FELHÍVÁS A KÖTELEZŐ ÁLLAMI TANKÖNYVEK ELLENI TILTAKOZÁSRA

Kérjük mindazokat, akik egyetértenek az alábbiakban megfogalmazott állásfoglalásunkkal az állami tankönyvekről, hogy aláírásukkal támogassák a tiltakozást. Mindenki csatlakozását várjuk, aki számára fontos, hogy Magyarországon elérhető legyen egy minőségi oktatási forma, legyen akár diák, szülő, tanár vagy bárki más.

Petíciónkkal szeretnénk elérni, hogy tanáraink mindenféle állami korlátoltság nélkül az általuk legmegfelelőbbnek tartott tankönyvekből taníthassanak. Szeretnénk felhívni a témával foglalkozó döntéshozók, különösen Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr figyelmét arra, hogy a mostani tankönyvpiaci helyzet semmilyen rendkívüli helyzettel nem támasztható alá.Mi bízunk abban, hogy tanáraink felelős döntést tudnak hozni, hiszen ők azok, akik nap mint nap velünk foglalkoznak, ők azok, akik tudják, milyen tankönyvből tudnák átadni a leghatékonyabban nekünk a tananyagot.

3 középiskolás diák vagyunk, akiknek volt szerencséje elsőkézből találkozni az állami tankönyvekkel és végignézni tanáraink küszködését. Alsó tagozatban még magán kiadású tankönyveket használtunk, utána vezették be az egységes állami tankönyveket. Láttuk elveszni egyes tanáraink motivációját, láttuk, hogy nem tudnak mit kezdeni az állami tankönyvekkel, hiszen azok minősége sok esetben nem megfelelő. Sokakat az „ingyen tankönyv” címszóval tévesztenek meg. DE ezek a tankönyvek használt, kölcsöntankönyvek. Ezekbe mi, a diákok nem írhatunk bele, év végén vissza kell adnunk. Hogy várják el tőlünk az alapos megértést és a tanulást, ha a saját tankönyvünkbe sem írhatunk bele? Sokunk szülei így inkább azt választják, hogy saját pénzükből megveszik a tankönyveket, hogy tudjuk őket arra használni, amire valók, és amiért elsősorban megkaptuk.  Az évek során nagyrészt tanáraink által pluszban összegyűjtött anyagokat használtunk, vagy az iskola könyvtárában található régebbi tankönyveket. Szerintünk ennek nem kéne normálisnak és elfogadottnak lennie semmilyen oktatási rendszerben. Igenis követeljük a magánkiadású tankönyvek újra tankönyvpiacra való helyezését.

Az adatok is igazolják személyes tapasztalatainkat: a nemzetközi PISA teszten is jól megfigyelhető a mélyrepülés a diákok eredményében 2009 után. Mi nem gondoljuk, hogy ez egy véletlen egybeesés lenne...

Habár, a mostani helyzetre hivatkozva egyesek szerint nem most van itt az ideje ezzel a témával foglalkozni. De nekünk meggyőződésünk, hogy ez a téma a koronavírus előtt is probléma volt, most is probléma, és a vírus után is ugyanúgy probléma lesz, ha nem cselekszünk most. Mi nem fogjuk hagyni, bármilyenek is legyenek a körülmények, hogy az oktatásunkat, a jövőnket  tegyék tönkre! Nem hagyjuk, hogy tanárainkat államilag kötelezzék olyan tankönyvek használatára, amelyek számukra nem megfelelőek! Nem hagyjuk, hogy egy „egyengenerációt” neveljenek ki belőlünk egyengondolkodással az egyentankönyvekkel! Itt az ideje, hogy kezdjék meghallani a diákok hangját, hiszen tanárainkkal együtt mi vagyunk a legérintettebbek a témában.

Elfogadhatatlannak találjuk, hogy ha valaki minőségi oktatást szeretne kapni, lassan az egyetlen választása a fizetős magániskola lesz. Mi szeretnénk, ha az iskola szabad és kritikus gondolkodásra nevelne bennünket. De hogy várhatjuk el mindezt, ha tanárainknak sincsen lehetősége szabadnak és kritikusnak lenni? 

Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy elég volt a kötelező állami tankönyvekből.

Mi nem hagyjuk szó nélkül, reméljük ti sem!

 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Szabad Tankönyv petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...