Apás szülések egységes támogatása a magyar kórházakban

Kérem írja alá a petíciót, ha egyetért Ön azzal, hogy az apás szüléseket Magyarországon egységesen valamennyi kórházban engedélyezni és támogatni kell, még a jelenlegi járványügyi helyzetben is.

Az apa jelenléte a szülésnél fontos és indokolt, mert

  • óriási biztonságérzetet ad és növeli a komfortérzetet a szülő nő számára, még az idegen kórházi környezet és sokszor ismeretlen személyzet ellenére is, ezzel - tudományos kutatások szerint - csökkenti a komplikációk és orvosi beavatkozások szükségességének valószínűségét.
  • jelentősen csökkenti a szülő nő félelmeit és szorongásérzetét. Már a várandósság alatt biztosítjuk ezen félelmek és szorongások csökkenését, ha egyértelműen és egyöntetűen biztosítjuk a kismamákat, hogy az apa jelenléte minden körülmények között biztosítva lesz. Ezzel az egységes tiszta kommunikációval csökkentenénk a kismamák kortizol termelődését, ami pedig a magzati idegrendszer egészséges fejlődését biztosítaná.
  • a szülésfelkészítőt végzett párok esetén az apa kvázi dúlaként vesz részt a szülésben, minden szinten támaszt nyújtva párjának a szülés folyamán: karjaiban tartja, ezzel csökkenti a kifáradását, lehetővé teszi akár az alvás-regenerálódást-erőgyűjtést szülés közben. Masszírozza, ezzel segítve az ellazulást és a fájdalom csökkenését, a szülés minőségének jelentős javulását. Ajánl szülőpozíciókat, légzőgyakorlatokat, alkalmaz praktikákat és pozitív verbális megerősítéseket, melyekkel gyorsítja a szülést, feleslegessé teszi az orvosi beavatkozásokat. Eteti-itatja a szülő nőt, megóvva ezzel a kiszáradástól és a kimerüléstől, biztosítva ezzel a kellő erőt és energiát végig a szülés ideje alatt, és utána is.
  • a szülésre közösen felkészült párok kötődése már a várandósság alatt erősödik, és a közös szülésélmény ezt még inkább felerősíti. Segíti és felgyorsítja a párkapcsolatból családdá válás, apává és anyává születés folyamatát.
  • a szülésre felkészült párok a jelenlegi túlterhelt egészségügy számára is segítséget jelentenek, mivel szinte önjáróak a szülészeten, kevésbé igényelnek figyelmet és támogatást a szülészorvos és szülésznő részéről a vajúdás órái során, és a csak a szülés legvégén, a kitolásnál van szükségük a személyzet szakszerű jelenlétére és aktivitására.
  • a gyermek egészséges fejlődése szempontjából az apa jelenléte és aktív szerepvállalása szintén tudományányosan bizonyított tény és társadalmilag is elvárt a jelenkorban. Az apák ennek igyekeznek is megfelelni, és igénylik, hogy részt vehessenek a várandósság kísérésében és a szülés során is. Érzékenyen érinti őket, hogy most nem tehetnek eleget eme vállalásuknak. Felméréseink szerint az apák szívesen öltenek védőfelszerelést, akár saját költségükre is, csak hadd lehessenek jelen a szülésnél párjukat támogatva, császármetszés esetén is!
  • Mivel a leendő anya, apa és baba egy háztartásban élnek, ha egyikük koronavírus fertőzött, a család többi tagja is már az vagy hamarosan átesik a fertőzésen, tehát egymástól való elkülönítésüknek semmi értelme, így az apás szülések akadályozása sem indokolt. A kórházi személyzet számára is irreleváns, hogy egy vagy három fertőzött személlyel találkoznak egy légtérben egy ilyen intenzív légzéssel-vérzéssel-verejtékezéssel-magzatvíz folyással járó folyamatban, mint a szülés. Egyedül a fertőzött család elkülönítése, esetleg korábbi hazaengedése indokolt a kórház többi paciensének és személyzetének védelmében. Felmérésünk szerint a párok jelentős része örülne egy korábbi hazabocsátásnak a kórházból a jelenlegi járványügyi helyzetben.apas_szules1.jpg

Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítvány    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítvány petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...