Felújítás után is legyen Vitakuckó az Adyban!

received_2098563290313571.jpegA nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum igazgatójának, aligazgatójának és vezetőtanácsának figyelmébe:

Tisztelt Vad Márta, Antonie Csilla és a vezetőtanács tagjai!

Azt kérjük, hogy a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum továbbra is biztosítson külön helyiséget az iskolában 1995 óta sikeresen működő vitakör erőforrásai számára.
Ez a helyiség 1998-tól mostanáig a Vitakuckó volt, amelyet két egyesület, az ARDOR majd az Erdélyi Disputa Egyesület szerelt fel bútorzattal, számítógépekkel, nyomtatókkal, internettel és társadalomtudományi könyvtárral. Bő tíz évig innen szerveztük a teljes erdélyi vitamozgalmat.

Ami még ennél is fontosabb: itt találkoztak az Ady vitásai órák után, versenyek előtt, itt készültek fel a vitákra. Egymással beszélgetve itt találták meg a legfontosabb érveket egy-egy vitatétel állításához vagy cáfolásához, itt bogarászták ki a szakkönyvekből a bizonyítékokat az érvekhez, és közben itt kötötték a leghosszabb barátságokat. Kiemelkedő teljesítményükhöz ugyanúgy szükség volt a tárgyi erőforrásokra, mint a Vitakuckóban velük foglalkozó tanárok felkészültségére, odafigyelésére és arra a folyamatos motivációra, amit egymás sziporkázó társasága nyújtott. Ehhez a rendszeres együttlétet igénylő, rendkívül intenzív tanulási élményhez az iskolakönyvtár túl csendes, egy kávézó túl hangos lett volna.

A Vitakuckó sokunknak második otthonává vált. Tanórák vagy munka után szívesen beugrottunk pár órára érzelmi és intellektuális feltöltődésre, önkéntes munkára. Itt váltunk szabad polgárokká. Megtanultuk, hogy valódi teljesítmény és tartós eredmények nem hatalmi viszonyok között, hanem szabad együttműködésben születnek, és a szolidaritás, egymás segítése és a kiállás egymásért mindennél fontosabb.

Ettől fosztják meg a diákok következő generációit, ha a Vitakuckót végleg felszámolják.

A járvány miatti korlátozások egy-két hónapon belül megszűnnek, a vitatevékenység újraindul. Megértjük, hogy az iskola küszöbön álló felújítása és a pedagóiai líceum osztályainak Adyba történt áthozatala miatt a szakkabineteknek, tanári szobáknak összébb kell húzódniuk. Az önök szóbeli felszólításának, hogy a Vitakuckót egy hét alatt ürítsük ki, eleget teszünk. Ezzel együtt kérjük önöket, hogy biztosítsanak helyet a Vitakuckónak akár a jelenlegi, akár más helyiségben úgy az iskolafelújítás alatt, mint a felújítás után.

Kedves vitások, volt vitások, szülők, testvérek, barátok, a vitaszellemért és a jövő vitásaiért írjátok alá ezt a petíciót! Köszönjük.

Az aláírással felhatalmazom Vass Edina petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.