Tiltakozás a balatonföldvári kikötőépítkezés ellen

Ne építsen a Balabo kft. kikötőt a balatonföldvári Nyugati strand partjára!

A kikötő tervezéséhez annak ellenére kezdtek hozzá 2020 végén, hogy a területrendezésről szóló törvény, és a balatonföldvári helyi építési szabályzat paragrafusai is rögzítik: a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható. Márpedig ha a kikötő megépül, akkor a jelenlegi strand partjáról nem lehet, és tilos is lesz a Balatonba lépni, azaz megszűnik a strand, amint azt a rajz mutatja.

strand_vagy_kikoto2.jpg

Ráadásul az iszaposodás, és emiatt a part és a víz minőségének romlása közismert következmények a balatonfenyvesi kikötő néhány éves működése óta. "Egyre nagyobb számú kikötőfejlesztés is veszélyeztetheti, pusztíthatja a parti, partközeli élővilágot. … A kikötők fejlesztése ráadásul nem csak az élővilágra, hanem a tó üledékvándorlására, sőt áramlataira is jelentős (nem csak lokális) hatással lehet, ami összességében a tó állapotának romlását okozhatja. " -- áll a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság "Jelentős vízgazdálkodási kérdések, 2020 december" című tanulmányában a Balatonra tervezett új kikötőkről.

Ennek szellemében kért jogorvoslatot a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület a bíróságtól 2021 februárjában, mikor a környezetvédelmi hatóság határozatot hozott, miszerint: "A tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás." A per még tart. Eközben a Balabo kft. vízjogi építési engedélyért folyamodott, titokban. Se erről nem tájékoztatta a földváriakat, se arról, hogy időközben a tervet is módosította. Jóval hosszabb mólószárat tervez, és jóval nagyobb területet vesz igénybe a Balatonból, mint amit egy évvel korábban nyilvánosságra hozott. A vízjogi építési engedélyt a napokban megkapták. Mivel a Balabo kft. az engedélyt kénytelen volt a környezetvédelmi pert lefolytató bírósággal megosztani, így egyesületünk, és tőlünk a balatonföldvári polgárok is értesültek róla. Arra vigyáztak, hogy a fellebbezési határidő lejárta után hozzák csak nyilvánosságra az engedélyt, nehogy fellebbezhessünk. Ennek ellenére, a jogi gubanc még gubanc.

Ugyanakkor adott a megoldás lehetősége. A petíció aláírói ennek a szorgalmazására kérik Balatonföldvár városának képviselőtestületét. Érje el, hogy ne a strand helyére, hanem más partszakaszra építsen a Balabo kft. kikötőt. Hagyják meg a földváriaknak a Nyugati strandot!

Balatonföldvár, 2022. február 20.  --   Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület