Állítsuk helyre a Nemzeti Hadsereg és Horthy Miklós fővezér tiszteletére emelt székesfehérvári emlékművet!

 

101 éve, hogy az 1919-ben megalakult Nemzeti Hadsereg vitéz nagybányai Horthy Miklós vezetésével Szabadbattyánon keresztül bevonult Székesfehérvárra, amellyel megszüntette Székesfehérvár román megszállását és megkezdte útját a főváros felé, hogy véget vessen az országot dúló idegen seregek visszaéléseinek! Az országmentő Nemzeti Hadsereg Fehérvárt felszabadító bevonulásának 100. évfordulóján fordulunk felhívással Önökhöz, hogy állítsuk helyre a Nemzeti Hadsereg közkatonáinak és tisztjeinek áldozatvállalása iránti tiszteletet és tisztelgést!

horthy_emlekmu_2_web.jpg

A Nemzeti Hadsereg megalakulása és nyugat-magyarországi toborzása, majd székesfehérvári és végül budapesti be- és felvonulásai nélkül a megcsonkolt „trianoni” Magyarország idegen megszállás alatt szenvedő jelentős része sem maradt volna határain belül. Mind a mai Bács megye, mind az Őrvidék megmaradt része, ahogy a Tiszahátság, úgy Észak-Magyarország egy része is idegen országokhoz kerülhetett volna a közemberek ellenállása és a Nemzeti Hadsereg áldozatvállalása nélkül.

Fejérvármegye 1919. október 23.-i közgyűlésének döntése által Gróf Károlyi István javaslatára a szabadbattyáni országút negyedik kilométerkövénél, Emmaróza területén a Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra történő bevonulásának emlékére állított emlékművet 1920. október 17-én avatták fel és 1946. március 14-én döntötték le az ún. Nemzeti Bizottság felszólítására. Az emlékmű mozaikkal kirakott koronája a Bory várban máig látható. Az emléktáblán a következő felirat volt olvasható:

"Ezen a helyen fogadta 1919. október 19-én délelőtt 9 órakor Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége hazánk reményét, a Nemzeti Hadsereget s annak élén Horthy Miklós hadvezért. Kísérje áldás kezükben nemzetünk viharvert zászlaját. Kárpátoktól az Adriáig visszhangozzék a magyar katona halhatatlan dicsősége. Emelte Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége a magyar katona halhatatlan dicsőségére." (Forrás: Magony Imre: Bory Jenő, 69-70. o.)

Ezúton szólítjuk fel Fejér megye és Székesfehérvár Közgyűlését, hogy állítsunk méltó emlékművet a Nemzeti Hadseregnek, mely azért indult a megcsonkolt ország szívébe és érkezett Szent István városába, hogy a koronázó város szakrális ereje által mentse hazánkat és kezdhesse meg az egészséges és igazságos Magyarország helyreállítását!

Támogassák a kezdeményezést, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város, illetve Fejér Megye Közgyűlése 5 éven belül állítsa helyre a Nemzeti Hadsereg katonáinak tiszteletére emelt, 1920-ban avatott, azonban 1946-ban elbontott emlékművet, avagy állítson Bory Jenő alkotásához méltó emlékművet azonos feliratú emléktáblával és az eredeti helyéhez közeli területen!


Dr. Boór Ferenc (Fejér Szövetség) és Kónyi-Kiss Botond (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Dr. Boór Ferenc (Fejér Szövetség) és Kónyi-Kiss Botond (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...