Nyílt levél a döntéshozókhoz! - Köszönöm a Probstner János
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Köszönettel eddegi segítségükért.Reménykedem abban hogy a józan ész megvédi ezt egyedüláló kincset.
Kutak Adrienn
Tisztelt donteshozok
Torokorszagban elo torok-magyar tolmacs vagyok. Egy torok keramikus baratnom hivta fel a figyelmemet a Kecskemeti Keramia Studio helyzetere. O meselte el nekem, hogy mennyire aggodik a studio sorsaert, es hogy milyen fantasztikus alkotasok kerultek ki az ott alkoto muveszek kezei alol.
Kettonk neveben szeretnem az ugyben kompetens szemelyeket arra kerni, hogy ne vegyek el a lehetosegeket a magyar keramia fejlodese elol, hiszen kulfoldon is becsulik, tisztelik a magyar keramikusmuveszet alkotasait.
Remelem ennek a peticonak koszonhetoen mindenki belatja majd, hogy az egesz orszag erdeke a magyar muveszet minden formaban torteno tamogatasa.
Koszonettel:
K. Zs.
Re:
#5: - Tökéletesen egyetértek az előttem szólóval. Nem csak a magyar művészek munkáiról van szó, a világ minden tájáról érkezett nemzetközi hirű művészek munkáiról is. A gyüjtemény esetleges elidegenitése nem lenne más mint tolvajlás ! Nemzetközileg jegyzett kerámia studio a világon nem sok van, Európában talán hármat lehet emliteni,ezek között az ICSHU , a Kecskeméti Kerámia Studio az egyik! Nem csak a magyar iparművészet büszkesége, Magyarország büszkesége. Sőt mindazon külföldi művészek büszkesége,akik ott dolgoztak és munkáikat a gyüjteményébe adták. Remélem nem kell majd multidőben emlegetnünk e műhelyt az alkotói önéletrajzunkban! Husz Ágnes
Olyan intézmények működése kerül így veszélybe, amelyek hosszú évtizedeken át építették fel infrastruktúrájukat, nemzetközileg is jelentős gyűjteményüket. Olyan intézmények, amelyek léte Nemzeti Vagyont jelent. Messze nagyobb jelentőséggel, semhogy az alapító provincia gazdasági ellehetetlenülésének rendeltessenek alá.
Amellett, hogy az alapító Önkormányzatoknak fel kell ismernie, hogy édes gyermekeik léte mindenek felett immár kötelezi őket, a petíció egyik legfontosabb eredményeként értékelnénk, ha az egyébként szűkülő pályázati lehetőségeken és saját bevételeiken túl újabb, biztosabb forrásokhoz juthatnának. Megőrizve nevezett kulturális intézményeink kivívott szakmai szuverenitását.
ifj Koffán Károly
Elnök
Képzőművészek, Iparművészek
és Művészeti Dolgozók Szakszervezete
Nem engedhetjük, hogy ez a remek hely bezárjon, mi lesz így a művészeinkkel, és mi marad a jövőnek?
Sajàt élményem ; hogy a Vallauris-i Vàrosi Keràmia Iskolàban ahol professszionàlis képzés folyik; 1998-ban egy magyar keràmikus vàzàjànak a lemàsolàsa volt a vizsgàn a feladat.
Igaz hogy elfogult vagyok mert Kecskeméten dolgoztam;és igy végignéztem a Studio felépitését; és megszûletését.
De ez az ôsszvonàs nagyon ijesztô; ti; màs "ôsszevonàsok " is tôrténnek pl a Szépmûvészeti M. és a Nemzeti Galériàjé;amin érdemes elgondolkozni, hogy milyen mozgatok rejlenek môgôtte.
Ami az alkotàsok értekesitésének az ôtletét illeti,sajnos làtszik hogy akik ezt kitalàltàk a magyar piacot nem ismerik, vagy leértékelnének, vagy egy kinai vagy orosz gyûjtôre ,gjûjtôkre szàmitanak.
elnézést az ékezethibàkért;
Hôfle Valéria
tolmàcs, muzeumi tàrlatvezetô, mûvészékszer alkoto
Vezetői és alkotói több évtizedes, kitartó munkával hozták létre.
Én fontosnak tartom azoknak az embereknek az akaratát, akik letettek Valamit a Közösség asztalára, ezért írtam alá a petíciót.
A gyűjtemény bemutatásának támogatására, az ott alkotó művészek és munkáik megismerésére hívnám fel mindenki figyelmét.
Az a szellemiség több együttérzést érdemel.
Kecskéd,2011.11.19.
Kostyál László kertészmérnök
Ritz Katalin
Re:
Nem volt semmi megfelelés kényszer a döntésnél a Kormányhivatal felé, hisz ők jelezték, hogy őket nem érdekli a kultúrális műhelyek jövője.Megjegyzem, sajnos.
Idézet Kerényi J.:
Be kell végre látni, hogy mondjuk egy zománcműhelynek éppúgy meg kell tudni élni a piacon, mint bármilyen más művészeti, vagy képzőművészeti ágnak. Különösen mivel az államnak jelen körülmények között nem kötelező feladatok támogatására nincs pénze.
Döntéskényszer az viszont volt a fenntartó megyénél az idézet is ezt támasztja alá. Így világos volt, hogy nem lehet másképp megmenteni egyik kecskeméti székhelyű művészeti műhelyét sem. Mert három is van, három a maga területén jelentősnek tartott intézménye: Nemzetközi Kerámiastúdió, Zománc alkotómúhely és a Forrás Kiadó. Mindháromról gondoskodnia kellett. A legjobb és leghasznosabb megoldás az egyenkénti önállóság megőrzése melletti szervezeti integrációban látták. Nem beszélve arról, hogy a megyi jogú város is így tudná legkönnyebben átvenni mindhármat.
Harcolni azért kell a Jánosnak is, amiért a megye is most küzd, hogy Kecskemét megkaphassa mindhármukat. Nem a megyei önkormányzat ellen kell harcolnia, hisz ott nem bántották és nem is akarták volna. Mindig támogatták őket. Én így láttam.
Felháborítónak tartom és beteges gondolatnak a gyűjtemény értékesítését ( és mi lesz holnap ?)
[email protected]
Kérem a 17-es vendég sorszáma mellett beírt 3 soromat kitörölni. VISSZAVONOM ezen az oldalon.
Belga
| This discussion has been closed. |
A javaslattevők rövidlátását, perspektíva nélküliségét mutatja az, miképp viszonyulnak a Stúdió közvetítésével megteremtett rendkívüli kerámia gyűjteményhez. Árunak és nem megőrzendő, jövőt teremtő, azt megalapozó értéket látnak benne. Remélem, a múzeumi gyűjtemény védettségét a miniszter nem szünteti meg, s így nem lehet a műveket áruba bocsátani. János! Sok sikert a küzdéshez!