Tiltakozás a pécsi Weöres Sándor szobor ellen

:)

#26 Re:

2014-11-16 18:20

#25: József -  

 Hogy Maga milyen kis vicces! :D


Vendég

#27 Re: Re:

2014-11-16 22:49

#23: vadegér - Re:  

 Semmiféle erőszakot nem szeretek, a rongálást sem. De a liszttel való leszórás nem erőszak és nem is rongálás szerintem. Figyelemfelkeltés, ami valószínűleg jót tett az ügynek, mert mindenki odafigyelt rá.

Heindl Péter

#28 Re: Re: Re:

2014-11-16 22:51

#27: - Re: Re:  

 Ja, az előbbi bejegyzést elfelejtettem aláírni: Heindl Péter


Vendég

#29

2014-11-17 07:48

Ez egy nagyra pumpált porcelánszerű nipp bronzba öntve, valamelyik falusi vásárból, az ál-empire rézkilincsek, újraöntött szekrénydíszek közül kiemelve...A kispolgári nagyságra (!) áhítozó művezető-, és szocialista kishivatalnok-feleségek gyűjtögettek ilyen szuveníreket...
Csak azt nem látom, HOL A HORGOLT TERÍTŐCSKE ?? Hiába, anélkül nem az igazi!
vadegér

#30 Re: Re: Re: Re:

2014-11-17 07:55

#28: Heindl Péter - Re: Re: Re:  

elég occó módja ez a figyelemfelkeltésnek, s egy gyerekcsapat előtt üvöltözni különösen üdvös nemdebár.....végül is a Pussy Riot egyik tagja is figyelemfelkeltésre használta, hogy a vaginájába tolta a mirelitcsirkét a boltban, meg vernyákolt templomban...szal mindegy had szóljon....nem tudom támogatni... :) B.


Vendég

#31

2014-11-17 08:31

Pécs szellemi-művészeti műhelyei, múzeumai, a Múzeumok Utcája, a Pécsi Galéria több évtizedes működése, a művészeti gimnázium/szakközépiskola magas színvonalú művészeti tevékenysége eredményeként ezt a szobrot nem lett volna szabad felállítani. Rossz a művészeti tanácsadója, Polgármester Úr! Annyi jó művész között akik ott élnek elég nehéz lehetett olyat találni, aki erre alkalmatlan.
mindenmindegy jakab

#32 Re:

2014-11-17 09:24

#7: mici -  

 Nem vagyok művészettörténész, csak irodalomtörténész-növendék-féle... De ha Ön azt állítja, van művészi érzéke, akkor maga is meg tudja állapítani, miért rossz ez a szobor. 
Nem tudok technikai szempontból véleményt alkotni, de azt meg tudom Önnek írni, mitől fogott el a rosszullét meglátván a szobrot: ebben semmi művészet. Mitől művészet a művészet? Attól, hogy az ember nem csak fogja és szolgaian lemásolja a valóságot, hanem egy kicsit megerőlteti az agyát és továbbmegy valamerre. Ha tud, beletesz egy kis önreflexív dimenziót, mert az ugyebár már ötszáz éve hagyomány... Szobrászatban persze mindez más, mint zenében, de nem lehetetlen.
Ha művészetet akar valaki csinálni egy író szobrához, hihetetlen könnyű dolga van. Elég, ha elolvassa a műveit és azon gondolkozik, hogy lehetne annak a hangulatát vagy szreplőit vagy bármilyen aspektusát a szobron érzékeletni. Ennyire nem kell magát megerőltetnie annak, aki művészetet akar csinálni. Ön lát bármilyen fantáziát egy ilyen szoborban? Ami ráadásul ronnnnda is, a színe borzasztó rossz választás!!! 

Weöres Sándorra senki nem úgy gondol, mint egy kávéházban ülő, cigarettázó művészre. Nem ismerem az életrrajzát jól, de kétlem, hogy erről lenne híres. Weöres Sándor azért nagy művész, mert az emberi lélek legszégyenletteb, legrejtettebb és legsötéteb aspektusait tárta fel egy gyönyörűszép lírában. Olyan dolgokat mond ki, amiket még önmaga előtt is szégyell az ember. Amikért még a szürrealisták sem tűrték volna meg maguk között. Egy ekkora művésznek ilyen silány szobrot állítani bűn.


Vendég

#33 Re:

2014-11-17 09:32

#17: -  

|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.


Vendég

#34 Péter

2014-11-17 14:12

Azt a boldog időt várom, amikor nem lesznek nem látható aláírók.

Demokratának lenni annyi, mint nem félni, mondta Bíbó. Remélem a kollégisták emlékeznek.


Vendég

#35 A vers

2014-11-17 14:36

#14: sánd bronzon - Weöres McSándor menü 

 

Tíz lépcső

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erő legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid - a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.


Vendég

#36 Re: Re: Re: miért nem írom alá.....

2014-11-17 15:53

#22: Vadegércsakazértis - Re: Re: miért nem írom alá..... 

 Jó, megértette mindenki, hogy nem tetszett a liszt. Akkor nem kell aláírni. De ez a petíció nem arról szól, hogy aláírást gyűjtünk, szüntessék meg az eljárást Böszörményi István ellen. Itt van és kész. Van miértje? Van. Kötelező aláírni? Nem. Le kell írni sokadjára is, hogy nem tetszett a lisztezés? Nem.


Vendég

#37 Re:

2014-11-17 15:55

#25: József -  

 József, Maga engem most mélyen megbántott, azonnal kérjen elnézést!!!

Ja nem, pont nem érdekel a véleménye!

vadegér

#38 Re: Re: Re: Re: miért nem írom alá.....

2014-11-17 20:36

#36: - Re: Re: Re: miért nem írom alá..... 

 nyugi....:)))  és az az igazság nem én szólítottam meg Önt, kedves "Vendég", csak válaszoltam...mivel Ön tett megjegyzést az én mondandómhoz, s az sem volt kötelező..... :)))


Vendég

#39

2014-11-18 10:45

A legnagyobb szégyen, mikor egy magát művésznek tartó kritizálja más művész alkotását. Sőt, egy magát művésznek tartó embertől a legnagyobb alpáriság azt követelni, hogy semmisítség meg más művész alkotását! A petíció készítője mélységesen szégyellheti a pofáját! Az igazi művészben van alázat és tisztelet más munkája után, mint látjuk ebben az úrban nincs.


Vendég

#40

2014-11-18 11:14

A szobor alkotáshoz nem értek. A mutyi, a korrupció, az (nem)elit mérhetetlen, gátlástalan, mindenen és mindenkin átgázoló pénzéhsége az, ami mélységesen felháborít
Aki szerint a kortárs szó arra való, hogy leplezze a tehetségtelenséget

#41 Re:

2014-11-18 11:45

#29: -  

 Már bocsi, de rákerestem a petíció szerzőjének a munkáira, hát... szerintem itt inkább irigységről van szó.

Az egyik szobra pont úgy néz ki, mint amikor a hungarocell keltetőn rajta felejtek valamit, a színe is olyan... De a többi is semmit mondó izé, gondolom a "művész úr" a jelenlegi pozícióját inkább a párt hovatartozás alapján kaphatta, nem pedig az általa létrehozott értékek alapján.

A galáriájában szereplő "szobrok" inkább a "kár volt az anyagért" kategóriába tartoznak.

Az ilyne nonfiguratív művek alkotói általában azért csinálják ezeket, mert a kritizált szoborhoz hasonló nem menne nekik. Egy kőtömbnek lábakat faragni nem nagy kunszt, egy sírköves valószínűleg jobbat csinál, mégsem titulálja magát művésznek és nem vetemedik arra, hogy leszólja más alkotását, vagy rongálja azt.

Ez a liszttel leöntés a cikkben látható, ápolatlan külsejű, lelki értékeket nélkülöző bagázst minősíti.

Szerintem az embereket kéne megkérdezni róla, melyik tetszik nekik jobban és melyiket nézegetik szívesebben, ne már egy maroknyi elvont hobo akarja meghatározni, hogy az átalag embernek mi tetszen.

Az az érzésem, ha a petíció szerzőjének valamelyik "mit is ábrázol és honnan is kell nézni?" micsodáját kitennék a kritizált alkotás mellé és az arra járók dönthetnének közöttük, simán alul maradna és ezért is folyamodik liszttel leöntős aljas módszerekhez.

Szánalmas!


Vendég

#42 Jelzés

2014-11-18 12:30

Ugye a kultúra fővárosában vagyunk?

 

Mindezt a beírások olvastán kérdezem


Vendég

#43

2014-11-18 14:23

Vegyék már tudomásul a hirközlők hogy NEM TÖRTÉNT SZOBOR-RONGÁLÁS,tudatosan a müvész munkáját megkimélve történt a figyelem-felhivás hogy Pécs nem kéri ezt a szobrot.Az érveket a pélgármesternek cimzett levél részletezi!

Vendég

#44 Re:

2014-11-18 14:37

#39: -  

 "A legnagyobb szégyen, mikor egy magát művésznek tartó kritizálja más művész alkotását."

Kritikát megfogalmazni nem szégyen. Ilyen alapon az egész világ a száját befogva csücsülhetne otthon.

"...a legnagyobb alpáriság azt követelni, hogy semmisítség meg más művész alkotását!"

Lehet, hogy én nem figyeltem oda, mikor szövegértési feladatok voltak az iskolában, de én a petíció szövegében egyetlen helyen sem olvastam megsemmisítésről. Az elbontás nem egyenlő a megsemmisítéssel.

Tisztelni csak az lehet és kell, ami arra méltó.


Vendég

#45 Re: Re:

2014-11-18 15:00

#41: Aki szerint a kortárs szó arra való, hogy leplezze a tehetségtelenséget - Re:  

 Az érdekelne, hogy ha maga ilyen bátran kritizálja a petíció írójának, illetve a tiltakozó munkásságát, akkor ők miért nem tehetik meg ugyanezt Kligl szobrával szemben?

Igen nagy különbség van ám megrendelésre készült szobor és saját indíttatásból, kutatásból készült szobor között. Lengyel Péter és Kligl Sándor munkáinak összehasonlítására csak akkor volna lehetőség, ha Lengyel Péter is ilyen zsánerszobrokat készítene. Addig teljesen fölösleges ilyen "egy sírköves valószínűleg jobbat csinál" szintű kijelentéseket tenni. 

És elárulok mégvalamit. A művészeti oktatás alapja az anatómiai rajzok, a tanulmányrajzok készítése, tanulmány aktok, portrék mintázása. Arra, amit  Kligl készített, egy harmadéves szobrászhallgató is képes. Csak van aki ezzel nem elégszik meg, keresi a saját hangját. Na ebből lesznek az Ön által "nonfiguratív"-nak titulált, de legalább egyedi hangvételű és nem tucatszobrok. Persze ha valakinek ez bejön, csinálja. De ahogy elnézem nem túl jártas az ilyesfajta dolgokban, teljsesn fölösleges is vitába keverednem. Szakmai szempontból az ön hozzászólása irreleváns.

Az utolsó bekezdéshez meg csak annyit, hogy a petíció írója nem ugyanaz a személy, aki az avatáson lisztezett.

Szánalmas!


Vendég

#46 nem muszáj itt lenni!

2014-11-18 15:31

Néhány hozzászólás elolvasása után megfogalmazódott bennem valami. Ezt itt egy petíció valami ellen. Sokan ezzel nem értenek egyet és ide jönnek ujjal mutogatni a másikra. Ezt Önöknek címezném: a petíció aláíróit nem fogják meggyőzni gyermeteg érveikkel, hogy maguk jobban tudják. Erre keressenek másik fórumot, mert ez itt nem maguknak jött létre!

Áldás reá a jutalom

#47 Re:

2014-11-18 18:28

#25: József -  

 Nehéz ügy - szivem. Az igazit, a nagyot, a Sforzát,  elvitték Leonardóval

Weöres Sándor

#48 Re: Ez a szobor egyszerűen nem méltó Weöreshez, a pécsiekhez.

2014-11-18 19:08

#24: Károly - Ez a szobor egyszerűen nem méltó Weöreshez, a pécsiekhez. 

 A mi Csontvárynk strófájára: Aki iskolába járt, aki olvasni tud, aki gondolkodik, aki tudja az egyszeregyet, akit  megörvendeztet a szaglás, hallás, tapintás, lárás, ízlelés öröme, aki szeretett és akit gyűlöltek, aki bukott és aki nyert, aki törekszik és aki csak úgy el tudja röhögni magát a baromságokon, az egy szempillantás alatt képes eldönteni, hogy ez a Király utcai bigyó nem hatalomreprezentáció, nem kultúrapártolás, nem anyagi érték és nem szellemi újjáteremtés, nem beteges és nem dekadens, nem forradalmi és nem misztikus, nem míves és nem szimbolikus, nem rímes és nem szabadon formált, nem elvont és nem anyagszerű, nem kályhaarany és nem reves oxiddá érett bronz, nem pionír és nem bérelszámoló, nem költő, az biztos, és nem könyvtáros, az biztos, és nem állat és nem ember, ez majdnem biztos, nem álarc és nem álca, semmiképpen nem az, ami, nem WS, nem az, nem az ideje, nem az a tere, nem a kávéja, nem a cigarettája, nem a szemöldöke, nem a nyakkendője, inggallérja, zakójának revere-je, kicsit meztelen csiga, kicsit pacsuli illat, kicsit gyúrmatúró, mézgacseppek őszi barackfatörzseken, málnaízű szörp a joghurtospohárban, képlékenység, anatómiaközeli szimulációs experiment, kelmegyűrészeti kellemkaparás, nyákban oldott újjpercek, taktilis/debilis foglalkoztató gyengénlátóknak, útakadály biciklisnek, ellensúly a szobrászati konvencióknak, éjszakai fémgyűjtők vágyának titokmentes tárgya, közepes logisztikával három mázsa nyereség, ón és sárgaréz elegy, mint egy lefolyórács, de útban van, útban van, a költő útban van, ezért nem költő, mert a költő egyébként ritkán van útban, mint az sem, aki másképen igazít el, bakter, portás, őrző-védő, ők nincsenek útban, de ez a bigyó nem költő, öneki nincsenek szavai, látja a megfagyott kávét, mereng a kozmikus viszonyokon, csodálja a teremtést, amely megadta, hogy ő még nem fagyjon meg, mutasson okos buklsijára, jelezvén: mily' kár volna is, ha ez a kobak most megdermedne, de míly' idők, a buci buksi megtámasztva, sliccre irányított tekintet, támaszték a mutatóujj, figyu, szitakötőfarokká visszafejlődött mutatóujja van, ellenevolúció, nyekk, na ennek ennyi- jelenti a mozdulat, stukival szokták... Na csá, megyek Zomborba, ott három ilyen van egymás mellett a vojvodinai olvasóegylet előtt.

deepblueready

#49 Weöres Sándor már rég megírta véleményét a pécsi városvezetés eljárásáról:

2014-11-18 20:30

|KARESZ HÜJE| 

|GYÖNGYI HÜJE| 

csak én vagyok okos 

énnekem a segembe is felyem van. 

vadegér

#50 Re: nem muszáj itt lenni!

2014-11-19 00:50

#46: - nem muszáj itt lenni! 

 Tisztelt "Vendég",

én sem írtam alá és leírtam miért...

-előzmény: érdekelt a link, gondoltam megnézem és megfordult erőteljesen bennem, hogy aláírom NÉVVEL, de munkált az is bennem, hogy viszolygok a módjától, ahogy Böszörményi tiltatkozott...aztán elolvastam a petició szövegét, aminek nem kevés része irritált és mégsem írtam alá, de kedvem volt leiírni, hogy miért...most komolyan ez olyan nagy bűn???? vagy tilos??? miért kellene meggyőzni bárkit is????

de amúgy nem gyermeteg "utasítgatni" ???  ha nem érdekli, miért foglalkozik ezzel??