“ERKEL SZÍNHÁZ” buszmegálló létesítése a Rákóczi úton, a Luther utca, illetve ellenkező irányban a Szövetség u. sarkán

7-es_busz_(MDD-721).jpg1241 Budapest, Pf. 200

Tisztelt BKK!

Jelen petíció aláírói tisztelettel kérjük, hogy létesítsenek buszmegállót a Rákóczi úton, a Luther utca, illetve ellenkező irányban a Szövetség u. sarkán, elsősorban az Erkel Színház és a közelében található több, forgalmat vonzó intézmény könnyebb megközelíthetősége érdekében.

Indokaink a következők:

A Blaha Lujza tér - Huszár u. közti távolság nagyjából egyenlő az Astoria - Blaha Lujza tér közti távolsággal. (A Huszár u. és a Keleti pályaudvar között az útszakasz lényegesen rövidebb.) Az Astoria és a Blaha Lujza tér között ott van az Uránia megálló, a Blaha Lujza tér és a Huszár u. között azonban a buszok nem állnak meg. Holott az 1972 végén megszüntetett Rákóczi úti villamosvonalnak itt megállója volt, és színházi buszok hozták vitték a színházlátogatókat.

Az Erkel Színház Magyarország legnagyobb színháza, nézőtere 1819 fő befogadóképességű, hétköznap egy, hét végén napi két előadást tartanak, a dolgozók létszáma félezer körüli, munkaszüneti napon is több százan dolgoznak ott. A színház látogatói és dolgozói mellett a környékbeliek számára is könnyebbséget jelentene a megálló.

A VIII. kerületi oldalon, az Erkel Színház mellett több közintézmény, iskolák (Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola és Szakiskola, MÁV Baross Gábor Oktatási Központ), a VII. kerületi oldalon pedig kórházak (Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, Szövetség Utcai Kórház, Erzsébet Kórház) valamint egy forgalmat vonzó új irodaház (R70) van. Az itteni igények már a színház nélkül is felvetnék a megálló (újra)telepítésének a szükségességét.

Az Erkel Színház forgalma a színház korszerűsítésével, illetve az Operaház jelenlegi felújítása miatt jelentősen megnőtt. Megközelíthetősége azonban nehézkes.

• A Huszár utcai vagy a Blaha Lujza téri megállók irányából elég hosszú gyaloglással lehet elérni.

• A 99-es busszal a Blaha Lujza téri (Népszínház utca) végállomásról lehet ugyan menni egy megállót a Kiss József utcáig, de ezt a viszonylatot egyetlen megálló miatt nem éri meg igénybe venni. A másik irányból jövet a busz sokkal messzebb áll meg.

• Az ugyancsak a Blaha Lujza téri (Népszínház utca) végállomásról induló 28-as, 28A, 37-es, 37A, 62-es villamosokat szintén nem éri meg igénybe venni egyetlen megálló miatt. Mivel már a Blaha Lujza téri csatlakozáskor is gyalogolni kell a Népszínház utcai végállomásig, mivel a villamosok nem járnak gyakran, és mivel mindezek a villamosok a II. János Pál pápa téren messze, a tér ellenkező oldalán állnak meg, igénybe vételük életszerűtlen.

• A 4-es metró megállója ugyan a II. János Pál pápa téren van, de ugyancsak a túlsó oldalon, így az eljutási idő (tekintve a mozgólépcsőzést) még hosszabb, mint a Huszár utcai buszmegállótól. A Kelenföldi pályaudvar felől ennek ellenére érdemes a metróra szállni, ám a Keleti pályaudvartól az egy megálló megtétele a kétszeri mozgólépcsőzés, aluljárózás miatt nem ésszerű.

A Luther utca és a Szövetség utca nagyjából egy tengelyben metszi a Rákóczi utat. A kereszteződést közlekedési lámpa védi, kijelölt gyalogátkelő és mindkét oldalon buszsáv van.

Kérjük, vizsgálják meg javaslatunkat a Rákóczi úton a Luther u./Szövetség u. sarkán létesítendő „Erkel Színház” buszmegállóra.

Tisztelettel

jelen petíció aláírói

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.