Békét a Szentföldnek

„Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ

minden nemzetével .” (Magyarország Alaptörvénye)

 

Tisztelt Külügyminisztérium,

Az elmúlt napokban újabb jelentős fegyveres konfliktus alakult ki Izrael állam és a Gázai övezetet uraló Hamasz, Iszlám Ellenállási Mozgalom között. A konfliktus ismételten humanitárius katasztrófával fenyeget.

A Gázai övezetben mintegy másfélmillió palesztin él 360km2-en összezsúfolva, így a világ egyik legsűrűbben lakott területe. Az izraeli bombázások már önmagukban számos civil életet követelnek, egy szárazföldi akciónak beláthatatlan következményei lehetnek.

Az „Öntött Ólom” fedőnevű 2008 év végén kitört háború mutatói óva intenek: izraeli oldalon 13-an vesztették életüket (közülük 10 katona, 3 civil) s 518-an sebesültek meg. Ezzel szemben palesztin oldalon 1.417-en vesztették életüket (255 rendőr, 236 harcos és 926 civil) s 5.303-an1 sebesültek meg. Az izraeli hadsereg nemzetközileg tiltott fegyvereket is használt, mint például a fehérfoszforos bombákat melyek sok ember kínhalálát okozták. Annak ellenére, hogy az erről a háborúról az ENSZ által indított tényfeltáró tanulmány elítéli mindkét felet, Magyarország "néhány esetben egyoldalúságra mutató elemei" 2miatt nemmel szavazott a tanulmányt jóváhagyó határozatra.

A Gázai övezet azóta sem tudott teljesen újraépülni az évek óta tartó embargó miatt. A magas munkanélküliség (40% - 2010)3 szintén ront a helyzeten. A segélyek nélkül az övezet nem bírná fenntartani magát jelen körülmények között.

„Izraelnek joga van az önvédelemhez” – Halljuk a már jól ismert mondatot évtizedeken keresztül, Izrael megalapulása óta. Erre hivatkozva tart már több éve a Gázai övezetet sújtó blokád, erre hivatkozva zárták méteres falak közé a palesztin népet, s erre hivatkozva tartják megszállás alatt a palesztin területeket és a Golán fennsíkot. Ez a mondat szolgál magyarázatul az összes izraeli háborúnak. „Izraelnek joga van az önvédelemhez” – de létezhet-e jog másik egyén jogának kárára? Vagy a palesztinoknak nincs joguk az önvédelemre? Büntetheti-e Izrael kollektívan a Gázai övezet civil lakosságát?

„…Tekintettel annak fontosságára, hogy az emberi jogokat a jog uralma védelmezze, nehogy az ember végső szükségében a zsarnokság és az elnyomás elleni lázadásra kényszerüljön,

Tekintettel arra, hogy a tagállamok kötelezték magukat arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetével együttműködve biztosítják az emberi jogok és alapvető szabadságok általános és tényleges tiszteletbentartását…”4 megkérnénk a Külügyminisztériumot, hogy tegyen lépéseket a háború mielőbbi rendezésének elősegítésére.

„Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.”5

 

 

1 (Palestine Centre for Human Rights)

2( http://hvg.hu/vilag/20091019_goldstone_jelentes)

3 ( http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=gz&v=74)

4 (Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata)

5 (Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 3.cikk)

 

PalMa Közösség

Palesztin Diákszervezet