Főnix manőver! Az utazási szektor támogatása

Soha nem látott diszkriminációval sújtja Magyarország Kormánya a szakmánkat!

Több ezer regisztrált utazási iroda, autóbuszos vállalkozás és idegenvezető, valamint szállodaiparban, szálláskiadásban, légi és hajózási szektorban tevékenykedő vállalkozás és munkavállaló van ma Magyarországon. Ez a turisztikai szektor az ország GDP-jének kb. 14%-át teszi ki.

Felelőséggel tartozunk Utasaink, Vendégeink és Munkavállalóink iránt, és ezt segítség nélkül nem, vagy nehezen tudjuk a továbbiakban vállalni.

Segítséget ez idáig mégsem kaptunk! Utasaink bizonytalanok bennünk! Bennünk, akik évek óta azért dolgozunk, hogy az Ő életükbe pillanatnyi nyugalmat teremtsünk, bennünk akik élményekkel és emlékekkel ajándékozzuk meg őket, időt és jelen esetben pénzt sem sajnálva.

Igazságtalan és megalázó helyzetbe hozták a szakmánkat! Utasaink teljes körű kiszolgálása, munkánk felelősségteljes elvégzése, valamint vállalkozásaink fenntartása érdekében a következőket KÖVETELJÜK a Kormánytól:

1. Járulékkedvezmény biztosítása 2021.12.31-ig az utazási irodák (szervezők és közvetítők), az autóbuszos vállalkozások, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozások (beleértve a KATÁ-sok adóterheit is), valamint a turizmus többi szegmensében lévő vállalatok számára. Bértámogatás meghosszabbítása 2021.05.31.-ig

2. Az utazási irodával utazóknak az állam vállalja át a PCR teszt teljes költségét.

3/a. Ahol a járványhelyzet nem indokolja, kérjük az utazási körlátozás haladéktalan felülvizsgálatát, és az utazásra nem javasolt térség besorolásának eltörlését, határok korlátozás nélküli megnyitását, abban az esetben, ha az utas, utazási irodával utazik. Így biztosítva az utasok teljeskörű biztonságát, illetve a szakmánk hitelességének helyreállítását!

3/b. Kérjük, hogy nemzetközi mintára az utazás irodák saját hatáskörben dönthessék el azt, hogy egy adott út lemondása esetén a részvételi díjat utazási voucher vagy pénz formájában térítik meg, mivel már a járványügyi helyzet előtt az irodák lefoglalták a szállás, repülő kontingenseket és egyéb szolgáltatásokat, melyeket az irodák a Szolgáltató Parnerektől nem kapnak vissza. Jelen esetben, már több hónapja bevétel és megvalósítható utazások nélkül még a 100%-os részvételi díjról szóló voucher biztosítása is nagy teher így az irodák számára, mivel békeidőben is a részvételi díjak egy része az utazási szolgáltatások kifizetésére szolgál, másik részét pedig az irodák egyéb fenntartási és reklám stb. költségekre fordítják.  

4. Egyszeri vissza nem térítendő támogatás MINDEN regisztrált utazási irodának (beleértve az utazásközvetítő irodákat is), autóbuszos személyszállító vállalkozásnak, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozásoknak, valamint a magán üzemeltetésben, nem állami fenntartásban lévő turisztikai attrakcióknak (múzeum, állatkert, növénykert, stb).

Ezzel elősegítve a munkavállalók, munkahely megtartását. A vissza nem térítendő támogatást a költségekre, likviditási problémákra használnánk fel (iroda helyiség-bérleti díj támogatása, fenntartási költségek, stb)

5/a. Kérjük az utazási irodák esetén az államtól a vagyoni biztosíték érvényességének meghosszabítását 2021. június 30-ig. A vagyoni biztosítékot 2021. május 31-ig kelljen megfizetni. 2020. október 31-én csak regisztrációra legyen szükség, díj megfizetése nélkül! A kérés alapja, hogy a jelen helyzetben lehetetlen a 2021 évi bevételek tervezése, amik a vagyoni biztosíték díjalapját képezik. 

5/b. A hazai turizmust segítve, a belföldi vagyoni biztosíték díjának teljes átvállalása, hogy az utazási irodák belföldi utakat is tudjanak szervezni.

5/c.  Az állam részben vagy egészben vállalja át a következő évi nemzetközi vagyoni biztosíték költségét, annak érdekében, hogy ha a járványügyi intézkedések szigorodnak, akkor Utasaink által befizetett részvételi díjak ne vesszenek el, Utasainkat ne érje kár.

6. A belföldi turizmust segítve a járvány ideje alatt az autóbuszos utazások tekintetében részben vagy egészben kérjük az ÁFA eltörlését!

7. Piacnyitást kérünk a közszolgáltatásban. A magán szektoros autóbuszos vállalkozók részt vehessenek a közszolgáltatásokban.

8. Az autóbuszokra előre megvásárolt autópálya matricák érvényessége automatikusan hosszabbodjon meg 2021.12.31-ig, hiszen az idei évben a járművekkel nem használták az autópályákat.

9. A vállalkozások jelenleg érvényben lévő hitel moratóriumát hosszabbítsák meg 2021.07.31-ig. Telephelyek, irodák, egyéb bérlemények szerződéseinek felmondási moratóriuma hosszabbodjon meg 2021.07.31-ig.

10. IPA elengedése 2021.12.31.-ig

Megjegyzés: Kérjük a kormányt, hogy a petíció átadását követő 8 napon belül, jelölje ki azon döntéshozó személyeket, akikkel az egyeztetés lefolytatható!