Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében.

Filmkocka

#1 Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében.

2015-01-07 10:56

A kiadási jogok lényegesen olcsóbbak, mint egy kortárs kommerszfilm esetében. A költségekbe tartozik még a DVD-authoring, valamint a grafikai feladatok (DVD-borító) elkészítése, plusz persze a sokszorosítás, nyomda, esetleg a marketing (bannerek, poszterek stb.), szállítás, egyebek.
Egy DVD-kiadásnak tehát van egy minimális, megkerülhetetlen költsége.

A probléma ott van, hogy egyrészt alapból is nagyon alacsony a hazai fizetőképes kereslet, mivel a magyarok eléggé árérzékenyek. A mainstream filmekből is meglehetősen kevés fogy (pár ezer példány országosan - ráadásul a DVD-vásárlás is visszaszorulóban van a Blu-ray és a letöltések miatt), a művészfilmek (értsd: nem kommersz alkotások) pedig még ennél is alacsonyabb példányszámmal tudnak csak menni egyszerűen azért, mert ezekre kisebb az igény, olyan mennyiségben legalábbis biztosan nem veszik őket, hogy egy ilyen vállakozás profitáblilis legyen.

Hozzáteszem: a kiadók-forgalmazók is igyekeznek lenyomni és alacsonyan tartani az árakat, mert így éri meg nekik a dolog, ill. megszokták, hogy olcsón, sokszor mélyen az átlagos piaci árak alatt dolgoztassanak - és mindig van olyan grafikus, DVD-author stb., aki hajlandó alacsonyabb árért is dolgozni - esetenként a minőség rovására is.

A kezdeményezés támogatandó, csak hiányzik hozzá a fizetőképes és az ilyen filmekre vevő piac; jelen formában csakis rétegvásárlóként lehet tekinteni a művészfilmeket vevőkre, az ő számuk viszont annyira csekély, hogy maximum csak néhány szereplős gyártói oldalt tudnak eltartani - ez azonban már létezik, lásd a petíció kiíróit.

belfort

#2 Re: Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében.

2015-01-07 13:08

margyongy

#3 És még kimaradt költségek

2015-01-09 08:38

És nem írtad bele a gyártási költségek mellé a mindenkit érintő adótartalmat, a korosztály besorolási kötelezettséget - címenként huszonezerért...