Felmentési lehetőséget a négyéveseknek!

Kérjük, aláirásoddal támogasd te is nyílt levelünket!

Segíts, hogy ha a mi családunknak az a jobb, velünk maradhassanak egész nap a négyéves gyerekeink, és ne fogadjanak el olyan törvénymódosítást, mely még az óvodakötelezettség alóli felmentés lehetőségét sem biztosítja. Akit nem érint, annak is fontos tudnia, hogy mindez korlátozza a szülők nevelés megválasztásához való jogát. Ezt fontos akkor is látnod, ha te szülőként élsz a bölcsöde, óvoda szolgáltatásaival. Már csak azért is, mert talán a te gyermeked is olyan intézménybe jár, ahol már most is hatalmas a csoportlétszám. Támogatásodat köszönjük!

Íme a szülők és támogatóik levele:

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

Anyaként és apaként tanácstalanul és elkeseredetten írjuk Önöknek sorainkat. Arra kérjük Önöket, hogy támogassanak szülői kompetenciáinkban, és ne szavazzanak meg egy olyan döntést, mely ellehetetleníti, hogy 4-5 éves gyermekeinket családi körben neveljük!

Az Nkt. törvény 8.§ (2) bekezdés tervezett módosítása a kötelező óvoda alól a korábbi öt helyett csak a gyermek négyéves koráig tenné lehetővé a felmentést. Ez megfosztana minket attól a lehetőségtől, hogy kisebb gyermekeinkkel együtt lehessünk, és óvodai nevelésükről mi döntsünk, pedig mi tényleg minél több időt szeretnénk együtt tölteni ezekben az években.

Tűnhet elég (óvoda)érettnek egy négyéves gyermek, tűnhet mindenki által kibírhatónak a napi négy, óvodában töltendő óra. Gondolhatjuk azt, hogy a szülőknek, és főleg a nőknek az a legnagyobb segítség, ha gyermekeik napközbeni ellátása megoldott, és hihetünk abban, hogy társadalmi érdek minden gyermek időben elkezdett fejlesztése. Mindemellett kérem, bízzanak bennünk! Jól ismerjük, és nagyon szeretjük a gyerekeinket!

Tudjuk, hogy minden család különbözik. Fontos, hogy kapjon támogatást az a szülő is, akinek a bölcsödei, óvodai férőhelyek biztosítása a segítség, és az is, aki gyermekeit otthonában kívánja nevelni. Ha a kormány számára kiemelt cél a családok támogatása, a születésszám növelése, bízzanak a szülőkben, és olyan döntést fogadjanak el, mely legalább a felmentési kérelem beadását lehetővé teszi!

Visszalépés lenne, ha csorbulna egy már korábban megszerzett jogunk. A három éves kortól kötelező óvodai nevelésről szóló törvény elfogadása után utólagos normakontrollra került sor, melynek során az Alkotmánybíróság elismerte a szülők neveléshez való jogának korlátozását. Ennek ellenére érvényben hagyták a rendelkezést, azzal érvelve, hogy a törvény széles körű felmentési lehetőséget biztosít, és így arányosnak értékelték a szülői jogok korlátozását a remélt társadalmi cél érdekében. Most azonban a lehetőségeink szűkülni fognak, a korlátozás erősödik, így az arányosság is megkérdőjeleződik.

Eddig 5 éves korig volt felmentési lehetőségünk, de ezután már csak 4 éves korig lesz. Az érintett gyereknek és családoknak ez az egy év hatalmas idő. Bölcs mérlegelésükben bízva reméljük, hogy Önök is kiállnak amellett, hogy szükséges és fontos a felmentés lehetőségének biztosítása. Szerintünk családbarát csak az a kormány lehet, mely nem hisz abban, hogy szülő és gyermek kötelező és mérlegelés nélküli elválasztása elfogadható intézkedés. Kérjük, hallják meg a szülők és a mellettük kiállók hangját!

 

forrás:

A tervezett Nkt. módosítás szövege: https://www.parlament.hu/irom41/06457/06457.pdf?fbclid=IwAR2jaSd_1v0NYrzTZNul1UlbsXac9yH4LuV7mOLioVRvEfZD1du-RDqU_Uk

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény egyes rendelkezései tárgyában előterjesztett utólagos normakontroll és nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálata: http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/E81EADBD9F24AB7EC1257AE800210225?OpenDocument&fbclid=IwAR3hs_23Mrceu2owCLxLe29b6lOuEdETtzsybtFYqsici-VFLuAp4NQdAhs

 

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Keszler Viki láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...