Elég volt a Sziget zajából!

Többedik éve szenvedünk a Sziget fesztiváltól, elsősorban annak zajától.

Ha panaszt emelünk, azzal küldenek el, hogy határérték alatt van. De ez nem igaz!

Miközben technikailag megoldható lenne, hogy ne kelljen ettől a dübörgéstől szenvedni még Gödön, Fóton és Dunakeszin is, Újpestről és a többi érintett budapesti kerületről nem is beszélve.

Egyesével nem sokat érünk, de ha sokan követeljük, akkor meg kell hallgassanak minket.

Senkinek nincs joga elvenni a pihenésünket, a nyugalmunkat, semmilyen indokkal!

Kérlek, írd alá, ha egyetértesz!

Csatolok egy levelet, mert fontos!

A zajmérés nagy tudomány – és sokféle műszerrel végezhető, nagyon sokféle rendelet, előírás és szabvány ismerete szükséges a műveléséhez.

A hozzászólók főként a Sziget-től messze lévő helyszíneken is érzékelhető dübörgésre panaszkodnak, feltéve a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a műszerek a megengedett határérték alatti értéket mérnek.
Úgy, hogy az alacsonyfrekvenciás (100 Hz alatti hang- és rezgéstartományra) vonatkozóan nincs megállapított egészségügyi határérték!!!!
A dübörgő hangok infrahangok, műszakilag pontosan megfogalmazva, alacsonyfrekvenciás, 100 Hz alatti hangok. Az infrahang meghatározás a fül által nem érzékelt tartományra (kb. 20 Hz alatti tartományra, tulajdonképpen egy zenei fogalom) vonatkozik.
Az alacsonyfrekvenciás hangoknak (és rezgéseknek) egészen érdekes tulajdonságai vannak. A jelenségek leírásánál meg kell különböztetni a nyílt térben való terjedését, ezzel az internet bőven foglalkozik a szélerőművekkel kapcsolatban, és a zárt, visszaverődő felületeket tartalmazó terek-ben való viselkedését. Az alacsonyfrekvenciás hangok, rezgések nyílt térben hatalmas távolságokra tudnak terjedni, ugyanakkor zárt helyiségben hangtani csomópontok, állóhullámok alakulhatnak ki
Ajánlom figyelmükbe a következő cikket, annak is az utolsó oldalain látható színes ábrákat, amelyek az alacsonyfrekvenciás hang zárt térben való viselkedésének számítógépes szimulálását mutatják be, nagyon látványosan. Jól látható, hogy 100 Hz környékén megváltozik az ábra jellege.
http://gegenwind-mudau.de/resources/Wissenswertes___ber_tieffrequenten_Schall.pdf
Az embert -egyéni érzékenységtől függően- nagyon egészségkárosítóan érik az alacsonyfrekvenciás hangok, rezgések. Elefántok, bálnák egészen nagy távolságokat tudnak vele áthidalni.

Az infrahang méréséhez speciális műszerek szükségesek, az általánosan használt zajmérő műszerek erre nem alkalmasak. És azon túl, hogy az alacsonyfrekvenciás zajok méréséhez speciális műszerek szükségesek, az infrahang egészségügyileg megengedett mértékére nincsenek megállapított ha-tárértékek! Tanulmányok találhatóak az interneten, hogy az ember melyik testrésze milyen frekvenciára rezonál, de küszöbértékeket, így határértékeket nem lehet megállapítani élő emberen. Ahol alacsonyfrekvenciás zaj, rezgés van, az az egészségre káros!!!!!!

Így, hiába hivatkoznak rendeletekre, olyan rendelet nincs, amelyik alacsonyfrekvenciás zaj határértékét meghatározná! Nem létező rendeletre való hivatkozással nem lehet igazolni a sokfelé a városban hallható dübörgés „megengedett érték alatt” maradását!!!
Szenczy Mária, nyugdíjas villamosmérnök