Az Érd-Tisztviselőtelepen működő kovácsolóüzem zajszennyezése ellen irányuló lakossági összefogás támogatása

Acélkovácsolás a kertvárosban

Érd-Tisztviselőtelepen jelentős mértékű üzemi zajforrás keseríti meg a kertvárosi üvezetben lakók nyugalmát, mindennapjait. A zajforrás helye egy acélkovácsoló üzem, ahol acél megmunkálás zajlik egy nagy, korszerűtlen, visszhangzó csarnoképületben, itt végzik hatalmas acélsajtoló gépekkel a rendkívül hangos, ütemes csattogással járó munkát. A gépek 5-10 másodpercenként csattannak, de a csattanások szüneteiben is robajjal, dübörgéssel járó hangokat lehet hallani, amely a gépek sajtoló tevékenységéből ered. A hang folyamatos, ismétlődő és egy nap több mint ezerszer kell meghallgatnia annak, aki a kovácsoló üzem 1-2 km-es körzetében lakik, a zaj ugyanis rendkívül intenzív, az épület pedig láthatóan semmilyen zajvédelemmel nincs ellátva.

Zajszennyezés - este 10 órakor is

A csarnoktól légvonalban kb. 150-200 méterre kertes házas lakóövezet kezdődik (Érd-Tisztviselőtelep), az üzemhez a legközelebb a Tollnok utca és a Technikus utca házai helyezkednek el. Ezeknek a lakóingatlanoknak nem csak az udvarán, de a lakóházakon belül, zárt nyílászárók mögött is hallható a zaj. A zaj intenzitása miatt a zajterhelés több száz lakóházat érint, a vasút túloldalán, tehát Tisztviselőtelepen kívül is hallható.  A zaj minden egyes munkanapon, folyamatosan hallható, kora hajnaltól egészen késő estig (két műszakos munkarendnek megfelelően, 6:00 és 22:00 óra között), illetve gyakran szombaton és vasárnap is, ami végképp kimeríti az állandó és fokozott csendháborítás fogalmát. A zajforrás üzemeltetője bizonyos időközönként három műszakos munkarendet rendel el, ekkor a zaj éjjel-nappal, megszakítás nélkül hallható, az éjszakai órákban is teljes intenzitással. 2017 nyarán több hónapon keresztül dolgoztak három műszakban a gépek, ezen időszak alatt a környék lakói arra kényszerültek, hogy ablakaikat a meleg idő ellenére éjszakánként zárva tartsák, mivel nyitott ablakok mellett a zajtól nem lehetett aludni.

Nyugodt otthonokat Tisztviselőtelepen!

Az üzem zaja egyértelműen és nagymértékben zavarja a kertváros nyugalmát, de bármilyen jellegű lakókörnyezetben teljesen elfogadhatatlan lenne egy ilyen jellegű zajszennyezés folyamatos jelenléte. Tudomásunk szerint a szóban forgó üzemmel kapcsolatban még nem történt környezeti zajkibocsátási határérték, illetve hatásterület megállapítás, amit szintén felvet bizonyos kérdéseket. A zajszennyezés jellege miatt a zaj szinte kizárhatatlan, nem lehet vele nem foglalkozni, nagy stresszforrást jelent. A zaj hatással van az itt élők mindennapjaira, korlátozza őket ingatlanjaik használatában, megzavarja a nyugalmukat, éjszakai pihenésüket, így hatással van egészségükre, munkavégzésükre is. A gépek által keltett esetleges rezgések negatívan befolyásolhatják a környék ingatlanjainak állapotát, ezzel együtt értékét.

Lépéseket sürgetünk! Zajvédelem, korszerűsítés, új munkaszervezés

Tudomásunk van arról, hogy az üzem 30 éve itt áll, azóta már több tulajdonosváltáson átesett. Tulajdonosváltáskor, telephely engedély kiadásakor az évek során egyszer sem lett figyelembe véve az üzem környezeti zajhatása, az új tulajdonost nem kötelezték arra, hogy a zajvédelemről az egyre közelebb húzódó lakóövezet miatt gondoskodjon. A lakók egy része olyan időszakban vásárolt ingatlant a környéken, amikor éppen nem, vagy nem ilyen intenzitású volt a munka a műhelyben. A környék beépítettsége jelentősen megnőtt az üzem kiépítése óta eltelt 30 évben, sajnos senki nem vette figyelembe, hogy ilyen tevékenységet végző üzem közelébe lakóövezetet kialakítani nem szabad. Az építési engedélyért folyamodókat senki még informálisan sem tájékoztatta, hogy a közelben jelentős zajjal járó üzem működik, vagyis az üzem és a lakókörnyezet viszonya teljes mértékben rendezetlen. A környéken egyre többen élnek, a feszültség egyre nő a lakosokban. Véleményünk szerint az üzem alkalmazkodása elkerülhetetlen és egyre sürgetőbb, amelynek aktív zajvédelmi intézkedések, a gépeket és az üzemcsarnokot érintő korszerűsítések, vagy a jelenlegitől eltérő munkaszervezés formájában kell megvalósulnia.

Határértékek - és a mindennapi valóság

A cégnek 2014 óta folyamatosan és tömegesen jelezzük a problémát, amivel eddig annyit tudtunk elérni, hogy az üzemeltető zajkibocsátás mérést rendelt meg egy erre szakosodott cégtől. A zajmérés megtörtént, eredménye az volt, hogy a mért zaj délelőtt és délután 3 dB híján nem lépte át az előírás szerinti határértéket (határérték: 50 dB, mért felső érték: 47 dB), éjszaka átlépte azt (határérték: 40 dB, mért felső érték: 47 dB). Ennek eredményeképpen az üzem jelenleg nem folytat három műszakos munkát, azaz este 10 és reggel 6 óra között nem dolgoznak. A zaj azonban a mérés eredményétől függetlenül is zavaró, egyes kutatások szerint már 30 dB-től pszichés zavarokat okoz, ezen kívül a zaj hatását nem csak a mértéke, hanem az ismétlődése és gyakorisága is meghatározza, és itt egy folyamatos, ritmusos, éles hangról van szó. A munkát nyáron sok esetben nyitott üzemajtók mellett végzik, ilyenkor a zaj felerősödik, vagyis biztos, hogy a zaj mértéke nagyobb, mint a hivatalos zajmérés idején. Ezen kívül pár hete a korábban meghibásodott második préselőgépet is újra munkába állították, ami a zajmérés idején nem működött, így jelenleg két gép dolgozik, lélegzetvételnyi szünetet sem hagyva a csattanások között. Tudjuk, hogy két, egyenként 47 dB zajt kibocsájtó hangforrás együtt nem 94 dB erősségű zaj lesz, csak az alap zaj mértéke fog valamelyest megemelkedni, azonban lehetséges, hogy az a plusz pár dB már éppen elég ahhoz, hogy a határérték átlépés megtörténjen. Arról is tudomásunk van, hogy Érd bizonyos védendő részein helyi rendelettel módosították a határértéket, csökkentették 5 dB-lel.

A petíció célja

Mindezen tényektől függetlenül nem célunk Érd ipari fejlődésének gátat szabni. Mindössze annyit szeretnénk elérni, hogy a zajforrás üzemeltetője a tevékenységét jogszerűen, a gépek és az üzemcsarnok megfelelő korszerűsítésével, a jelenlegitől eltérő munkaszervezéssel, a lakosság életét nem ellehetetlenítve, a megfelelő, aktív zajvédelmi intézkedések mellett végezhesse a jövőben, és ezáltal az üzem és a lakókörnyezet viszonya hosszú évek után végre rendezésre kerüljön.

A károsultak Facebook csoportja:

Érd-Tisztviselőtelep lakóközössége    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével