutnak elorebb. Ideje tehat befejezni.


Vendég

#102

2012-01-16 22:59

Az erkölcsre oly érzékeny "nemzeti keresztény" oldal vajon miért lapít ebben az ügyben?
Hogy gondolja, hogy egy hetykén odavetett flegma mondattal, miszerint az egész csak egy bulvár kacsa el lehet intézni a dolgot?

Vendég

#103

2012-01-16 23:02

Arról van szó, hogy vizsgálják ki a dolgot. Semmi többről. Ezért is írtam alá. Ha minden rendben van azzal a doktorival, akkor Schmitt Pálnak nem kell tartania semmitől. Ezért 81. és 85. sz. hozzászólónak LFS.

Vendég

#104

2012-01-16 23:12

Ja, még annyit, hogy inkább jobboldali vagyok, mint baloldali vagy liberális (leginkább semmi, de ha muszáj választani, akkor jobbos), és azért írtam alá, mert ez nem a kormányról szól, hanem a doktori címről. Ha kiderül, hogy S.P. nem plagizált, akkor jól jön ki a dologból, ha viszont plagizált, akkor mennie kell, a Fidesz pedig talál majd másik elnököt, ennyi az egész. Hagyjuk ki ebből, hogy ki milyen "oldali". 103-mas voltam.

Vendég

#105

2012-01-16 23:16

Mellébeszélés helyett a tények vizsgálatát!
az aki

#106 kedves beszólogatók!

2012-01-16 23:24

beleolvastam ebbe a fórumba, és ez hozta meg a végső döntést, hogy aláírjam...

amíg vannak olyanok, akik nem tudják vagy talán nem akarják felfogni mi a probléma, mindenféleképpen van létjogosultsága minden plusz jelzésnek

Vendég

#107

2012-01-16 23:25

Nincs tudományos fokozatom, "kétkezi" diplomás, pedagógus vagyok. A szellemi tulajdon lopását, az idegen tollakkal való ékeskedést erkölcsileg elfogadhatatlannak tartom. Bízom abban, hogy Schmitt Pál, aki sportolóként példaképpé nőtt, nem tett ilyet. A köztársasági elnök tisztségében azonban nem nyilatkoznia kell, hanem kötelessége a hivatalos tisztázó vizsgálat kezdeményezőjévé válnia.
DR. Medgyessy Pityu

#108 Re: Re: Re: #85

2012-01-16 23:25

#95: - Re: Re: #85

A vicc az az egészben, hogy mind a bírálók, mind az egyetem azt mondja, hogy a dolgozat rendben van.

Tehát fogalmilag kizárt a csalás. Egész egyszerűen arról van szó, hogy más volt az egyetem mércéje 92ben egy kisdoktorinál, mint ma PhD, vagy más tudományos cím esetén.

92ben az is csoda volt, ha valaki nyugati nyelveket ismert, fel tudott dolgozni külföldi szakirodalmakat, és saját maga eredményeivel azt kiegészítette.

Tisztán látszik, hogy most politikai támadás folyik. Beindult a ballib fröcsögő kórus. Bármilyen kis féigazságra ráugranak, mint gyöngytyúk a...

Különben nem Schmittet, hanem az egyetemet támadnák.


Vendég

#109

2012-01-16 23:26

Azt gondolom, ha az Álamelnök Úr dolgozata csak véletlenül egyezik meg 80%-ban a bolgár könyvvel, úgy ezt a vizsgálatnak lesz lehetősége feltárni.
Bubó doktor

#110 Re: Re: Re: Re: #85

2012-01-16 23:35

#108: DR. Medgyessy Pityu - Re: Re: Re: #85

Nem szívesen venném el a kenyered (családot etetni kell, jönnek a számlák, itt kell verned a gépet szakmányban), de azért jó, ha tudod: egy bűn elkövetésének felelőssége alól nem ment fel senkit a "de más is így csinálta" érv. Egyrészt nem igaz, hogy 92-ben minden másképp volt, sőt. 82-ben talán, de 92-ben már rég nem.

Mondtam már, hogy én pszichológiából doktoráltam? Lefordítottam egy szakállas fazon Traumdeitung című munkáját, ráírtam a nevem, betettem a források közé a faszi abház nyelven kiadott könyvét, tettem hozzá két lábjegyzetet és szevasz, itt a kisdokesz :)


Vendég

#111

2012-01-16 23:35

Ha ennek az embernek fontos a hivatal méltósága, ha van benne tisztesség és önbecsülés,önmaga teszi meg az első lépést a gyanú tisztázása érdekében.
Nem hát!

#112 Re: #85

2012-01-16 23:35

#108: DR. Medgyessy Pityu - Re: Re: Re: #85

Érdekes. Én is a 90-es évek elején doktoráltam, és bizony nem volt elég a felhasznált műveket az irodalomjegyzékbe beleírni, hanem a szövegben folyamatosan hivatkozni kellett, hogy mit honnan szedtem. De nem csak a doktoriban! Már a szakdolgozatomat is így kellett írnom a 80-as évek végén.

Dezséri
Vendég

#113

2012-01-16 23:37

Ennek az ügynek a negatív következményei nemcsak a magyar tudomány képviselői számára fognak igen kellemetlen hatással járni, hanem az egyetemi oktatók számára is. Milyen alapon várhatja majd el ezek után bármelyik oktató azt, hogy a diákok az etikai normákat figyelembe véve készítsék el bármilyen dolgozatukat (pl.évközi kisdolgozat, diplomamunka, stb.).
Mit szólna a SOTE rektora, dékánja, vagy bármelyik tanára, ha másolt tanulmányokat adnának be nekik a diákjaik? Milyen alapon tehetnének kifogást ezek után?
Nem hiszem el, hogy a SOTE vezetőire ne nehezedne politikai nyomás annak érdekében, hogy ne csináljanak semmit. Felháborítónak tartom, hogy a politika a saját sarát a tudományos-oktatási szektorra akarja kenni. Ha a tudomány képviselői nem utasítják vissza ezt, akkor örök életre megbélyegezik a saját rétegüket! Legyen bátorsága mindenkinek a tudományos és oktatási életben ahhoz, hogy nemet mondjon! Utasítsa vissza a nyomást és közölje ezzel a politikai elittel, hogy ők intézzék el ezt a szennyt úgy, ahogy akarják!


Vendég

#114

2012-01-16 23:37

Elszomorító: keressetek rá a MNO-n a Schmitt és doktori szavakra. Mit fog kiadni? CSAK és KIZÁRÓLAG a KEH cáfolatát és az érintettek nyilatkozatát. Hiába tudható, hogy ez így működik, én mégis rosszul érzem magam.

Vendég

#115 Re:

2012-01-16 23:39

#109: -

Ha nem lenne igaz, ha a HVG vakra futott volna, tudod milyen cirkusz lenne itt? Nyilatkozna maga Vitya, Skiccpaliról nem is beszélve, arról harsogna tv-rádió-kormánysajtó, hogy alaptalanul gyalázzák a kopikirályt, a kisdoktori meg aranyba kötve figyelne a könyvesboltokban. Olyan szintű potenciál lenne egy ilyen baloldali elcsúszásban, amit hülye lenne nem kihasználni a fidesz.

De nem ez van. Zavart kuss van, és ez a csend mindennél jobban mutatja, hogy a plágium bizony tény.


Vendég

#116 Re: Re: Re: Re: #85

2012-01-16 23:42

#108: DR. Medgyessy Pityu - Re: Re: Re: #85 

1. Termeszetesen NEM igaz, hogy 1992-ben csoda lett volna, ha valaki nyugati nyelveket ismer. Csak hogy egyetlen peldat mondjak, a magyar okortudomanyban szamos nagy eredmeny szuletett 1992 elott is, pedig ahhoz aztan a latin-gorog mellett bizony angolul-nemetul-franciaul-olaszul is nagyon kellett tudni.

2. Emellett On definicio szerint semmit sem tudhat a hozzaszolok politikai iranyultsagarol.

3. Azt irja:

"A vicc az az egészben, hogy mind a bírálók, mind az egyetem azt mondja, hogy a dolgozat rendben van. Tehát fogalmilag kizárt a csalás."

Termeszetesen ez sem igaz, egyszeruen logikai oldalrol nem.  Attol, hogy az egyetem es a biralok anno nem jottek ra a csalasra (vagy legalabbis nem irtak le), ez meg nem jelenti azt, hogy a csalas nem tortent meg. Ez csak akkor lenne igaz, ha onbeteljesito szentirasnak tekintenenk az egyetem es a biralok szavait, de ebben nyilvan nem hiszunk, ugye? Akkor eppen S.P. nem bukott le vele, ezert aztan kedvezo biralatot kapott - most viszont lebukni latszik, ergo vizsgalni kell, objektiv es tavolsagtarto modon, hogy mi is tortent, mitol egyezik meg az o disszertacioja kb. 80%-ban egy ot evvel korabbi, bolgar szerzo altal irt francia szoveggel. 

4. Abbol, hogy On a "ballibek" frocsogeserol beszel, arra kovetkeztetek, hogy On inkabb a "polgari" oldal hive. Ugyhogy arra kernem, viselkedjen valodi, ontudatos polgarkent, es az egyeni tekintely helyett az altalanos polgari ertekeket, a szabalyok tiszteletet, a torvenyek mindenkire valo ervenyesseget, es a dogmakkal valo kovetkezetes szembehelyezkedest gyakorolja. Az objektiv valosagra legyen kivancsi, hm? Ez a peticio pontosan az objektiv valosag feltarasanak szuksegessegerol szol.

 


Vendég

#117

2012-01-16 23:44

Egy ideális világban a legfelsőbb vezetők az ország legjobbjai közül vállogattatnak ki. Ez vagy nem egy ideális világ, vagy nagyon gyorsan el kell húznom innen.

Elég volt a szégyenkezésből. Ez az ország egy igazi köztársasági elnököt érdemel, nem egy ostoba bábot.
Mr. Menshevik

#118 Finissage

2012-01-16 23:45

Schmitt polgártárs nemcsak a szellemi tolvajlással bizonyította tökéletes alkalmatlanságát az elnöki szerepre. Göncz - Mádl - Sólyom elnök urak után hatalmas zuhanás - még a Dobi István szintnél is alacsonyabbra. Egy igen kacskaringós és dicstelen pálya zárószakaszába érkezett a Sándor palota
jelenlegi vendége. A kft együttes dalával kellene búcsúztatni távozásakor "Bábu vagy!". A bábut
legalább díszőrség is védi - a magyar adófizetők pénzén létrehozott anakronisztikus cirkusz.

Vendég

#119 Re:

2012-01-16 23:46

#114: -  

 Ne tedd! :) Ez az egesz peticio eppen arrol szol, hogy valojaban a vilag nem igy mukodik. Az MNO egyelore meg igen, meg a KEH is, de a vilag azert ezen mar tullepett - lasd csak az alairok szamat.

Nem tart mar soka. Eros a gyanum, hogy a zavart hallgatas azert van, mert epp most keresik S.P. utodat - miutan belattak, hogy nem lehet ennyi ido alatt osszeutni (gepirassal, korabeli papirra, stb.) egy MASIK disszertaciot, rairni egy 1992-es datumot, es S.P. neve alatt nyilvanossagra hozni. :)

Bubó doktor

#120 Re: Re:

2012-01-16 23:52

#119: - Re:

...már csak azért sem lehet összehozni egy másik disszertációt, mert tuti megvan valakinek az eredeti ;)

Alternatíva

#121

2012-01-16 23:53

Egy valószínűtlen, de alternatívát nyújtó magyarázat: SP eredetileg francia nyelvből akart doktorálni, lefordította tehát a bolgár francia nyelven írt disszertációját. Ám a titkárnő véletlenül a Testnevelési Egyetemre küldte el a kiváló fordítást. Ott megörültek a hiánypótló műnek, s minősítették. Utólag pedig már senki nem akarta bolygatni a dolgot, egészen a múlt hétig.

Vendég

#122 Re:

2012-01-16 23:55

#121: Alternatíva -

SP-nek meg nem tűnt fel, hogy nem francából, hanem teljesen másból kapott kisdokeszt. Nem is olyan hihetetlen ez a magyarázat, szellemi kvalitásait ismerve :)


Vendég

#123 Re: Re: Re: Re: Re: #85

2012-01-16 23:57

#116: - Re: Re: Re: Re: #85

Honnan tudja, hogy aki "a ballibek fröcsögéséről" ír, az valójában nem egy "ballib", aki úgy tesz, mintha jobboldali fröcsögő lenne, és így járatja le a jobboldalt? Vagy egyszerűen csak egy troll. :) Ez itt az internet! :) Hagyjuk már az oldalakat, könyörgöm. 103-mas voltam, aki jobboldali, ha nagyon muszáj oldalt választani. :)


Vendég

#124

2012-01-16 23:59

Mármint 103-mas hozzászóló, nem 103-mas aláíró. :)
E.S.

#125

2012-01-17 00:01

Igaz nem magyar egyetemen tanulok, ráadásul nem is doktori képzésben, de minden egyes beadandónál - legyen az egy egyszerű kétezer szavas portfólió, vagy négyezer szavas esszé -, szigorúan veszik az esetleges plagizálást (nemcsak első diplomás képzésben, hanem egyetemi szakképzésben is). Ha egy szövegrészlet nincs lábjegyzetelve, referenciával ellátva, azonnali a plágiumgyanú és a figyelmeztetés, vizsgálat, de ha csak a tartalomjegyzék hiányos, illetve az illusztrációk nincsenek megfelelően felcímkézve, pl. nincs megjelölve a forrás (múzeumi katalógus, könyvtári dia és így tovább) akkor máris százalék-levonás jár érte.

Amennyit elolvastam S.P. doktorijából, az nem felelt volna meg az egyetemem követelményeinek, még a szakképzésben sem, nemhogy a diplomás képzésben.

Azért írom alá többek között a petíciót, mert egy ilyen botrány az egész magyar felsőoktatást is rossz fényben tünteti fel. Szeretném ha minél hamarabb kivizsgálnák!