A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása


Vendég

#101 Re: Re:

2011-12-20 14:04

#100: - Re:

Teljesen egyetértek a 100-as hozzászólóval.

A mai divatos pergetési módok óriási károkat tudnak okozni, a mérettel korlátozott, és nem korlátozott ragadozó halállományban. Miért kell felesleges módon megakasztgatni ezeket az apró élőlényeket. Mert most ebben lelik egyes nagytudású pergető barátok örömüket?

Helyette inkább válasszanak férfias horgászmódszert, és technikát, mely maradandó élményt nyújt életük végéig.

Attis

#102 Re: Re: Re:

2011-12-20 18:22

#101: - Re: Re:

Elég csak a horogszakállt lenyomni és semmivel több kárt nem okoz mint bármelyik módszer.Én inkább a mini/ 2-3cm max./wobblereket tarom veszélyesnek.De itt is ,ha levesszük a hasi horgot,hátul egy vagy kétágú,lenyomott szakállú horgot használunk ,akkor szintén nincs nagyobb rizikó.

 


Vendég

#103

2011-12-20 21:08

Kedveskéim! Ha normálisan gondolkodunk, akkor nem csak nekünk lesz jó, hanem a fiainknak és az unokáinknak is.......

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2011-12-21 07:21



Vendég

#105

2011-12-21 09:29

En is egyetértek vele.

Vendég

#106 Re: Re: Re: Re:

2011-12-21 10:54

#102: Attis - Re: Re: Re:

Egyetértek, de azért nem kéne ennyire védeni az UL mundér becsületét. Mert a lenyomott szakállú horog is átszúrja a szemgolyót. Gondolom Te sem szeretnél fél szemmel élni.  A hátsó wobbler horog, pedig torokra nyelve szintén komoly sérülést okoz.

Tény, hogy a 8-cm alatti plasztikra, jobban odavág a méret alatti hal. A nagyobbat nem tudja mélyre nyelni.

Kedves Attis !  Miért nem írtad azt, hogy igen, én is támogatom a többi faj védelmét ? Az ugyan olyan élőlény, mint a harcsa.......

Olti Miklós

#107 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-12-21 11:52

#92: Orsika - Re: Re: Re: Re:

Kedves Orsika!

Köszönö a változtatásokat! Bár a 2.-es ponban leírtak még mindig sántítanak szerintem, de ne legyünk kicsinyesek! Búcsúzóul mégegyszer szeretném kihangsúlyozni Önnek és minden látogatónak címezve, hogy nem a petíció szándékával, vagy szövegezésével van igazán bajom (és ellenérveim), hanem attól tartok, hogy ez, ilyen módon kivitelezve következményként nem a kívánt célt fogja szolgálni, hanem ellenkezőleg, éppenhogy nemkívánt hatásai lesznek!

(Igaz ugyan, hogy ez, amire én hivatkozom, a Balatonon és vízrendszerén érvényes) És valóban nagyon igazuk van azoknak a hozzászólóknak, akik felhívják a figyelmet arra, hogy a Balaton csak egy víz a sok közül! És lehetséges itt speciális szabályokat hozni, mint pl. hogy nincs pontytilalom sem!

Tisztelettel: Olti Miklós

 


Vendég

#108 Re: A demokrácia szó jelentése

2011-12-21 11:59

#104: Endre Kiskovácsi - A demokrácia szó jelentése

Ami a horgászfórumokon "folyik", az a marakodás, ember-embernek farkasa stílus, egymás megvetése, lealacsonyítása, -mert netán létezik más vélemény, mint a másiké- egyszerűen siralmas.

Igen, Tisztelt Hozzászólók, van az Önökével szemben is vélemény, ami nem jelenti azt, hogy aki Önökkel nem ért egyet, az egy piszkos rapsic..

A horgászat részemről nem az ölésről szól, így nyugodt lelkiismerettel aláírtam az újabb peticiót


Vendég

#109

2011-12-21 17:01

Eggyetértek a javaslattal továbbá sokkal súlyosabb büntetést szabatnék ki azon horgászokra akik nem tartják be a tilalmi időket valamint a méret korlátozást,és azokra is akik nem rendelkeznek érvényes állami horgászjeggyel,területi engedéllyel vagy napijeggyel sem!
Egy Balatoni harcsás

#110 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-12-21 17:09

#107: Olti Miklós - Re: Re: Re: Re: Re:

Tisztelt Olti Miklós!

Nem ismerem Önt személyesen,de irásait olvasva egy tapasztalt embernek tartom.Szerintem itt is mint sok forumon egyre többen küzdenek a hal visszaengedés ügyében,amit tiszteletben tartok,ahogy a mások véleményét is.De ilyen összetett kérdésben,mint a harcsázás szerintem sok olyan hozzászoló belekeveri a sajtóban kiemelt irreális cikkeket amiket a rapsicok elfogásáról tudósítanak.Itt a Balatonon sok olyan harcsahorgász és tapasztalt horgász van aki segítí a randőrök ellenőrök munkályát és tiszteli a vizet.Számuk egyre Nő elhiheti,mert attól hogy valaki harcsázik,még tiszteli és nem öli a vizet.Én 40 éve horgászom a Balatonon és végigjártam azokat a létrákat,mire felértem arra a szintere hogy egyátalán belekezdjek harcsázni.Irigykedve néztem az öreg horgászokat akik napmint nap fáradságot nem kímélve járták a vizet keresték a helyeket és csak akkor kerültek rivalda fénybe amikor sikerült harcsát fogni.Addíg csak egy boklászó horgásznak nézték.Fogása után kilukasztották a csónakját,lesték merre megy és másnap már 5 bottal rajta ültek az álltala megtalált tartáson és sorolhatnám még.Ezek az emberek,mivel darab harcsát sem fogtak,elkezdtek hiresztelni dolgokat,amiből már milliós fogások kerekedtek ki.Lassan itt is ez lesz kialakulóban.Nem tudok harcsát fogni megvédem a harcsákat azoktól akik fognak.És ha már fognak engedjék vissza kötelezően.Nevetséges.Ha csak annyi ídőt szánnának most télen a harcsák megismerésére amenyit itt tőltenek az oldalon,biztos vagyok benne egy méretes hariba belebotlanának. De nem,keszeghez hasonlítják a harcsa fogást.Hát vegyék már észre nekik nem fog menni soha sem,csak ha valakivel nem tudnak kimenni esetleg harcsázni és ez fáj nekik nagyon.

Maradok Tisztelettel.

Hajrá antihorgászok!!!!

Nicknév

#111

2011-12-21 17:29

Nem beszélj hülyeségeket légyszíves...gondolkozzál el mielőtt írsz.
harcsás

#112 már nem lehet harcsázni márciustól májusig!!

2011-12-21 17:59

Szerintem neked kellene visszaolvasnod,mert te nem érted és beszélsz hülyeségeket.Nézd meg az uj jogszabályt és rádöbbensz hogy nem lehet harcsázni márciustól májusig.Csak ott a zala ővcsatornánál fonyodi árok ahol eddig is fészekről horgásztak.Látszik még a térképre sem néztél rá,nem hogy a vizet ismernéd.
Nicknév

#113 Harcsás

2011-12-21 18:09

1)Lépjünk már túl a Balatonon,KÉRLEK.Amennyiben a vízkezelő nem találja helyesnek a módosítást,
fel fogja oldani azt.
2)A hozzászólásomban konkrétan ezekre a sorokra gondoltam: "Nem tudok harcsát fogni megvédem a harcsákat azoktól akik fognak.És ha már fognak engedjék vissza kötelezően.Nevetséges.Ha csak annyi ídőt szánnának most télen a harcsák megismerésére amenyit itt tőltenek az oldalon,biztos vagyok benne egy méretes hariba belebotlanának. De nem,keszeghez hasonlítják a harcsa fogást.Hát vegyék már észre nekik nem fog menni soha sem,csak ha valakivel nem tudnak kimenni esetleg harcsázni és ez fáj nekik nagyon."
Orsika

#114

2011-12-21 19:02

ez a másik petíció elég viccesre sikerült... :D

Vendég

#115 vicces

2011-12-21 20:30

szerintem meg ez lett elég vicces.Maradjatok a gépnél ott okosságokat tudtok írni,de harcsa a horgotokon ettől még nem lesz!Egy Balatoni harcsás
Nemecsek

#116 Hol tart a magyar harcsahorgászat.....

2011-12-21 22:41

http://csalibutik.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=176:harcsfogo-verseny2011-augusztus&catid=1:friss-hirek&Itemid=50

A cikk végén: "Mégpedig azt, hogy a kifogott harcsáknak le kellett vágni a bajuszát."

Balatoni harcsás

#117 nemecsek

2011-12-22 09:49

Ez egy magántó igy joga van a verseny szervezőnek ezt kérni és betartatni.De nem álltalános.Olaszba is elkellett pusztítani a harcsát amit most már eltörőltek.
Nemecsek

#118

2011-12-22 13:20

Ja,értem.Akkor ez a sztori is oké.Szerintem indítsunk egy petíciót miszerint:
-Semmilyen szabály ne védje a harcsát egész évben.
-Bármilyen módszerrel fogható legyen.
-Bármennyit és bármekkorát el lehessen vinni.

Szerintem sok aláírás gyűlne.
sporthorgász

#119 Re: nemecsek

2011-12-22 14:01

#117: Balatoni harcsás - nemecsek

Magántó vagy sem ez rá is vonatkozik:

A Büntető Törvénykönyv értelmében aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

http://ujsag.allatvilag.net/2010/05/allatkinzas-fogalma-es-az-allatvedelmi-torveny/

Attis

#120 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-12-22 17:07

#106: - Re: Re: Re: Re:

Egyetértek, de azért nem kéne ennyire védeni az UL mundér becsületét. Mert a lenyomott szakállú horog is átszúrja a szemgolyót. Gondolom Te sem szeretnél fél szemmel élni.  A hátsó wobbler horog, pedig torokra nyelve szintén komoly sérülést okoz.

Tény, hogy a 8-cm alatti plasztikra, jobban odavág a méret alatti hal. A nagyobbat nem tudja mélyre nyelni.

Kedves Attis !  Miért nem írtad azt, hogy igen, én is támogatom a többi faj védelmét ? Az ugyan olyan élőlény, mint a harcsa.......

Re:

Szeretnélek néven szólítani,de nem akarod...

Az egyeshorog csontival is átszúrja a szemgolyót.Igaz?A lenyomott kettős,vagy egyes horog könnyen ,kíméletesen szabadítható.

Azonban amíg eljut az ember idáig,addig sok hal sérül.Ezért nem szoktam UL pergetni.Pontosabban az általad említett UL-L méretű csalikkal nem szoktam pergetni.

Én támogatom a többi faj védelmét,de ez a petíció itt és most a harcsáról szól,ha jól tudom.

 

Nemecsek

#121

2011-12-22 22:38

Az ellen petíció létrehozói szorgosan törlik a számukra kedvezőtlen,nem tetsző hozzászólásokat.
Ilyet itt nem tettünk.Bárki elmondhatta a véleményét még közülük is csomóan írtak ide és mocskolódtak.Mégsem lett kitörölve semmi.Hát mit mondjak...ezzel csak magukat minősítik.
Endre

#122 Re:

2011-12-23 00:05

#121: Nemecsek -

Többet kellett volna törölni, mert az Önök "pártján" állók nem válogatnak a sértésekben. Természetesen az Ön állítása is hamis, mert az itteni #104-es hozzászólást törölte a petíciójuk létrehozója. Miért? A címe az volt: a demokrácia szó jelentése. Semmit nem tartalmazott a Mi kérelmünkre mutató linken kívül. Hogy Önök szerint mi minősít minket, azt tisztelettel figyelmen kívül hagyjuk az Önök erőszakos viselkedése és sértései miatt.

Újfent törölhetik a hozzászólásom.


Vendég

#123 Re:

2011-12-23 10:45

#121: Nemecsek -

Kedves Nemecsek !

Az internetes fórumokon sajnos elharapódzott a gátlástalan, másokat sértő kifejezések használata.

Tudomásul kéne venni mindenkinek, hogy létezhet más vélemény is, mint ahogy az egyik férfinek a fekete nő tetszik, a másiknak a szőke.  De ez nem jelenti azt, hogy a másik, ilyen-meg olyan ember.

Én magam is több esetben hozzászóltam ezen a fórumon, de soha, egyetlen egy szóval sem mocskolódva. Már csak azért sem, mert nem ílyen a stílusom, és korom alapján, már kinőttem a fiatalos virtusból.

Többre vezet a kulturált vita, és úgy gondolom, hogy differenciálni kéne a hozzászólások tartalmát.

Mint írtam, részemről a horgászat nem az ölésről szól, életem folyamán nagyon sok halnak adtam "kegyelmet", és ez már akkor is működött, mikor még szó sem volt C&R eszmékről, és valószínüleg, a hozzászólók nagy többsége még nem is élt.

Hivatásos halőrként kemény éveket húztam le a Balatonon, (míg egészségi állapotom meg nem romlott)  ahol abban az időben símán késelték a halőrt, rálőttek, lánccal támadták, az autókon a gumikat kiszúrták, (természetesen saját autó) és mindezt elképzelhetetlenül kevés fizetésért csináltuk.  Nem a kényszer vitt rá, hanem tenni akartam a vízért.  Két évtized alatt, elég sok ismeretre tettem szert, így tehát úgy gondolom , hogy saját hozzászólásaim megalapozottak. Természetesen elfogadom mások nézeteit is, de soha nem köpdösnék utánuk.

Úgy gondolom , itt is -ott is lehetnek durvaságok, de hogy csak az ellenfórumon lennének, azt kétlem.

Üdvözlettel : Borbáth Balázs


Vendég

#124 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-12-23 10:51

#120: Attis - Re: Re: Re: Re: Re:

Kedves Attis !

Tessék, nyíltan vállalom nevemet, olvasd a 123-as bejegyzést.

Üdvözlettel !


Vendég

#125

2011-12-23 13:11

Endre és Barátai és A petíció írója!

Az én hozzászólásaimat töröltétek a fórumotokon egymás után 4 alkalommal.
Itt is felhívom a figyelmeteket hogy nagyon GYÁVA húzásnak tartom. Ha valóban olyan
butaságokat írtam és semmi igazságtartalma nem volt, akkor kár volt kitörölni. A hozzászólás engem minősít engem ítéltek volna meg miatta. Szerintem meg arról volt szó hogy éreztétek az igazságtartalmát és az fájt nektek is.
Most szeretném akkor az itteniekkel megosztani ezeket a gondolatokat:
Szerintem a vita mindkét petícióban sok fölösleges kitérőt tett és vakvágányokba ütközött.
A lényeg sok helyütt nem került felszínre ehelyett a demokráciákról szólt a diskurzus.

A LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGET ÍGY LÁTOM A KÉT PETÍCIÓ TÁMOGATÓI KÖZÖTT.
Ezen petíció támogatói látják, tapasztalják azt a tendenciát hogy az egész országban mindenhol
rohamosan csökken a halfauna. Csökkennek a (horgász!) fogások is. Azt gondolják még akkor kell megmenteni a halakat amikor van mit. NEM JÓ MAGYAR SZOKÁSKÉNT AKKOR AMIKOR MÁR TÚL KÉSŐ ÉS NINCS SEMMI!!!! aztán jó magyar szokásként siránkozni miatta. Tisztában vannak vele hogy a kapitális halak a nemzeti kincs részét képzik. (Spanyolország nem véletlen lett efféle nemzeti kincs révén világhírű és irigyelt ország.) Egyszerűen fel kellene fogni azt ha egy kapitális halat kivesznek a vízből akkor azzal az EGGYEL véglegesen kevesebb lesz. És képes véglegesen elfogyni. Ilyen mentalitás mellett már hal Magyarországon nem éri el a matuzsálemi kort. Az már csak a hab a tortán hogy mindezt egy elég kritikus időszakban teszik, ami JOGGAL VET FEL ETIKAI KÉRDÉSEKET!

A másik petíció támogatóiról néhány észrevétel:
Bőszen hangoztatják hogy van még itt hal, semmit se kell félteni, nem fog ez soha elfogyni,
nagyon jól szaporodik, van bőven ivadék . Ha az utódnemzésben a SOKASODÁSBAN GÁTOLJÁK!!! a halakat akkor azzal semmi rosszat nem tesznek és semmilyen hatással nem lessz a jövőre nézve.
Kérdezem én EZEK NORMÁLIS ÉPESZŰ EMBEREK VAGY ELVÉTVE GONDOLKODNAK IS??? Ezek tényleg ebben az országban élnek? Komolyan kérdem ezek gondolkodnak is??? MOST MEGKÉREM AZ ELLENTÁBOR BÁRMELYIK TAGJÁT!:Álljon ide és mondja hogy napjainkban több a hal és több a kapitális harcsa. Az állomány eggyáltalán nem csökken nem kevesebb mint évekkel ezelőtt. Sőt inkább növekszik ami az egyetlen érv volna mellettük. (a helyet is kérem megjelölni szívesen meglátogatnám C&R-es barátaimmal) Ha pedig mégis csökken akkor nem volna időszerű mégiscsak meggátolni azt?

AZ EGGYIK LEGBORZASZTÓBB TÉNY HOGY AZ ELLENTÁBOR LEGTÖBB TÁMOGATÓJA BALATONI HARCSÁS.
Ebbe elképesztő belegondolni is. Pont ők akik az idei évben ekkora KATASZTRÓFÁT szenvedtek el.

Aki esetleg nem hallot volna róla az állomány egy jelentős része hullott el, köztük számolatlan sok kapitális harcsával!!!

Ilyen az ő összefogásuk amikor egy ekkora kataszrófa után a populációnak levegővételre volna szüksége pont akkor... PONT AKKOR FOGTOK ÖSSZE A HARCSÁK ELLEN??? Normálisak vagytok??????
MÉG A LEGEGGYÜGYŰBB PARASZT IS BÉKÉNHAGYJA ILYENKOR A JÓSZÁGÁT!
Gondolkozzatok már el idén jócskán meghiusúlt az ívás jövőre is gondoskodtok a meggyengítéséről.
ÉS EZEKUTÁN TI MONDJÁTOK HOGY NEM FOGY A HARCSAÁLLOMÁNY. Megint megkérdem ti gondolkodtok is néha?! Még egy gondolat a kapitális harcsákról meg a fészkezésrő: milliószor olvastam a hozzászólásaitokban hogy mennyire profik vagytok meg mennyire kitartóak meg blablabla...
De egyetlen egyszer sem hogy kapitális halat visszaengedtetek. Meg erre bátarítottatok volna valakit. Ha egy 70+ harcsát kivesztek akkor azok állomány tényleg nem csökkne???? Ilyen tényleg lehetséges?

VAN MÉG EGY ÉRDEKES GONDOLAT A FÉSZEKHORGÁSZOKRÓL!
Miért nem elégednek meg azzal ha kapitális halakat foghatnak. Ez egyértelműen kevés nekik. Megölik őket. Miért nem elég ha megfogja majd visszaengedi majd megint megfogja jövőre majd megint visszaengedi majd megint... Kérdezem én ez miért nem jó nektek így. HA TI VALÓBAN A SPORTÉRT MENTEK A TERMÉSZETBE EZ BŐVEN ELÉG LENNE!!!! De itt másról van szó! SAJNOS! Ez így nem sport. Ha itt nem a pénzkeresésről és a mészárlásról lenne szó bőven megelégednétek azzal a halmennyiséggel amit a fészken kívűl fogtok. TÖBBET ÚGYSE TUDTOK MEGENNI!!!! Vagy csak osztogatjátok a rokonoknak? Annak van értelme? Úgy nem fog elfogyni a hal soha?

A petíció irójáról is egy gondolat:
Gondolkodásának komolyságát jellemzi amikor azzal érvel hogy a HALÁSZFELÜGYELŐ és valamiféle SZAKÉRTŐK mögöttük állnak. És Ő erre milyen büszke! Kérdezem én normális ez az ember, hát ki mögött állnának? Majd a halászok a saját korlátozásukra hoznak szabályt (mert ugye azok rájuk is vonatkoznak). A halászat meg az ő szakértőikkel bástyázza körűl magát. ELKÉPESZTŐ!!! Azokkal akikről mindenki tudja hogy tucatnyi felelőtlen döntést hoztak és elképesztő MOHÓ, KAPZSI EMBEREK... Számtalan elképzelés és indítvány van ország szerte, hogy ezeket a szervezeteket kitakarítsák az ország összes természetes vizéről. Ezek az Ő bástyái. Lehet ez a petíció írója KOMOLY EMBER?

Tisztelettel: Tapasztalt balatoni harcsás

folyt köv: