Az Uber közösségi közlekedési szolgáltatás szabályozása

Telegdy

#1 Megjegyzések

2014-11-22 13:24

Teljes mellszélességgel ellene vagyok az Ubernek, legalábbis ebben a formájában. Van azonban néhány dolog, ami a Fővárost nem igazán teszi alkalmassá ennek a problémának a megoldására.

 

Petíció 1-es pontjához. A vonatkozó jogszabályok kimondják, hogy díj ellenében személygépkocsival személyt szállítani milyen feltételek mellett szabad. Akik ezen feltételeknek nem felelnek meg, azok természetszerűen nem végezhetik ezt a tevékenységet. Ezt külön nem kell megtiltani, hanem ellenőrizni, és a renitenseket szankcionálni kell. A BKK hivatott a Főváros keretein belül a taxisok ellenőrzésére. Viszont a BKK nem ellenőrizheti az engedéllyel nem rendelkezőket. Ezeket egyéb szervezetek, mint például NAV, Közterületesek, Fogyasztóvédelem, Rendőrség, stb ellenőrizhetik, és egyéb, a Főváros taxirendeletén kívüli jogszabályok alapján büntethetik. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy pillanatnyilag a Fővárosnak nem sok köze van a dologhoz. Ehhez a részéhez legalábbis.

 

2-es ponthoz. Bármilyen furcsa is, de a fuvarközvetítők tevékenysége nem engedélyköteles. Bárki végezhet ilyen tevékenységet. Így az Uber is. Még csak minimális feltételeknek sem kell megfelelniük. Az engedélykötelezettség előírása viszont nem a Főváros kompetenciája. A készülő kormányrendelet előző változataiban még szó volt arról, hogy engedélyhez kötik, a legutóbbi változatban már csak bejelentési kötelezettsége van. Ezért aztán nem is lehet betiltani. Nem tudom, hogy szándékos volt-e ez a változtatás, de tény, hogy megtörtént. Ma, Magyarországon mindent el tudok képzelni. Sajnos. Csak pénz kell hozzá, és az Ubernek van pénze.

 

3-as ponthoz. A személytaxi szolgáltatás feltételei jelenleg is szabályozottak a Fővárosban.

 

Összegzés. Aláírtam ugyan a petíciót, de ez ezzel a tartalommal célt fog téveszteni, és a Főváros le fogja rázni magáról. Ha akarja. Szerintem nem a Fővárosnak, hanem az NFM-nek kellene címezni, és a ténylegesen szabályozandó pontokat kellene felsorolni abban.

 

 

 

Putz György
A petíció szerzője

#2

2014-11-22 15:35

Kérem nézzen utána a hatályos jogszabályi háttérnek, több ponton is olyat állít, ami ellentétes a jelenleg hatályos jogszabályokkal.

A 3. pontot - szerintem - nem megfelelően értelmezte.

Köszönöm, hogy megosztotta álláspontját.

https://www.facebook.com/uberkonyveles?fref=ts